Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
搵下二手先 35mm 點睇師兄 L2 又太貴
買色馬點睇? 因為買太貴 遲早無反天下
想問如果影日落想影到深橙色
係咪要加GND先做到
去lightroom搞好過啦
佢都有返咁上下歷史,不過當年佢有得FF拍片所以好多人轉會,係一部好嘢嚟
包圍曝光
即係完全唔使加filter?
如果有成手Canon鏡,睇你想要畫質定用盡返d鏡
要畫質就A7III,有IBIS咩鏡都變哂有防震,影相對焦都幾好
不過我以前用A7III+MC-11果陣未出新FW,EyeAF已經勁,

但會限左有個區域既位先係最快咁,轉插長鏡個區域會變得更加細
唔知而家出左FW更新有冇改善
但拍片會冇AFC,就算係AFS都會同影相既表現差好多,基本上拍片叫做得MF

用R原廠轉接環轉返Canon鏡就完全冇問題,一樣咁快,1.4fw既R EyeAF表現有得同A7III揮,拍片都有EyeAF 隻眼佔好少都可以追住,但對比sony畫質就冇咁勁,但拍片有C-Log

睇你自己選擇啦
Exposure bracketing, 用Lr merge, 再用Lr Graduated filter拉
請問一下
R用RF鏡 同 用adapter插EF鏡
係畫質方面分別大唔大?
講重量我覺得RF都冇咩優勢
睇review RF15-35 小輸 EF16-35 III
RF 24-70 大勝 EF 24-70 @70mm 邊緣畫質
RF 70-200 小勝 小白兔 III未有review
小小白2 係近期神鏡
都唔近 就嚟4年 但神就真係神嘅
定焦全贏
上年定今年咋喎
16年 好似
影日落最緊要係exposure 同white balance 其餘無野lr做唔到
大家平時清Sensor 自己清定比$340返canon清
因為我見買一set清潔套裝都要兩舊水
同埋sensor都唔係啲需要經常清潔嘅嘢
富士撚入嚟見到先知full frame ef prime鏡咁多揀同咁平
真心,買一舊seed既透明擦膠(新出文具舖有),之後買盒3M 810膠紙(綠色盒奶白色個隻)。

加埋唔使$20。

首先,拆咗包裝之後拎舊膠用鹼液洗乾淨洗晒啲滑石粉抹乾備用,摵一段膠紙成舊膠癡一次,目的整走晒啲塵粒,然後再搣一段新膠紙,反轉癡喺舊擦膠上面,然後好似啫喱筆咁癡落個sensor度,將啲塵癡走。不過有少少技巧嘅係要慢慢揭起一邊拎開舊膠,唔可以直接向後扯。

唔好當我夠鳩噏 呢個方法慳返好多錢同埋好方便。重點一定要用3M 810,因為佢嘅黐力唔會留膠係表面

又要拎上佢俾佢清,清完又要檢查,之後佢又話用F8睇唔到,你話用F11仲有,搞一大輪你都廢事同佢磨

下次有時間拍下教學影幾張相
EF鏡開始冇人玩,平平哋買啲新淨二手玩吓都夠晒,而家個個人都貪輕
屋企有支小小白IS 1 想用嚟駁富士
呢支鏡各位巴打點睇 其實嫌佢有啲重同大支但係又買唔起富士長焦
50-230 都負擔唔到咩
買個EF 轉富士speed booster,平靚正搞掂唔使煩
比千幾既話可以買個接環用支好多既鏡喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞