小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
放鬆下姐 又唔係反社會
其實而家睇到啲咁唔政治正確嘅電影真係好爽
如果係當寫實文藝我又覺得無9
其實佢阿媽會唔會真係曾經係thomas條女?
啲證據全部都係thomas老作?
因為有一場戲係joker殺完阿媽之後 佢揾到張阿媽後生嘅相 後面好似thomas寫左句野 (唔肯定 太快睇唔清)
之後joker就發現殺錯阿媽所以更加癲?
FF
依套joker都係scorsese啲作品既致敬作 所以不管joker定irishman拎大獎 Scoresese都拎到個彩
始終導演差啲火候,但講真對比埋導演以往嘅作品,我覺得佢真係超常發揮
呢個確實係,但啲舊歌放入去好撚正
真係估唔到Todd Phillips拍到依類戲 不過拍埋king of comedy同taxi driver就真係睇得出Scorsese係大師
又未算做多左
你始終個戲名都叫Joker
batman三部曲都俾人批評拎batman嘅殼咋嘛
依套真係可以拎走joker個名拍第二套
咁佢落joker個名,少少嘢都要拉返嘅
係,不過今年仲有咩對手,除左Brad Pitt果兩套
Btw過往有金獅獎就好似攞硬提名
Joker 同 batman兩兄弟
都係白卡佬黎
唔會係ff

因為依套係Joker,就算故事幾唔關漫畫事都好

始終個世界都要有個”Joker”出現

如果佢ff,一係就Joker唔係佢
一係就佢ff住先,再過多三五七年先變Joker,不過我地睇唔到
兩個結論都好on9...
同一個人? 你認錯呀
我都笑唔出, 反而好緊張會唔會殺埋佢
好中意佢表達到Everyone is clown嘅 message
以往Joker 多數是獨立個體
一開始已經俾觀眾佢係壞人嘅感覺
但係今次睇住Authur俾人笑 俾人屈 同侮辱
你會好同情呢個壞人 甚至不忍佢再受傷害
男主真係做得好好
由眼神 行路姿勢 談吐嘅轉變 (留意佢上節目已經無緊張大笑 證明佢好confident)
同埋最未帶出 Joker係一個意識形態唔係單單一個壞人
好正 會俾9/10
仲有撞落塊玻璃度
但又好慘
侏儒唔夠高開門果下戲院D人笑到勁仆街, 好恐怖
全部都係幻想既話 我會覺得好俗
條橋好舊

不過呢幾個point真係要研究下
香港邊有暴動緊係代入唔到
但個情緒幾岩
我睇完都好舒暢, 見到乜都想笑
黑人母女無死到
地鐵三人係joker殺
今年愛爾蘭人同marriage story 都大熱,仲有套啱啱拎咗tiff people’s choice 嘅jojo rabbit 都係對手
jojo rabbit香港好似冇院上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞