Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
除了 RF 18mm f/1.0L USM,流出正研發中的亦有 RF 16mm f/1.4L USM、RF 18mm f/1.2L USM 及 RF 24mm f/1.2L USM 共 4 支新鏡

真係好撚吸引
矛錢
題外話,
想放17-40 f4, 有意tg
https://t.me/dslr1740
新手一問
想問eos rp影野唔夠光 係咪機既問題?
我見同樣iso 都係用30秒快門 人地post張相F11 我用到F5.6都冇佢咁光
16 1.4
咩機咩鏡先
唔同鏡個入光量都唔同
Sample EOS 70D
我用EOS RP
唔知佢果支咩鏡
如果有original可以down落黎睇metadata睇咩鏡
同埋你又知佢後制冇拉返高個exposure?
ISO x 快門 x 光圈 = 曝光量

每多一倍光量既光圈值如下: F1.0, F1.4, F2.0,F2.8,F4,F5.6,F8,F11,F16,F22,F32

假設用M Mode: ISO 相同
F11 與 F5.6相差兩級(倍)曝光量

原則上30秒 & F11 與 7.5秒 & F5.6有相同的曝光量, (你張相既快門有7.5秒?)
當然每支鏡都有唔同既吸光量, 點都會有差別

如果你用AV,TV mode, 仲要睇埋兩部份既曝光補償既讀數是否相同(如0), 如果唔同曝光量就一定有分別喇
唔知 所以問下
我張相都係30秒
有冇原圖link?
其實會唔會係人地有後制過
個個相機牌子個測光計法都有少少唔同但唔會差咁遠
請問m6 mark II 搭配咩長鏡比較好?
本身m系列長鏡邊枝比較好?

有朋友推加轉接環用EF-S 18-135mm 如何

唔該🙏🙏🙏🙏
我就係覺得唔會爭咁遠所以問
我都明問得好空泛 sorry
應該有後制過喇佢
不過夜景相設定參考價值唔大喇
始終現場環境可能會差好遠
呢支野而家肥花一地都係,最平2500有交易
我都係睇完設定先識試影
好似日落咁 自己影真係無重入手
直接18 150啦
有無爸打買過Viltrox Speed booster EF-EOS M2
想試下M50用返枝6D kit 24-105
有無伏
本身有Canon EF to EOS M
上手機01話會用唔到鏡頭自動修正同DPP
但見佢官網寫又可以有exif
歡迎入TG GP 有警世文
有冇ching用過支tamron 85mm f1.8?
有咩評價?
想買黎配eos r
I used Canon 80D once which didn't fulfill my expectation.
Through it away and quit photography
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞