Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
下星期去北海道 掙扎緊買唔買支rf24105 本身得支35 1.8如果買 應唔應該兩支帶哂 請各位指教
自己用緊5DIII, 諗緊買返枝ZOOM
考慮緊2470 F4 同 24105 ii
買 帶
要畫質就2470 要方便就24105
上網睇啲review話24105 mk ii個畫質好好, 同2470比, 係咪都係2470羸一折?

明明2470仲早出過24105一大折時間
定律嚟 cover少啲焦距 用鏡片越少 畫質越好
見有人2手放好平, 搞到心昱昱
對焦 反mon touch mon

但樓豬唔會用2470 所以唔知用落表現
但枝2470係6年前鏡, 有啲心理障礙
其實都係無反優勢,evf 可以即時睇到實況,另外個Bluetooth WiFi 都好好用,支24105 sharpe同有Is ,不過暫時我仲Keep 住6d2 做後備機。
係,仲有部機真係溥身少少
落雪落得勁時用35好過,早幾年去試過ef 支24-105 凍到is 都hang 埋,會加震,又驚zoom 時會入雪。最後七成時間用35L

當然無落雪時24105 係方便的
年頭去東歐個陣問朋友借左枝24105, 落住雪用又無事

利申, 個陣係得一、兩度
我果陣負五至負十度囉,同埋好大雪, 不過支二代24-105 黎,新果啲應該好啲掛
二代24105? 唔係掛, 我之前仲考慮緊呢枝......
咁正常用又冇野既,同埋果個情況關左個is 就可以正常咁用
巴打覺得枝鏡好唔好用?quality點?
我之前缺錢的時候好似你咁

5D Mark IV 配24-70 f4L 好還是24-105 f4L II 好?

去左Canon Showroom 試,覺得24-70 f4L sharp D ,之後就入左二手24-70 f4L 了,後來有錢就賣左佢,用緊24-70 f2.8 II。

如果你暫時用,日後打算升級24-70 f2.8 II 就買24-70 f4L 用住先,如果日後唔打算升級就買24-105 f4L II。
升做2470 2.8嘅原因係咩
24105 個焦距係就係好用,又有is. 但始終爭一級光圈就係一級,除非你淨係影死物,如果唔係既話2.8 大部份時間都係好用啲
唔該哂巴打,得閒上毒氣房先
畫質油潤,散景更靚,大光圈可以降低ISO 黎影,而且24-70f2.8 II 二手$9000 都可以買到,呢枝鏡最可惜無IS。24-70 焦距比較常用,通常做掛機頭,所以買支好d 黎用。
一陣上毒氣房,希望可以平安出返嚟……
睇住個銀包 啲錢會自己跌左唔知點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞