Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
得部旅行機m50 影極光會唔會死機
另外想問鏡頭方面
有kit lens同22.2係咪都夠影
主要影景同建築
有冇其他建議?
唔該晒
15-45 & 55-200?
15-45
已經夠用
但要更廣角可以 11-22果支
如果 想zoom 就18-150
夠哂影景/建築
3陽終於成為首間副廠出到R系AF鏡
應該好快會出埋幾支原先FE鏡
多好多選擇
你個setup 影極光有兩個問題 第一係m50推iso會好多noise 第二係22mm唔夠wide 影出黎唔夠氣勢 但efm11-22又唔夠大光圈

影景同建築呢 就好廣泛嘅 長中短焦都得 唔知點答你 建議你睇多啲人地點構圖 再搵番相應嘅鏡

鏡頭呢 sigma 出左三枝新大光圈鏡 可以睇睇 16mm勉強可以影下極光嘅
sorry我真係唔知你講咩 你係咪想講ef to rf adaptor 嗰個back polarizer?
PL = Polarizing Lens, CPL = Circular Polarizing Lens 啫係同一樣嘢黎 我完全唔明你講咩 或者你有無link俾我睇睇?
有冇巴打用緊 rf 15-35 , 感覺如何
CPL呢 唔係常用嘢嚟 如果你介意錢又係新手 我建議你就唔洗買住 五十張相用唔到一張 喺lightroom強大嘅年代 CPL得番消光一個主要用途 其他啲咩藍啲綠啲全部可以lightroom搞掂

Linear polarizer我真係冇見過人實際用 可能我孤陋寡聞
想問下有冇人買左支15-35, 值唔值得入手???
唔該晒22mm唔夠wide就晒咗個景
會出去睇下支16mm
見佢都幾大支咁
唔該哂巴打
預算有限,所以唔買全片幅啦,想入部APSC無反相機幫親友影下畢業相,依家苦惱緊eos m6 mark ii定sony 部a6600,兩部近期新機,好難選擇,有無巴打比到意見? 兩部一樣有反mon,像素就m6 mark ii高啲,a6600電量就勁啲同有機身防手震,但a6600價錢就貴好多
Sony影人嘅話 我建議你著定畜龍甲 驚你俾人打死

認真講呢 casual 用一定係canon 係成個system都平啲 錢嚟講唔係剩係講機身 鏡呀 電呀 都要計埋 m鏡又平又靚

雖然sony性能係勁 但你根本用唔盡 如果只係平時影下嘢嘅話 好似機身防震咁 影相冇咩大分別 係拍片先有 所以m6 Mark ii 影相嚟講夠哂有餘

加上影人嘅話 sony隻色真係 影景就得 影人真係不了
想問下
例如18-35mm 係咪代表呢個範圍內都影到?
唔明你問咩
巴打係咪應該睇下d攝影101先
新手唔太識 sor
我意思係指變焦
例如我買個18-35mm鏡頭 係咪焦距18mm至35mm既相都可以影到?
如下圖咁
已補充
係 但1835係crop lens 有個等效焦距 (~24-55) google下
ef-s 18-55mm f/4-5.6 is stm lens 點評價?
新手用黎影人影景都岩駛?
1018 better
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞