小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
同意比唔到

The killing joke雖然好正
但佢正嘅地方都同batman息息相關
係Barbara被捉走之後嘅發展正

如果只講起源就all it takes is one bad day + 跌落池
呢套就bad dayssss
⋯⋯好似差唔多
但呢套因為除去咗batman 所以我覺得唔可以咁比較
一套係犯罪片
一套係劇情片
只不過包裝左啲英雄同反派角色落去
比條毛咩
好鍾意咁貼地嘅 joker 有另一番體會
我覺得表達得好好喎
佢係喊緊
但係迫自己笑
一開已經set好晒成套戲
與其sad,不如關心下身邊既親人,朋友,仲有齊上齊落既巴打,絲打。可能你一句或一攬可以令佢哋有唔同諗法。試想如果joker假老豆係攬住佢問佢洗唔洗幫手或真係有個黑妹關心佢?可能就冇之後既joker.
華納都表現套戲唔係歌頌joker,反而係想社會關心弱勢社群。
上個Post爆左

有冇人想換海報
有張左 想換右
全新 冇開
佢錫個侏儒一啖果幕 我係sweet 左嘅
你記錯定我記錯?
Killing joke入面有咩心境變化?
搞笑-》做賊-》跌落池-》上嚟-》joker化
有講過咩心理變化咩?
又唔好咁諗
未必全部人都代入唔到
雖然小弟被欺凌過係代入到嘅
套戲有d笑位唔敢笑出黎
怕破壞個氣氛
有笑位咩
我有 可換
佢想令人歡樂
但自己一啲都唔開心
只能逼自己好似好開心咁
呢個係一個矛盾位
一個人唔開心但要扮正常無事
久而久之會出事
侏儒開門
好地獄⋯
跳跳下舞跌槍,收工打咭
可能我笑點低
我相信成個戲院得你想笑
正常人應該係睇侏儒會唔會死
其實係因為佢哋太神化以前作品姐

作為joker 起源故仔,呢套水準真係對得住joker個名。就睇下dc之後會唔會將呢個起源收篇落漫畫到
連登仔係Dark Knight
黑警先係Joker呀!

https://lihkg.com/thread/1617361/page/1
呢個世界應該都幾難有batman?
話晒佢改到Thomas Wayne係個大仆街,Bruce大個左會唔會都覺得佢老豆抵死
呢位巴打笑位都幾低,joker應該好鍾意你
你地D笑位 .....咁......
跌槍果下我即時WTF
結果佢都係比人炒左 明明就係tragedy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞