Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
係一枝鏡頭出唔同mount 買番對應嘅mount就得

啫係鞋都有分唔同碼 俾唔同人着 但鞋款都係嗰對鞋
買咩鏡都要試 唔係剩係因為唔知咩mount

同埋你話俾我聽你用咩機 我話你知咩mount 唔係去到人地見你柒下柒下咁 實水鳩你
咁啫係ef mount 唔好買錯ef-s 用唔到
爬左下文 睇左幾款又問過下人
我呢個價位買影星用係咪真係好勉強
係咪應該草多陣錢先
因為始終諗住一機過 想用好
但草錢去旅行先係我終極目標
唔想係到拖咁耐
同埋依家係咪單反時代尾
係唔係應該買無反會合理啲
係 老實講影星最好就full frame 加 大光圈廣角 which兩樣都好難平
加上手動對焦又唔係容易 對新手嚟講
要預兩皮budget上下啦如果要步到位
6d2 想換 r 師兄們覺得好唔好
好,我2個月前都換咗,原本都驚操作唔慣,用多幾次就慣,主要係因為6d2 個操作原本都唔係太完善,所以用得多就會慣。
唔好成日用影星做藉口啦

講真如果係香港影星 你一年都未必影到兩三次.
要撞到自己岩時間又要好天係好難.

EOS R $ 11,750 + 300 EF Adapter 你預 $12,000 蚊先.
另外你真係好需要大光圈影星既
Sigma 24mm F1.4 Art 2手4000左右.
再加一枝50MM F1.8 STM 或者24105 F4 L 平時用就夠.
啱啱好二萬上下
咁d鏡有冇換,我諗緊淨係換機,用轉接環用番而家d鏡,之後有錢先再慢慢換鏡。
一陣可能加枝50/85 就4 -5萬
淨係買咗支rf 24105,好好用,下一支想買Rf35
影星最重要係天氣同地點, 天陰可以提早收工, 你去得越遠越僻就越少光害

第二係腳架, 你預800-1500左右, 唔好貪平, 大鋪買機送嗰啲雞腳可以下次去遊行嘅時候交俾前線勇武手足......

之後先係機同鏡, 當然FF機大光圈廣角鏡係最好, 但係如果你budget唔夠嘅話APSC機加kit鏡一樣可以影到, 當然noise會多少少唔可以放太大聞相

你不如買一機一鏡用熟先, 有機會出trip先再添置鏡頭
當初買左枝sigma 20 1.4就係諗住影星
但一年都影唔到幾多次,揾地方又難又遠
要影得好又要買追星儀之類好多好多嘅配件
香港啲光害又勁到痴線
到最後影左幾次就放左
有冇人試過部機冇啦啦detect唔到支鏡,拆出黎扭兩扭又detect得返我部老野7D間唔時有啲咁嘅問題
同埋想問吓有冇人拎過M50上高山(例如富士山咁高呢啲)影相,啲電會唔會去得好快同埋部機會唔會凍到唔識著
1dx3 announce 左,好易。。。有啲流。。。
咁早?
如果budget 10k
想問下應該買90d 18-135 kit
定係 90d body + 10-18 會好啲

主要影景 影人,好間中會拍下片
暫時未有打算影星
EOS R
鍾情canon單反 但都多謝巴打回覆先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞