Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
問題係平時都係插2870,真係用嚟影星only
想問下我用m5 影raw+jepg,
喺電腦就咁開個raw file變咗成張粉紅色,
前排都冇事,大唔大問題?可以點搞
咁就真係買14.8 枝嘢除左影星同大景 日常都幾難用到
可大可小 最差咪壞sensor
拎上isquare問下
我上網睇係可以photoshop個啲執 但冇試過
我又試過用網上raw轉jepg又冇事好奇怪
RAW一向都要夾軟件
"就咁開個raw file" 即係用乜軟件開?

Adobe CR2 轉DNG 好似唔使錢,轉來試下
係MacBook就咁用preview開
我試吓先 唔該哂
有無用番canon官網有個程式
已入手,thank you巴打
快d升firmware 1.4, 對焦勁好多, 基本上影人的話長set Eye Detection + Servo, 左,右鍵可選左右眼 or 其他人既eyes

因為EOS R的實體鍵比較少,最好set快捷鍵
M-Fn按鈕: 轉換對焦方式 (Eyes Detection, Zone, 點對焦)
錄影按鈕: Single or AI Servo
AF ON按鈕: 爆光長Lock or release
*: Hold 住 * 再轉wheel去調 +/- EV
放大/縮小按鈕: 焦點置中
上、下、左、右按鈕: 移動焦點
Touch bar: Preview相Only, 平時太容易誤觸..

Set右邊screen用右手姆指去移焦點亦可以
細光圈加apsc高iso
唔得 我試過
如果真係冇budget,都唔係話唔得嘅,不過要條件好好
好黑冇乜光害嘅地方,再靠疊相去pull out details同埋減低noise

不過當然有大光圈就最好

都叫得 但好難
出左 EOS Ra 專影天文

但重點係有1080p 120格

同EOS R同一塊CMOS 同 Digic
地點環境同天氣最緊要
冇大光圈咪曝光耐d 再唔夠咪拉高iso再後期denoise
CMOS個filter唔同bor

"透過感光元件前改用特殊的低通濾鏡,波長 656nm 的 Hydrogen-Alpha 光線進入感光元件的強度將比常規低通濾鏡高出 4 倍,對於深空星體拍攝來說,如此改動就更有利相機拾取微弱的「光線」。不過當然,EOS Ra 並不適合用於一般拍攝(影像有可能會出現嚴重的偏色問題),假如閣下打算入手 EOS Ra 作一機兩用的話,恐怕如意算盤是打不響了。消息尚未交代 EOS Ra 將於何時正式發表,售價方面亦為待定(個人佑計定價將比 EOS R 稍高)。"

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=26459
洗乜咁煩

搵豆腐葉改filter 咪得囉,完勝原廠
但都係用果塊3030萬 加野 我想講係 理論上EOS R 一定都做到1080p 120格

希望會加翻
你岩,即係原本閹割功能...或者當初未開發到
天文機要120fps做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞