Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
最近終於買左eos R

買機既過程都上左堂
樓上鋪(nanakai)買機,price.com報價都算最平
順便買多舊電,SD 卡,uv filter啦。
屌,明明網上報價加$100就有多舊電,
現場個肥仔sales一開價就要$150, 埋總數先扮曬扣返$50。
呢樣都算,一開波就叫我買$600 uv filter,講到好撚勁咁,部機咁勁又紅圈鏡,要塊貴既filter啦。明知hard selling,同佢講比二三百既咪算囉,個sales仲唔斷氣,扭埋上鏡
企硬先死死地氣比介紹三百尾既 H&Y。
當時都覺得伏伏地,歸家上網搵一搵,塊filter出面先賣緊百五六
呢故事教訓自己,網上報價平,其實配件會食返你;買野唔好信sales,自己做足資料先好買;現場太好笑容,d sales 會當你水魚咁撳。

買相機就係 俾錢>試>完
其他所有動作多餘
Research全上網做 問sales啫係俾機會佢水鳩你
買完紅圈鏡擺塊幾百蚊嘅uv filter喺前面為乜呢
個人睇法
UV filter 價錢係咪代表質素呢?
所謂貴d就好d? 點去客觀評價filter效能?
網上面有人做過test,部分平價 filter對成像影響其實不大,透光率同折射率同貴兩三倍既filter差唔多。
貴價uv filter主要貴係鍍膜,對日常清潔維護比較方便。

另外我係最唔順氣比人水左買貴咁多既filter姐,出面賣緊百五六既,間鋪就賣我三百尾

今次交完學費咪知衰,下次唔會再去呢間鋪買野

我知間鋪一定有人mon post,係呀,就係講緊你地nanakai
filter 買二手啦 平好多
買一手垃圾不如二手靚filter
我意思係其實塊uv fliter有乜用,貴又好平又好,喺前面加多塊鏡一定冇咁sharp/多啲flaring,CPL/ND都話有需要加,但係uv fliter除咗保護住塊前玉之外好似冇乜用,無謂哂錢買啦
長期戴住個lens hood已經好夠,間唔中吹吓塵就得
諗深一層,師兄你都岩,裸跑保畫質
想問吓部M6 mk2可以用USB差電,其實可以用手機果Tupe C USB D充電去充定要買個PD的插頭?
filter 都二手
樓主話 唔燒錢唔好玩影相
照計就要PD 同R一樣 不過你可以插下睇下差唔差到 差唔到唔會壞
Filter我個人嚟講係一定要嘅 換filter好過換前玉
入手
樓豬表示G持
我都覺係好野黎
但估唔到 20D都係用同一個快門制
Canon真係好貼心
知到班用家買鏡頭都係供奉多過用
做外變慳位入箱 諗起都真係好滾動
請教一下部m6ii拍片改唔到4k30, 最盡1080 50p, 想知咩問題?
利申用緊32 1.4 同sd extreme pro 95MB/s
thanks
95 應該夠快 我5DM4 都拍到
雖然我都用緊170
係咪未較格式?
menu度冇,原來要轉去拍片mode先有
【Canon 旗艦數碼單反相機 EOS-1D X Mark III 全力開發中 】
Canon 宣佈現正全力開發深受專業攝影師信賴的 EOS-1 系列最新一代 EOS-1D X Mark III,並會喺影像質素、連續拍攝及操控方面都全面提升,幫助專業攝影師迎接更多挑戰!

計劃中的新功能:
✔️全新 CMOS 影像感應器及影像處理器,提供更高感光度
✔️支援機內記錄 4K / 60p / 4:2:2 / 10-bit / Canon Log 及 RAW 格式短片
✔️連拍速度再度提升:觀景器 > 16 FPS,即時顯示拍攝 > 20 FPS,兩者都支援追焦及自動曝光追蹤
✔️即時顯示拍攝支援電子快門 (靜音拍攝)
✔️全新自動對焦感應器將提供更高對焦準繩度
✔️全新自動對焦演算法將應用「Deep Learning」科技提升追焦能力
✔️機背主要功能按鈕均加入背光照明
✔️採用更高速寫入的 CFexpress 記憶卡 (雙卡槽)
✔️支援 10-bit HEIF 相片儲存格式
✔️堅固可靠的鎂合金機身

#CanonHK #EOS1DXMarkIII
支RF 70-200 咁輕
邊一樣野吸引到人換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞