Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
agreer, 但亦因為長期用住,貴少少都買塊b+w, 啲平野真係唔用好過
扯左,但無錢
Ef個枝係唔係做唔到機身修正?
佢話唔好開
小弟求意見
本身有部60d(老爺機)
加支 ef 24105 f4 同sigma 50.4
e排諗緊係時候升級下
究竟入eos r定轉會a7iii好?
上網睇兩部body差唔多價

多數係旅行行山影相
片多數用gopro拍 大機可能拍少少b-roll咁
[寂寞的星期五]今晚我想同你....
https://lihkg.com/thread/1674226/page/1
唔老爺啦,我早幾日先分享我用緊50D,考慮緊升級~
大轉變嚟 睇你執唔執色 咩機都拍到靚嘢 係難同易

A73 dynamic range好啲 影風景有多啲優勢 但係咪真係好好多呢 又唔係 影人更加係廢過canon 九條街

b-roll呢 就A73唔洗諗 canon拍片垃圾嚟 不過sony要tune色 煩啲 但有HLG都tune少好多架啦

操控呢就canon好啲 sony垃圾嚟 錢就兩邊都有平貴 sony會貴啲 但canon如果唔係舊紅圈 新rf鏡都係好撚貴

總括嚟講 就係睇你鐘意咩色 同咩牌子 同會唔會俾心機執色
A73性價比好高 影景都好靚 但如果你唔係好撚專業 好難用盡 除非你真係拍好多片(樓豬相入a73嚟拍片)

影相嚟講我覺得canon喺顏色上同操控上贏好多 加上新update個eye af唔錯 同a73有得揮 但拍片太廢了 完全跟唔上時代
好詳盡
其實最主要係想上FF
同埋其實旅行有3分2時間都係影人
鏡頭就e兩支都好夠
可能之後加支70200
影人多就唔洗諗一定canon 新出rf定焦影人一流 (利申 樓豬試過用a73影女朋友俾佢屌到仆街)
如果入R 建議你換左枝24105做rf version sharp好多又唔係非常貴 再買個adaptor 玩舊鏡 會平啲 如果無限budget就直接大三元 不過外變焦真係好撚垃圾
用開6d2 + 1635f4
如果想影景影星有冇咩平平地超廣角鏡推薦 想要四千樓下
定焦變焦冇所謂 二手都冇所謂 副廠冇所謂 最好有is
影人有咩setting推介
我自己無咩setting通常neutral之後自己tune
影星要is做咩? 影景影星你都係落腳架啦 is 無咩意義 同埋有is貴好多 同埋廣角鏡少有is
要平呢就samyang 14 2.8 mf 二手大概1500上下 smayang啲af鏡都可以睇下 三四千 再上就laowa 開始唔平
大家點睇新嗰部canon 90D?如果用嚟影景,日出日落,星嗰D?

利申:新手
Laowa 12mm f2.8啦影星,搵下四千幾應該有
90D係好機嚟 不過唔平 新手嘅話可以買部80D試下先

影景呢 老實講full frame好啲嘅 dynamic range iso表現都係full frame好啲 尤其影光暗對比大嘅日出日落 好暗嘅星 所以apsc唔會係最好嘅選擇如果你指定要影景 但唔係代表影唔到 係影到嘅 只係冇ff咁勁 絕對唔廢

但咁講 你係新手嘅話 攝影有好多主題 唔係淨係得景 同埋影靚相器材第二 技術第一 80/90D係一部好機嚟 用嚟研究下影相絕對夠 拍下片都得 等你真係confirm左自己鐘意 先扔錢入full frame

但有一個問題 就係單反冇未來 而canon RF mount又貴 所以我建議你喺睇90D嘅同時 睇埋M系同其他牌子無反比較下
其實之前有部Nikon D5100 for學校運動會用,因為中學比較忙冇自己出去影相,到而家開始自己影發覺都幾鍾意,尤其是影到自己覺得好睇嘅相。所以想換部再好少少嘅嚟影相。
其實單反同無反最大分別係咩?淨係知道構造上嘅唔同。
用緊EOSR 配 RF50L
諗緊買唔買直倒好 因為影人既時候渣機唔就手
買 手感爭天同地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞