Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
*Throw
柒左sor
I read your comment once but didn't understand what you mean.
用緊800D 想買枝靚啲嘅天涯鏡係咪24-105最好?
tamron 18-400mm
好似用唔到咁遠同埋色水好似唔夠24-105揪
好野嚟
黎緊去旅行 得支 24-70 4 同70-200 4 and 50 1.8
之前影山 發覺真係唔多夠wide
黎緊12月尾去重慶都係影建築物同街拍多
師兄們覺得需要入多支wide鏡嗎
其實就一直想入支35mm
色馬同原廠成倍價錢 但真係好想入支原廠
乖乖哋淨係用中間嗰點
買支腳架平平地 因為唔經常用
係咪買百諾好過思銳?
咁樣講已經好嚴重
平嘢事但啦 唔計係支那嘢嘅話 我覺得sirui好過benro
16 35 f4 如果唔影星
有冇影開? 冇影開嘅舊機就好似棍波車 新機就好似自動波車 學下揸棍冇壞 之後揸番自動波更加得心應手
ok
用開Fuji
驚接受唔到個重量加體積
Classic Full frame單反就係咁 你可以感受下 但平時影你都係用番fuji啦
中間個點應該仲用得住,對完中間再郁少少移焦,我用緊6d都有少少心郁郁想換,中間單點唔多夠用,見frd由5d2轉左a73,好似幾爽
其實除左冇eye af有咩分別?
幾百點對焦 同幾點對焦 咁都話冇分別 要講分別仲有排講
我唔係反問
同埋我既意思係功能同實際操作上
利申新手兩部都冇玩過
個對焦系統差好遠,你構圖中焦機會點都高過6d,a73細細部又易收藏,仲有反mon
新手有野想問,多多指教
我宜家用緊760d,有枝kit 鏡 18-55 mm,同埋Sigma 10-20 mm(主要用黎影銀河/風景)
個問題就係枝kit 鏡zoom 得唔夠遠,搞到有時想影既野影唔到
例如想影一啲比較遠既風景/想影對面馬路既人都唔得
請問各位有無一枝天涯鏡推薦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞