小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
同埋joaquin phoenix完全carry套戲
不過就算佢今次攞Oscar,我覺得都係還翻the master欠佢嘅獎
偏偏遇上DDL
好笑咩⋯⋯我嗰場都有幾個人笑
我唔明有咩好笑⋯⋯
佢會訓著
你同我笑點一樣
呢啲位我反而無笑⋯
1個
計見血既話 咁又唔至一個既 但套戲完全唔暴力 可怕既係個意識
呢幕型到癲
有無巴打知最後片尾首歌叫咩?
覺得好好聽
有啲鏡頭好王家衛電影個類style,畫面好靚,同埋食煙原來可以拍得咁型。
睇完心情好沉重,同我原本個期待好唔同,都有啲震撼,好似睇左套罪犯記錄片咁。
me too...
提起先覺,食煙幾個鏡頭幾型
Frank Sinatra - That's Life
明明佢平時係個怪胎形象,樣樣衰衰咁,但食煙嗰陣幾型
唔係that’s life ,想揾出字幕好慢節奏果首
岩岩揾到好似係send in the clowns
同意
睇完唔明點解會有人覺得套戲好表達到香港當前時局,甚至認為香港需要joker,依種解讀錯誤又危險。電影後段joker已經完全進入瘋癲狀態,佢既motivation並唔崇高,殺人既原因講到尾都係自私同醜陋既,只係誤打誤撞成為Gotham城一班流民既崇拜對象,令城市走向道德倫亡。小丑只係一個psychopath,絕對唔係香港人需要既hero,香港示威者亦唔係戲中嗰班流民,香港人唔好咁睇唔起自己啦
真係心理質素少D都頂唔順

真係太寫實 個主角成個人生每個位都係苦難 挫折

歧視

佢都想樂觀做人 有個咁既病令佢受盡折磨

用樂觀向善既性格做人 反而成為殺死自己夢想既原因

因緣際遇成為惡人 反而成為受吹捧同曯目既明星

被逼傷害社會係拯救自己唯一既方法

究竟有幾絕望 幾諷刺
佢第一次殺完人
入廁所跳舞果下 好心寒。。
有啲咁嘅人咩?戲入面啲情況根本世界各地都有機會發生,點會有人咁諗?嗰啲人過份解讀又或者係別有用心卦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞