小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
酒神既神話正正就係浴火重新

神話ver.1
戴歐尼修斯是宙斯和塞墨勒的兒子。塞墨勒是忒拜公主,宙斯愛上了她,與她幽會,天后赫拉得知後十分憤怒,變成公主的保姆,慫恿公主向宙斯提出要求,要看宙斯真身,以驗證宙斯對她的愛情。宙斯拗不過公主的請求,現出原形——雷神的樣子,結果塞墨勒在雷火中被燒死,宙斯搶救出不足月的嬰兒戴歐尼修斯,將他縫在自己的大腿中,直到足月才將他取出,因他從宙斯的大腿里第二次出生,所以他的名字在古希臘語也是『出生2次的人』的意思。

神話ver.2
戴歐尼修斯是宙斯與普西芬妮的兒子。赫拉派泰坦神將剛出生的酒神殺害並毀掉屍身,卻被宙斯搶救出他的心,並讓他的靈魂再次投生塞墨勒的體內重生。於是,關於酒神重生不死的故事遍傳希臘各地,使人們崇拜不已。
戴歐尼修斯成年後赫拉仍不肯放過他,使他瘋癲,到處流浪。在大地上流浪的過程中,他教會農民們釀酒,因此成為酒神,也是古希臘農民最喜歡的神明之一,每年以酒神祭祀來紀念他,並由此發展出古希臘悲劇。
戴歐尼修斯在羅馬又稱巴克斯(Bacchus),植物神,葡萄種植業和釀酒的保護神。

。。。。。。。。。。。。。
哲學家尼采他把酒神Dionysus視為另一種與日神不同甚至相反的"藝術力",並加以重視。成為了他中後期哲學的核心概念,並自稱為僅存的酒神之門徒。他認為酒神的浴火重生在古人那裡象徵著"生命意志的肯定"、性的放縱、超越死亡的永恆生命、生命的勝利、永劫回歸等等關於生命的崇拜。

尼采以酒神象徵:
1.「情緒系統的激動亢奮、情緒的放縱」
2.「個體化原理崩潰之時從人的最內在基礎即天性中升起的充滿幸福之狂喜」
3.酒神節慶消耗豐收的糧食,讓人放縱情欲,使人心智弱化,解除社會道德束縛,獲得一種神秘統一的愉悅感,獲得了野獸化的解脫、理性的解除,回歸自然人狀態。

詳細可以睇翻《悲劇的誕生》
睇完成套戲真係好sad
咁啱酒神又係同舞蹈表演藝術相關

而且尼采既酒神哲學,又有死本能、毀滅衝動意味

結論:joker呢套戲簡直係拍左套神話出黎
睇完小丑諗起一念無名
睇完個心乸住乸住
好似自己
最尾行出病房腳印有血係咩意思?殺左個黑人心理醫生?
睇預告片都知係咩戲喇
個心理醫生同社工係咪同一個人黎?
唔係啦。。。
Killing joke係漫畫定其他?
咪係 套戲其中一個好重要既訊息
就係社會而家啲人太judgy
乜都唔知底下就判斷左人地既行為係點點點
漫畫 有岀過動畫
係,寫日記果到,但寫得唔靚,唔係慣用手,但佢揸槍殺人表現得好穩
吹風全民睇JOKER,和理非睇完會唔會變勇武?
(變勇少少都好)
即係冇殺到嗰3個人?
你認為發動一場革命
政治理由定經濟理由比較正當?
唔知喎,不過套戲咁多幻想
阿媽同Thomas 到底係咪真(偽造文件)
而主角又成日ff
佢好努力咁做好份工
佢好努力咁照顧佢媽媽
佢好努力咁練習棟篤笑

結果無認同,個個都當佢傻仔咁玩 連女朋友都係幻想出嚟

另外 我覺得佢唔殺侏儒唔係因為佢覺得佢對自己好
係佢認為侏儒人生比佢更慘(天生缺陷) 算得上同路人
咁收電話個part呢
你啲表情畀個電話睇?
睇戲專心開眼pls
cents
但第一次聽我都get錯
應該係特登寫個食字gag?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞