Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
*好好多
50230 都千幾 唔爭在幾舊
Viltrox?
聽聞畫質係咪會差少少同埋爭一級光?
如果唔係奶相都唔會覺啦,光圈又大返少少
行貨又減價,支鏡又舊,畫質又唔係好靚,上R果班玩15-35啦,呢支野真係平玩一流
請問一下
手上用緊70d+kit鏡
主要都係旅行同行山用
同屋企人影下相
除左支kit 18-135之外
想入多一兩支玩下
Budget ~ 1000 一支
除左大家一直介紹50.8 之外
有咩平價wide鏡好推介?
用來影極光又岩唔岩?
唔該
Samyang 14mm 2.8?
買支 10-18 囉
影極光喎,個光圈夠唔夠呀
準備買新機,如果旅行用 canon6d2配 canon 24-70mm F2.8L 點睇?
想買返個viewfinder比部m6 ii
好多地方都無貨,邊度先有
Dcfever 二手
cls 28-280 f2.8
Patent啫
想買85.2 DS 啦
$24480
真係柔好多下
2470 2代好鏡一枝 不過睇你需要
去旅行有人鐘意影風景就咁帶1635+50 又有
2470+70200 又有 好睇你影咩
計我話就28art + 50stm 兩枝都
大佬 budget 1000 又要大光圏又要wide 好難幫到你 一係加多3000 入二手 18-35 art
本身用緊6d1,想換機但好矛盾,部機個對焦點好廢,想換6d2但睇落個對焦又唔係咁好,太集中,但有反mon同埋liveview個對焦又快,又想試R同RP,見新RF鏡又貴,本身keep住有16-35 II F2.8,s50.4 ,S70-200,師兄有無建議
焦點偏移 3mm!Canon RF 70-200mm F2.8L 近攝出事

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=26779
上r 啦,用ef rf adapter 就得
牙膏廠依家全副心血放喺rf mount
我自己用又唔覺wor
最近入手部EOS R,由6d2 upgrade 咗,d 電好好用,我覺得同6d2 差少少,d 操控都ok 。淨係買咗24-105 ,好抵用支鏡,算sharpe
師兄覺得個升級感係邊,自問自己1代6D唔拍片個d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞