小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
真係好代入依家香港
正正因為一個普通人受到呢種精神衝擊會癡線,先容易令人代入
覺得自己係batman或高登咁聖人係好唔實際
個個都想佢本來正常人遇到咩事魔化
咁樣咪仲俗
呢個根本唔比人存在人性因為出世已經精神病
Godron好明白要證明俾joker睇佢地個套係work
最正係片頭片尾都用黃色字
片尾個the end好有以前喜劇電影feel
屌 連字幕都配合哂 痴撚線作品
Elsewold batman之無藥食的後果
其實joker一開始想要既野好簡單,想令其他人笑,想其他人留意下佢,關心下佢。開始時覺得照顧好佢老母係最大成就。想黑妹關心佢。醫院同細路玩得好開心。見假老豆都話只係想比佢攬下,關心下而唔係要錢。放侏儒走係因為只有佢冇恰佢。
Sorry 巴打 想草哂兩張唔放
可以賣比我嗎
Killing joke入面計origin部分其實好少
轉化上更加卡通化,跌咗池變joker變癲?
反而同呢套比唔到
只可以怪trailer 剪到令人咁諗

明明呢幕係係一開頭
trailer擺左係後半
你老母擺明係引人諗錯方向

成套trailer 最神果幕
原來係最無關痛養
有無諗過係joker 特別弱
點會無關痛癢?
呢幕正正係話你知主角內心好痛苦。
你呢一段睇到我好sad
同感! 開頭睇the killing joke真係有種震撼感 好同情joker因為想忘記一切所以摒棄理性 同人物都relatable 好多 畢竟tkj 嘅佢都曾經係一個平凡人
本身諗住依套戲係the killing joke嘅電影版
無前因後果
一開始就出呢幕

咪等於去食野
未出前菜就出件和牛
次序錯晒
所以我覺得睇多次可能有唔同感受,第一次睇啲資訊會有啲亂
無被人壓迫歧視過既人或者人生順風順水咪覺得一般lo,正如戲裏面個d有錢有地位或者所謂正常人知道joker個人生可能都覺得佢係垃圾一般毫無價值
表達手法唔同,如果你想所有野都要點明先show俾觀眾,你有一半戲都唔睇得。
講得好好
如果由正常人變魔化好似留有一絲希望佢會變好
但呢個設定將所有路連細細個條路都封埋
呢個人完全無回頭
我反而中意呢個多啲
Killing joke Joker 一夜變狂人
但呢套戲慢慢講佢點樣慢慢被社會逼害
再尋求出路 去到最後發現殺人先係自己嘅人生目的
因為殺人係佢唯一為其他人帶黎歡樂嘅方法
我覺得合情合理好多
係兩種心境轉化
而家電影版係長期處於崩潰邊緣,精神支柱冇晒逐漸癡線
Lkj就係過緊正常人生活,人生不如意但有老婆有希望,嗰下乜都冇晒嘅衝擊令佢崩潰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞