Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
請教下想更新firmware既話係咪要準備一張空既sd card, 然後去canon網站下載更新檔再放落sd card, 然後插sd card落相機,之後安裝?
想問巴打們睇法
本身用緊6D2,有16-35 F.4同24-10 5F.4同永諾50.8
平時習慣用16-35比較順手,因為可以影人同影多,自從執左支50.8後就好少再用24-105
所以諗緊好無放左支24-105,換支大光圈好無?
有幾個諗法:
24-70 F2.8?有見過d講法話唔好追求大光圈定焦,其實唔係差好遠
canon 50 1.2L 唔洗講,只係太貴所以先諗緊
sigma 50 1.4 同canon個支相對平但重
canon 135L 成日都講呢支性價比高,但怕難用
常唔常到50-105mm 呢個焦段先

為左咩而轉先?如果因為少用就唔好換翻差唔多既zoom

既然50mm就手 成日用 應該買支好啲既50定焦 或者upgrade支16-35 既然呢2個組合係常用

一係試下85先
85就唔會喇,因為呢個焦距試過唔就手
16-35依家用起上黎好滿意,應該唔會轉住
50-105其實真係唔多用
咁就真係可以放左佢 但135好長 係香港都難用

有冇諗過35/1.4 or 24/1.4

既然你常用 16-50mm 呢個range 而唔用50-105
支24-70 f4好難搵
你有咁高筆直點解唔考慮70-200
再唔係經常旅行既話大白II都幾好啊(100-400 II)
呢兩枝進可攻退可守 影人不在話下啦
70-200 2.8 II 曾經被稱為識變焦既定焦鏡
而且用tele影景就好似打開新世界大門咁

你本身果套16-35 同50定都cover左9成常用,如果係入新鏡點解要買重覆焦段(有錢人另計),唔介意重量既咪考慮下入枝tele囉
另外你上面果三枝好多巴打經常討論,唔提喇
EF 24-70 2.8 II真係唔多掂 呢個價位我唔會考慮
就算係24-70 F4 呢兩枝同24-105 F4 II 相比畫質提升都唔顯著,建議你直接pass呢個選項
係 跟官方做法最好
24 105照keep 入枝50 1.4 art
原來有好多巴打解答左
我諗呢位巴打都幾冇方向
純粹有閒錢想調整一下器材組合
不如佢講多小小啦
例如筆直死唔死
會考慮咩因素,重量,焦段,用途等等
咁大家先易D比到意見
肥花二手 3000-4000
24105 用法 用 50.2/50.4/135 L 大不同

你都有50.8 仲入多枝50.2 咩玩法?
你有 16-35+ 50 要玩齊焦 一係入2470 一係70200
我見水都係三千九,但又無貨
肥花二手又唔係平好多
十五十六
水貨難揾係因為好多都拆kit lens 出黎買少見少咁解

急就二手啦
估唔到咁多巴打會回覆
其實我個方向係咁既,用16-35就影人同景,不過又無個種好夢幻既感覺
而想換24-105走係因為自從有永諾50.8就無咩點用24-105
但50.8始終係永諾鏡,質素真係麻麻,所以先想換走埋佢
而想支人像鏡影女女
重量幾緊要
用途真係影人多
85太長用唔習慣
100-400真係好少會用到
補充少少,多數想用係影人像既
影人就 85 F1.4 L 或者105 Art

利申兩枝都用過買過留左枝105ART
85怕唔就手
想影女呢 窮到我咁就廠50.8 85.8 二手兩枝夾埋2000

有錢到好似2.718281828咁呢 就sigma兩枝art啦 都係萬幾
學下 影人要夢幻 呢個焦距係必學
其實點解呢?呢個講法聽唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞