Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
90D 有新買新
影人像再過電話轉黑白 snapseed一個制
部機入面raw development咪得
Wow, I wanna take a leisurely stroll there. So beautiful
想問下咁多位巴打
依家筆直7.5k
大家會建議買m50加幾枝鏡定80d+18135kit?
定有更好既推薦?
唔該
小弟想請教下 50 70 85三個焦段用法最近買左支24-105 唔知點先用得岩 請指教
你認為靚 就係啱 冇客觀對錯
買嚟影相定拍片
影相
影相M5啦 仲平 80D大部鏡又貴啲 M5=無反80D
M5見得水貨 係咪冇曬行貨?
出左咁耐冇啦 睇下有冇2手
好 唔該曬巴打
好難搵一手,我大半年前兩千中執左部九成新二手
M6 mk2天涯鏡有乜推介。

平時影人影景

15-45mm
22mm
11-22mm
是否已夠用
騰龍有支18-200賣唔出長期做特價可以試下揾

11-22影景必買

15-45叫做咩都影到, 但係無咩特別
22mm都可以影到好多題材, 不過就係無得zoom
我會二揀一

影人記得跟埋adaptor, EF鏡好多平靚正鏡影人像, 例如50 1.8呢支窮人大光圈, 不過會比較大支同重
謝謝
支騰龍已入手。M系真係好少天涯鏡可選
咁如果旅行是否帶11-22mm和18-200mm
2支定帶11-22mm和15-45mm加22mm
3支就夠?
你去邊影咩先?

一般帶11-22同埋18-200最穩陣, 有位就帶埋22mm
打算日本,都係影下風景街景,人等。

好的收到。咁帶晒3枝鏡。

另請教22mm通常什麼情況才用以枝鏡?
夜晚或者室內唔夠光, 又或者想低調啲輕便啲係人多嘅地方周街影
謝謝。明白
枝22mm即街頭snapshot用。
帶定可能都有用
呢個真, 依家好多人執著埋 呢d野影相好講你有冇美感同創意, 冇的話跟足哂都冇用
咁都有d基本原則既
好似廣角鏡好少用黎影人
因為會影到人既比例好怪
但亦都有人反其道而行
用d創意反而影到d特別效果出黎
不過新手都係用熟左d器材 搞清楚曝光三要素先
用得Zoom鏡都係貪方便唔洗就位姐
50.8唔算重啦~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞