小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
Murray 係Joker心裡面係有老豆既形象
但現實係Murray唔係認同佢有才華,純粹只係想取笑佢,當佢係節目材料

而Murray份人好明顯係收成期既人,又無同理心

Joker既然已經殺左老母,咁順手殺埋老豆
應該老母係佢真老母
而佢老豆真係thomas
只係為左唔想破壞家庭就做假文件
再話佢老母係有病
同埋佢係領養
一個女人點會無啦啦
幫thomas打工嘅時候領養小朋友
點睇都唔似合理
冇,得Thom York 新專輯ge short
可以呀 留tg?
joker一個人屌打全隊JL
佢嘅笑唔係真係笑
只有聲但無情緒
呢套野最大嘅威力係
表面同內心嘅對比
joker表面上係人都覺得佢癲
但其實佢自己最清楚
呢個社會制度嘅不公
所以先用佢覺得合理嘅方法
去平衡佢內心中嘅正義
就係以德報德 以怨報怨
唔恥笑佢 唔取笑佢
而去接納佢當佢一般嘅話
都唔會被joker所搞
JP攞硬男主角

敎材級演技
其實我唔覺得係"正義",佢從來唔係為乜崇高理念去做任何事,而只係佢眼中"正常"。

前半套戲係全世界因為佢唔正常而嘲笑、壓迫、漠視佢,直至最尾佢被人鎖係警車時,突然讚個世界好靚,唔係因為"正義"有所彰顯,在我自己解讀係,全世界都同佢一樣 "ALL I HAVE ARE NEGATIVE THOUGHTS",瘋狂混亂失序,全部係佢「正常」一部份。
侏儒開唔到門個下
佢自己對正義嘅定義就係人對佢好咪對翻人好
人對佢衰就用翻衰嘅方法去對待翻對方
佢唔能夠用正常途徑去達到佢心中嘅正義
咪用槍解決
套戲直情控訴緊個社會冷漠
所有野都講求利益同錢
離地嘅人講埋啲廢話刺激弱勢
政府無能又忽視民間苦況
其實全世界都係咁唔係剩指香港
This is the crazy world
睇完我覺得自己都有啲精神病咁
呢套係joker前傳
好易代入左自己好似joker公司其中一人
幾努力去為夢想奮鬥都無用
都只係no body
Any Easter egg?
由一開始心情就已經好沉重
唔講真係唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞