Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
#1 Updates
#2 常⾒見見問題
#3 EOS M系統機身
#4 APS-C 單反機身
#5 Full Frame 單反/EOS R無反機身 #6 EF-M 鏡頭
#7 APS-C 鏡頭
#8 Full Frame 鏡頭

Updates
1. EOS 90D
APS - C 規格最⾼高像素3250萬像素,每秒10張連拍,HD120p 4K 30p拍⽚片 2. EOS M6 Mark II
APS - C 規格最⾼高像素3250萬像素,每秒14張連拍(1DXii level),HD120p 4K 30p拍⽚片 3. RF ⼤大三元三出其⼆二 RF15-35 f/2.8L IS, RF 24-70 f/2.8L IS
兩個字 靚,貴。
4. RF 天涯鏡 24-240 f/4-6.3 IS jpeg mode有驚喜
詳情請睇膠攝現場Joey聞相
5. 機仔G7X Mark III, G5X Mark II
4K 30P, HD120P 拍⽚片,可直播youtube,有外置3.5咪插⼝口 6. Sigma EF-M 鏡頭9⽉月推出
全定焦 16mm, 30mm, 56mm f/1.4
常⾒問題

去旅⾏揀咩機鏡好?
⽽而家首選都係EOS M,夠輕便,配支廣⻆同22mm餅鏡已經好夠⽤
EF同EF-S鏡有咩分別 EF-S鏡只適⽤於APS-C機,⽽而且所有⽤於APS-C機嘅鏡頭焦距要乘以1.6 EF鏡可以⽤喺Full Frame機,亦可以插落APS-C機(都要1.6x)

咩係Full Frame: https://www.fotobeginner.com/248/what-is-full-frame/

影人⽤咩鏡好? 多數影人都係用50-200mm

呢個range,配合⼤大光圈製造淺景深
⼊門可以考慮50mm f1.8,再升級去 35mm 1.4、 85mm、135mm咁 不過建議問fd借嚟體會下,可能定焦鏡未必適合你影人像

影景⽤咩鏡好?
個⼈人認為FF機最佳選擇EF 16-35mm,但選擇太多,⾃自⼰己做下research 我個⼈人亦建議⽤用⻑⾧長焦鏡,壓縮效果好正

77D同80D 有咩分別? 大致上係冇,80D大部啲,個機頂LCD大粒啲 ⽽而且80D有weather-seal,如果要影啲⾬雨景好有⽤用 (其實我以前⽤用三位數數字機都係照淋雨摧殘)

可參參考: https://www.mobile01.com/newsdetail/21116/2017-canon-eos-77d [img]https://img.hojenjen.com/uploads/2017/04/1491876448-
e4bde0eb46b8f32ef4b4207f5344b4d4.jpg[/img]
可參參考: https://hojenjen.com/canon-80d-77d-800d-comparison/

⽤咩Filter?(⼤大家幫下⼿手,少⽤用Filter,唔熟悉) UV Filter
UV Filter純粹當保護前玉,可有可無

ND Filter
拍攝超長時間曝光時可⽤用ND filter,令移動物件(雲,流水,車等等)變得模糊,不影響照
⽚主題突出性
抗光害filter 有助減低城市街燈⿈光帶來來之問題,使夜間拍攝反映⽬目標真實色彩(夜景)或令主題突出(星 空等等)
由於都係有好多人唔明行動有咩意義同目標 於是係正式攻略之前出個簡化版
【行動】【主線】 【922】【SUCK4.0】 【多圖】 【簡易式攻略目標 】
https://lih.kg/1583476
機身選擇

APS-C 無反
EOS M系統

優點:輕身、畫質顏色好、容易使用、Dual Pixel對焦好評如潮、DC Size單反質素
EF-M mount可以比到大家⽤一啲短法蘭距嘅鏡頭,俾大家喺sony以外有一個機會用到大廠 操作系統配合呢啲鏡頭。m系列嘅size同埋對焦輔助系統亦⾮常適合手動對焦鏡頭

缺點:鏡頭選擇較少

EOS M6 Mark II
14張連拍,無crop 4K 30P, 1080P 120P,當年M50嘅expected spec依家先有 90D無反版本,一躍成為最好⽤apsc機,加上sigma新鏡就出,幾有潛質。

EOS M100
價格便宜,輕身,Dual Pixel對焦
雖然冇hot shoe,但係當隨身機都合理

EOS M50
睇啲評測就話好用,一貫Canon水準,亦有EVF 雖然就話有得拍4K,但係有個cropping,而且拍4K嘅時候冇Dual Pixel用 然⽽亦有會員反映M50操控性極差,建議試清楚先買

EOS M5
成部80D放⼊去無反機身度,操作都唔差,亦有EVF
可惜反mon向下翻,vlogging就未必適合,而且冇4K

EOS M6
規格同M5一樣,但係冇EVF,操控都冇M5咁好 個反mon就向上翻嘅,vlogging會阻住個mic...
APS-C 單反

優點:鏡頭選擇多、畫質顏⾊好、容易使用、Dual Pixel對焦好評如潮 缺點:比較重,冇前途

EOS 200D
輕、有wifi、反mon、dual pixel、易用,低budget⼊門一定冇錯

EOS 800D
輕、有wifi、反mon、dual pixel、易用,中低budget⼊入⾨門一定冇錯

EOS 77D 同800D一樣,但係有個機頂LCD,操控上似頂級機

EOS 80D
個規格同上⾯比都係差唔多,但係操控各⽅面都⼀一定有提升 有headphone jack⽅便拍片(同埋有防潑⽔水功能)

EOS 90D
3250萬全APS-C最⾼像素cmos,10張連拍, 無crop 4K 30P, 1080P 120P
預計會係canon apsc 單反endgame,都有人認為係7D mark III

EOS 7D mark ii(有⼈人話唔可以再講,但係既然係官網仲有都要寫)
有幾年歷史,應該好快出新機,有速度需求可以考慮
Full Frame 單反

優點:鏡頭選擇多、畫質顏色好、容易使用、Dual Pixel對焦好評如潮 缺點:重、拍唔到4K片、唧牙膏問題嚴重,技術落後

EOS 6D mark ii
Full frame⼊入⾨門機,畫質都合理
有反mon,dual pixel⽅便拍⽚,vlogging啱用 對焦系統將80D嗰個直接搬落去,對焦點堆喺中間,建議去showroom試清楚先 Dynamic range據講好差,而且拍⽚同其他廠商比簡直垃圾

EOS 5D mark iv & EOS 1Dx mark ii
買得呢兩部機都應該好有研究啦
(5D mark iv 可以俾多$780升級clog,但用clog唔可以用於120fps同4K)

Full Frame 無反

EOS R
Dual Pixel AF 一貫Canon質素
機頂有個display,EVF唔錯
拍⽚方⾯有反mon,亦都有C log 操作上有幾個轉盤,鏡頭都加咗個,但係條控制bar就見仁⾒智 可惜係無機身防震,而且得單卡 (注意返LPE6用USB叉電會壞,要⽤新電池LPE6N)

EOS RP
EOS RIP 唔想講
鏡頭選擇

EOS M

Laowa 9mm f2.8 zero d
畫質好,又平(預售價 $3700-3900),不過係手動對焦,⽽且暗角嚴重

Samyang 12mm f2
畫質都好好,⼜又平,亦都係⼿手動對焦

EF-M 11-22mm f4-5.6 IS
畫質唔錯,有IS AF,但係光圈細

EF-M 15-45, 18-55
呢兩⽀kit鏡應該夠⽤

EF-M 22mm f2
35mm等效 f2餅鏡,畫質一流,EOS M必備鏡頭

EF-M 28mm f2.8 macro
28mm 微距鏡,日常都啱用,仲有補光燈

EF-M 55-200mm 不過不失遠攝鏡,有追求可以⽤用adapter插長鏡

EF-M 18-150mm
體積同畫質取捨,⽅便係⽅便,但畫質唔係最好

EF-M 32mm f1.4
新出鏡頭,畫質真係勁 而且等效50mm,非常抵玩
APS-C 單反

廣⻆角鏡

Tamron 10-24mm VC
Canon 10-18mm IS
Tokina 11-20mm f2.8 (可以⽤用上full frame,但係得16-20可以⽤用)
Samyang 10mm f2.8(⼿手動對焦鏡)
Tamron Canon兩⽀光圈細,但係有IS搭救
Tokina Samyang優勢在於光圈⼤
4⽀鏡畫質都好,揀邊⽀⾒仁⾒智

標準鏡
Sigma 18-35mm f1.8 ART
⼤光圈,sharp到爆,我覺得唔需要揀,一定係佢

EF-S 24mm f2.8 stm
餅鏡,畫質都合理

EF 50mm f1.8
窮⼈三寶之一,冇咩理理由唔⼊手,作為新⼿手練習都唔錯

遠攝鏡

EF-S 55-250mm stm
呢⽀鏡唔貴,但係質素好好,遠攝⼊門首選

EF 70-300mm 新版鏡有個mon,好似好得意咁,質素都唔差
亦唔會好似T記咁多問題
Full Frame單反鏡頭

有錢就一定係原廠鏡 ⼤三元 ⼩小三元
Sigma ART系列sharp到冇⼈人有,對⽐比原廠平好多(24-70/24-105art 據講⾛走焦好嚴重) Tamron近年年出嘅鏡提升咗好多,⽐比得上art系列列,防震(VC)應該係市場上最強,但係好多鏡 made in⽀支那

Samyang⼜係性價⽐比極⾼,但係大部分鏡頭⼿動對焦

廣角鏡
Samyang 14mm f2.8 AF
畫質冇投訴,⼜又唔貴,仲有AF

EF 16-35mm f4L IS USM /f2.8 USM iii
個⼈人⾸首選,畫質冇投訴,f4版有IS⽅便拍片

EF 17-40mm f4L USM
最平嘅紅圈鏡,但係無論係插APS-C機當標準鏡,定係當FF廣⻆鏡,市場都有太多更好嘅選擇

標準鏡
Sigma 35mm f1.4 Art
Art系列比得上Canon 原廠35mm L鏡,但用係5d4要熄correction

EF 40mm f2.8
價錢質素合理餅鏡,輕便首選

EF 50mm 1.8
窮⼈人三寶之⼀一,冇咩理由唔⼊手,作為新⼿手練習都唔錯

EF 24-70mm f4L IS USM ii
EF 24-70mm f2.8L USM ii
FF機kit鏡,畫質冇得拗,f4版有微距幾好用

EF 24-105mm f4L IS USM ii
FF機kit鏡,紅圈鏡畫質好難差得去邊 雖然畫質同第一代⽐較冇咩提升,但係如果冇第⼀代,絕對唔會係錯嘅選擇

遠攝鏡
70-200mm
EF 70-200mm f4L IS USM iiEF 70-200mm f2.8L IS USM iii
Tamron 70-200mm f2.8 G2
3⽀支鏡畫質都係冇得彈,睇價錢 + 個⼈人喜好

EF 135mm f2L
20年前嘅鏡,今⽇都係頂級
Full Frame 無反鏡頭

暫時未有意⾒/懶總括 當然紅圈鏡畫質一定冇問題
RF 35mm f1.8 IS Macro STM
RF 50mm f1.2L USM
RF 24-105mm f4L IS USM 
RF 28-70mm f2L USM
RF 15-35mmm f2.8L IS USM
RF 24-70mm f2.8L IS USM
RF 24-240mm f4.5-6.3

Adapter有3款,插filter嗰隻應該好有⽤
EF to RF
EF to RF + Control Ring 
 EF to RF + Filter
https://lih.kg/bGLvkRqZ
想聽下師兄講下 點解覺得6400影景拍片6400好d
之前有諗過買6400 但前排係度問過m6 mk2 加埋近幾日發怖 覺得mk2 好d喎

主要係6400拍片功能齊好多,個4K又靚又無crop,有24fps,有各種log profile,HLG,dynamic range好,對焦追焦能力強

M6 Mk2其實都好好, 新sensor 32MP,4k無crop, DPAF
唔係拍片發燒友都好夠用

M50就好明顯係閹割得太勁,個4K好難用,不過我都ok滿意,因為好平
利申: 用緊M50
lm
Lm
lm
照咁睇M6 Mk2即好過M50了。
不過7仟真係有D貴。😭
請問Tamron 18-200mm支鏡?是否好過Canon 支EFM 18-150mm?
80D想配支廣角鏡 主要用拍片 會影下風景相
暫時睇啱T116 巴絲們有冇咩推薦
10 18
原廠好d
唔應你就嚟呢度搞事

10 18
新post就鬧交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞