Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
Z6 如果有直倒都得 不過冇
冇啲咁嘅機 大部預左重
都唔係既,a7 加直度都ok
大部得黎輕,碳機身
今年可能有,但一定貴。
因為Sony派機比美國報館,A9M2為佢地出,Canon先出手。
有,但問題係Sony用無反打單反專業新聞市場,其實係無反VS單反。如果Sony成功,N/C應該會專心出無反。
A7叫細 S1 先叫大 如果你覺得a7都ok 咁Z6都得
1DX Mark III 可以達到16fps 機械快門連拍20fps 電子快門連拍
我講個重量je 近年啲機既物料都有啲唔同左,相對地已經輕左唔少架啦
最高20 FPS高速連拍並同時支援追焦及自動曝光,可應用於機械快門及電子快門模式
勁喎,仲以為16FPS
60p 都係冇AF
Live view可以機械快門20fps
Live view可以機械快門,應該唔得?反光板唔阻咩?
Canon LV有冇jelly effect,有既話就冇乜用了,電池只拍到6xx張....
快門簾同反光板係分開嘅 建議你search下單反運作原理

Live view 機械快門20格應該係因為反光板個摩打做唔到20 但快門簾嗰個做到 所以先會ovf冇 liveview有
600幾張係官方好撚保守嘅數值嚟........
1仔舊電起碼打2000
咁就得,但拍攝過程會黑左。。。。。
快門同塊mirror係兩樣野開live view塊鏡會lock咗上去
Live View 唔得啦
我知,但塊curtain flipping,咪黑左囉。電子shutter唔會嘛,問題係有冇jelly effect...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞