Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
咁兩枝鏡買哂啦 又唔係貴
雞能香港facebook 出左片
【EOS-1D X Mark III 隆重登場】
以最頂尖影像工藝,
帶來登峰造極表現,
機皇快將降臨。

相隔 3 年,新一代旗艦級單反 EOS-1D X Mark III 以更多強大規格登場,助專業攝影師提升工作效率。全新全面影像系統,影像比上一代更加細緻銳利;超高速連拍配合最先進嘅自動對焦,助你更快更準確捕捉主體;仲有電影級攝錄功能,係 EOS-1D 史上最頂尖嘅傑作。

2020 年 2 月,極致來襲。

主要特點:
✔️約 2,010 萬像素全片幅 CMOS 及全新設計低通濾鏡
✔️DIGIC X 數碼影像處理器
✔️新加入 HDR PQ 拍攝及支援 10-bit HEIF 格式
✔️全新 191 點自動對焦系統及雙像素 CMOS 自動對焦
✔️利用 Deep Learning 研發的全新主體識別演算法
✔️觀景器:16 FPS 連拍 / 即時顯示拍攝:20 FPS 連拍
✔️機內記錄 5.5K 60p RAW 短片 / 無裁切 4K DCI/4K UHD 60p 短片
✔️特大 100% 0.76x 光學觀景器
✔️內置 Wi-Fi / 藍牙 / GPS
睇住呢個spec....真係恨鐵不成鋼,只能期待佢出部勁既flagship 無反
點解鍾情canon單反既?
又話有IBIS......
比心機整好無反得唔得......
咪係。。。冇呢樣同無反好難打,連拍輸硬,追焦又未必夠sony 勁。 拍片。。。。who care
我覺得仲差過OM EM1X......人地sensor 細,但evf都大過佢
仲未計神級防震
真係極失望。。。人地a9出左咁耐睇住打,都攪成咁
都唔係唔聲唔聲,一再提早,本身二月,跟住一月尾,再之後就今日宣布
其實唔明點解用無反黎比 1DX Mark III
明明係單反黎講已經好勁
要同a9 II 比等canon 出RX 都未遲
如果有的話
Sony 個IBIS 有仲垃圾個canon 個鏡頭IS
有冇師兄同一個feel
咁都可以打飛機
Sony個防震都唔係勁不過兩三級都叫用到
Canon直頭冇
人地長鏡之類都係有防震,可以同埋機身防震一齊用
Canon 2470 1635好多都係冇防震
其實每間廠都有佢嘅缺點
接受佢咪算囉
又唔使講到人哋有嘅功能都廢過你冇嘅
咁如果要比GH5 個個真係勁好多麻
又要夾硬嚟 GH5係m43
岩呀 我正想講啲人都係夾硬嚟
所以我唔明有咩好講 想用咪用
純粹手感拎過好幾部無反上手撚,個感覺都係唔夠札實
雖然單反未來見頂,但係有得揀都係揀單反同埋我覺得canon單反真係好靚好型
買1Dx iii 包你型盡全世界
但係1dx3個20fps係mechanical shutter
如果實際上真係咁快都幾撚癲
a9ii個20fps只係electronic shutter
雖然都scan得快但scan得點快都唔係mechanical嘅效果
20fps機械快門真係我作為A9用家
睇到1DXIII唯一心動嘅地方
係,要手感,無反得em1x做到單反手感,但用家又話大部。
隔離D780=Z6+D750合體,感覺上仲有升級,己經追到Canon liveview。Canon 1dxm3 推1000張raw for photography,都當升級。部機主打video仲make sense.
我prefer 大部得黎輕 始終單反個手感實在好多,尤其支鏡重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞