Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
買枝YN 85 用下咪知囉 自己唔用點講都無用
其實可以直接打大佬328 影人像都唔差

係大阪環城見過有個呀叔用黎影女
好難解釋 google下啲相你就知 簡單黎講係 85mm 有大光圈 加埋適當長焦距 令散景非常柔和 而且85又唔會太過長 影嘅時候可以容易啲同model交流 令表情自然啲 200都靚 但太遠交流唔到
你要明白散景最主要係由兩個因素組成 分別係焦距同光圈 越長越散 越大光圈越散 85 係喺兩者中嘅平衡 唔洗超長 又唔洗1.2先有靚散景 所以廣為大眾喜好
條女兩米? 唔係個壓縮真係
之前見 PHOTO BEGINNER 用584 SPORT 影人像都幾靚
用大聲公同條女講

喂 個頭擰左少少! 係啦係啦! ok!
如果佢影你你影唔影先
有人揸機引閃 我影
前兩日先話200壓埋對腳
新手想問下巴打們如果想入m6 ii body+ 11-22應該去返canon訂定過幾日出街鋪買平d?canon送原廠電,去過肥花問訂m6 ii個價都係同canon一樣,其他鋪未問

另外如果唔高要求,上面個組合影唔影到星+極光?
1122 影星 應該變左影RGB noise
光圈太細
巴打有咩建議咁
諗住旅行1枝11-22方便d,要f2.0先夠?
本身諗住1枝鏡成個trip用唔洗換鏡,samyang 12.2 or efm 22.2得唔得?
影星呢 就full frame好啲嘅
如果m6呢 睇下laowa 9mm 2.8
我地講.2係 1.2咁解 有2光圈都好嘅 不過要留意焦距 影星越廣越好 a[sc要x1.6
建議焦距係16以下 光圈就 2.8 以上 有大買大
等sigma 16.4 啦
ff機負擔唔起
laowa 2mm 2.8同枝Samyang 12mm F2.0都差成$1400
枝samyang夠唔夠用其實,但同枝11-22又好似撞左焦距咁F2.0同F4.0影夜景係唔係真係差好遠?
巴打有冇消息幾時出?因為遲2個禮拜就出發
12 = 20mm 都ok嘅 但有可能你會覺得唔夠wide
焦距撞就唔怕嘅 用途唔同 夜晚係要用夜晚嘅鏡影嘅

f2 同 f4 分別就大啦 你要明白影星除左影到 仲要令到佢唔變星軌 咁大光圈除左可以低啲iso 仲可以用快啲快門 令你可以喺啲星星變線之前影到一點點星 細光圈鏡頭你要影到(唔係影得靚) 快門都要唔少秒數 好易令到啲星變線 你都唔想張張都係星軌架
唔該巴打咁平d買枝samyang試下先
巴打有冇推介旺角邊間買機+鏡抵d?
抵就數字舖抵嘅 但唔識會俾人呃 穩就百老匯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞