Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
差d咩?
永遠有少少走焦
理論上焦反唔會走焦,你用AFS?走好多?
應該咩setting好d
其實都係間唔時有一兩張濛少少 放大先睇到
即係只係向前/後左D?
咁睇你影咩囉,影人咪AFC自己追實隻眼,但大光圈都應該易睇得出對前/後左,就算我拎支RF35.8影個人,AFC追眼都有機會對少少係眼睫毛到
唔該 學到野
用緊m6m2, 想買枝大光圈影人
應該買原廠32.4 / Sigma 30.4 / Sigma 56.4
揀邊一枝好
新sigma 用過tight鏡未? 用過就56 未用過就30
無用過
sigma好過原廠
Sharp
Sor尋晚番緊工唔得閒答詳細啲

未用過人像鏡嘅話 如果用等效85(啫係56.4)有機會會覺得太tight 要行到好遠先影到嘢 用等效50(30.4)易上手啲 除左影人又可以街拍下 多功能啲 (樓豬枝85剩係用嚟影女)

Sigma art係出名sharp同靚嘅 原廠冇sigma咁sharp 加上唯一問題走焦喺無反上都冇左 所以係值得入
唔該你解答
我都驚56.4要行到勁遠去影
主要諗住買黎下年櫻花期帶去日本幫女影相, 依家買定操下先
櫻花加女 我建議用22(等效35) 或者 30.4 咁張相可以有多啲內容 豐富啲 唔係淨係得條女加一片矇查查散景糖水相
我已經有22, 就係想入多枝大光圈黎用
有budget就買哂兩枝art啦 又唔重 輯相又可以豐富啲
我買左30.4試試先, 睇下個效果先
有22點解買30唔買56
好似有啲太近似...
雖然F2 同 F1.4 都有啲距離
想問下各位大師
Canon af35ml 賣900係咪正常?
想要全新既菲林傻瓜機有自動對焦 有咩好推介?
去菲林post問 呢個數碼post
有冇師兄用過 ef50mm f1.2L usm
出左好多年下 諗緊買唔買
之前用 85mm f1.4l is usm 但太重 頂唔順賣左 之後入左 50mm 1.8 stm 感覺差太遠
Rf 50 1.2
支50L 收光圈會郁個焦平面,天生有缺陷,買唔落手

但50 同85 唔同用法,冇得比啦
你越問越多人會叫你唔好買canon
仲要同價位有咩選擇
Eos r 其實有無方法同時直出兩張黑白+人像setting 既jpg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞