Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
支22mm影咩都岩啦
萬能
講緊以枝Canon EF 50mm f/1.8 STM 啊
主要係什麼情況時會用到依枝鏡?
同意。平靚正
想影景 買70-200f4L usm好沒?
有IS貴成倍平平地試下玩得唔得
你用咩機?
長鏡冇is=玩鳩自己 買70300ii好過
入了枝50mm 1.8了
9佰幾幾抵玩。
另M系枝32mm
對比有什麼分別
包括兩樣野
1. 支鏡個光圈大過果個數,就enable 果粒點比你用,你可以望下5d4 果個對焦點list. 有分f5.6, f4, f2.8分別著幾多點

2. 通常f5.6 啲點只睇橫或者直一條線,十字對焦即係打直打橫都會睇,所以會準啲,雙十字就打斜都睇埋,所以最準

所以番你個問題,個意思係你用支大光圈時,用中間點對焦會準啲囉,相反,用細光圈鏡時,就算用中間點都唔會特別準

高階機直頭有得揀唔著非十字對焦點
7號出1dx mark3
2020年仲用大單反打Sony 好心就俾啲心機出R機啦屌你老母canon
我諗佢係應該趕喺奧運之前出俾啲攝影媒體用, 因為有幾間主要媒體已經confirm喺奧運轉晒用Sony
我諗都會有人用嘅 始終用慣 同埋啲鏡要轉都唔平 但下次奧運同世界杯就唔知啦
新仔打算入坑買人生第一部相機諗住一路影一路學
主要想拎黎露營影星影下景同去旅行用
原本一直打算買77D 因為有fd用緊好似都幾好
但又有人推薦我買200Dii
想問主要有咩分別 因為唔多熟 見到比較網啲數字都唔知實際上大唔大分別
同埋買邊部會最滿足我以上既需求
有冇咩連鏡既set係抵玩
同埋有咩鏡係最好要買 岩我以上既目的用
新仔一問希望屌細力啲
首先 新手影星係好難嘅 影下啲普通嘢先 熟習下相機先

第二,你冇budget我好難推薦你買咩機鏡 樓豬個人就唔推薦77D同200Dii 主要係舊電太廢 推薦你買二手80D 幾好用 又唔貴 有多啲錢就90D

鏡呢 如果你一定要試下影星 就買sigma 18-35 f1.8 貴少少
影啲普通嘢呢 用住kit鏡18135先都得 加枝1018都唔錯 都唔係好貴

但記住攝影一分錢一分貨 以上嘅鏡得1835叫做好靚 另外兩枝雖然唔係好貴 但都唔係好靚 自己衡量下 新手我就建議你影多啲先 同睇多啲Youtube學下 搵下自己鐘意嘅style 就知要咩gear
budget大概7-8000 因為想去特別啲既地方旅行所以唔想keep住換機洗錢 想買一部見使既長用
二手既因為自己唔熟唔識check機 一中伏就大鑊所以唔係好敢
長用就買貴啲 有新買新 依家90D好平

Check機搵個識嘅人同你去check
出咁多貴鏡
但唔出部勁機
A7iii level都冇部
大陸廠一出rf to fe/rf to z canon立即收撚左皮
睇下用咩機 部部機個mount 啫係鏡頭接口 都唔同 如果係單反 就叫ef 同ef-s mount ef俾full frame ef-s俾apsc

Eos m就係ef-m

仲有其他廠嘅 Sony fe Nikon z Panasonic L 等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞