Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
唔係男單反 女就無反? 邊有咁分?
呢個價位M50 都可以考慮
Spec 同200D ii 一樣咁濟
但輕D,玩到手動鏡,EFS 同EFM 鏡
200D II 就勝在好揸D,電量多D
兩部拍4K 都係有Crop同用唔到dual pixel focus
如果影人像呢邊部好?
M50 200dii 77d 800d
女都可以用單反
其實睇你想睇真景定電子觀景器

如果想拍4K
女仔揸M50 好似好少少 輕便少少

200D II 同 77D 係無4K的
打多左個200 D II*
諗緊旅行機入
M50 定 RP 好
M50用m mount RP用RF mount
價錢爭十倍
RP塊sensor垃圾黎
真景要單反

btw 200D ii = 200D mark ii?
係 介唔介意我直接講 200D2
35mm影人係咪好過50mm?
f1.8又係咪好過f1.4?
竟然
但影人多 始終canon色戲好啲
數碼時代影raw間間廠都一樣架啦
直倒 +1
用完返唔到轉頭
不過你查清楚 1.4 同 1.8 , 仲有唔同焦距既分別

免得買左唔啱用既機同鏡
rf 除左支 24105L 同 35mm macro算係平之外

其他支支都咁撚大碌同咁貴

想點9樣先
唔一定
50/35咁比好難比 但真係比可以睇:
https://m.youtube.com/watch?v=iSj5IQ_1gbc
50mm f1.8
35mm f1.4
f1.4影人背景清過f1.8
唔該哂 師兄
想問多個關於filter嘅問題
上外國網做左啲功課
有人話無反可以用PL 唔駛買CPL,
話DSLR先至一定要用CPL,
呢樣野真唔真?
你問啲嘢1999咁 我真係好難答你喎
我諗其實你14mm又唔係好洗focus嘅
我用21mm 收到5.6 都已經唔洗focus
用咁wide主要我諗構圖會比較難
同埋如果無大景會影得比較悶
日本掃街我諗28 35咁上下都夠wide了
Thanks! 我諗我都係唔買枝鏡住啦
關於Filter, sorry for 1999,
我依家用EOS R, + 枝 24 105 F4,
想影到啲色鮮艷啲同影到水底或消除玻璃反光,
係咪可以買PL, 而唔需要買CPL都有同一樣嘅效果?
因為想慳返啲錢, 睇下可唔可以買PL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞