Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
上完只會中毒,唔會放低錢架wo
唔好買kit 剩買body

鏡就買EF-M1122 同EF-M22 f2兩枝

之後要買咩鏡就睇錢同睇需要啦

想影啲大光圈前清後矇呃like相就買原廠個ef-efm adaptor加枝EF50 1.8

睇清楚Ef 同 efm嘅分別 唔好買錯
想問m50得支15-45kit 鏡
想影景同女友,買EF-M 22mm f2 定 EF-M 32mm f1.4 好?
想問仲有咩鏡推薦
22就買梗

想影女友就sigma 56mm 或者 30mm
有冇巴打試過 laowa 支 15mm f/2? 想放咗支 sigma 14mm F/1.8 入手老蛙

因為支 sigma 太重
我入左samyang 14mm 2.8 EF, M50同Eos R都用到,幾sharp, 兩人自拍無問題
聖誕優惠買左老蛙15mm,用落唔錯,都Sharp,好少變形,唯一問題係要MF囉
岩岩買左EOS R,個對焦好大升級,超級有驚喜,夜晚影相無迷過焦,仲要用副廠,突然好感慨原來6d陪我行左咁耐
6D仲陪緊樓豬
影星 f/2.8 好似唔係幾夠
依家好糾結
有冇試過影星?
邊位啲coma 犀唔犀利
我識果班星空大師好多都係用16-35 2.8. 影星空重點都係個天夠唔夠清,夠清既f2.8 其實都夠做
邊到做優惠??
好似有賣既都有做,送UV CPL ND1000,我自己就係Rainbow Store買,見天祥果d都有出post講有優惠
Samyang 大肚腩 🤔
如果2.8 夠用的話,原廠支15-35mm rf 都值得諗
貴幾倍喎
然後,我入左枝2470 F4
叫左你睇住自己銀包
放返出去唔會蝕好多啦
老蛙同Samyang 真係唔知有冇人會要
想問用EOS R配EF同RF個對焦速度同埋準確度係咪差好遠
想入手RF 15-35MM F2.8同50MM F1.4
準就應該一樣準,但速度就睇支鏡,L鏡咪快D,普通鏡咪慢少少
用緊sigma 50.4 art 成日都差少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞