Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
24.4 同 28.4 使用上有咩唔同或者心得

利申 長用 35 同 50
我諗要中八千萬六合彩先開到出口
有邊枝EF鏡比M6 Mk2用是性價比高的?
找日上showroom插下先
想影咩?
師兄。想影風景,人像
風景用番22mm試下先 風景呢個字包含太多野
人像如果要ef鏡呢 就50.8 stm $500 但如果新手可能會比較難用 近full frame 85mm 不過試下無妨 反正如果以後要升ff 85.8係必備 練定先都ok
efm 56.4
ching 我都想問6dm2 轉eos r 好唔好,會唔會操作唔慣
R啦 如果要我揀 我揀6D2 rp粒電直頭用唔到 但理性嚟講係rp 因為單反冇未來 投資rp啲鏡之後可以用番 但rp實在太垃圾 所以直接上R啦 起碼用LPE6同5D4 sensor先 物有所值
好就唔好架啦 少咗機背大轉盤 不過睇你熟6D2到咩程度啦 我就用6D開工所以熟到爆炸先咁講 如果你係casual user 都冇話爭咩嘅 玩下條on9 touch bar囉
24.4個感覺係wide 好多全身帶景係一定無問題
28就窄左好多.
焦距上係舊IPHONE 焦距.如果之前用開IPHONE 就應該無咩問題
以前用開24走天涯 小品.人文.打卡.食物特寫.景+人.全身都係用24影. .不因係覺得35MM有D窄窄地但用耐左覺得24L II 代個變形都幾嚴重.之後試過入24ART 但個對焦好唔穩定同埋易走.所以最後都係轉返24L2代. 亦對ART 有保留

但哩枝28SRT 係對焦.變形同SHARPNESS 都控制得好好
如果35MM 大約係63.5 度咁28MM 係大約75度.
因為WIDE 左同變形控制得好.所以無好變形用落好易上手.
我用24MM 同28MM 最大分別係變形同行前多兩步半步
影野食就唔太覺有分別但色水係sharp 過24L 同無色邊
Thanks
我用開6d2 開工,不過就影食多d ,所以驚用eos r 會唔慣
有無師兄知道,點整走呢兩條線,我過落電話後,係線外面既野自動俾佢cut左
5D Mark IV 用家表示
有多少少budget :
6D2 主機 R後備
只可以二選一
搵食:6D2/5D4
普通:R
咁一定會啦 冇撚哂啲轉盤同制
Setting有得較crop
請教下 5d4粒快門剩係咪有少少鬆 半按快門個下
幾時先出RF 百微
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞