Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
咁Z6啦 諗咩90D 不過90D係平啲嘅 整體嚟講

無反光鏡 可以做細啲 或者同樣空間可以做多啲嘢
但我其實Nikon 得支原廠鏡同支55-300。而部90D 平D同支18-135好似唔錯
部Z6都好似唔錯,不過好似貴左少少
Z6好平 不過啲鏡貴
同埋聽聞canon啲色比較真實,之後容易啲執相
係唔錯 我都係影開event
咁係時候投入canon 嘅大家庭
可以上canon showroom 試試佢
其實16-35加一支合理嘅腳架一樣可以影到, 唔駛買多支鏡
新手入200d mark ii係咪fit哂?
想加多個35mm 用咩好?
想影咩?
Apsc crop factor 1.5 係影響焦距
但唔影響影深 FF 85mm用落apsc 唔會有12x mm的影深
巴打我有80d同鏡可以平放比你
有冇興趣?
點會冇影響 理論上話冇影響啫 同咩比較先?

Apsc同ff構圖範圍都唔同啦 尤其係影人 你將個人fill滿哂apsc成張圖 先等於ff中間嗰部分 如果你用番正常構圖更加唔洗講 ff上面會再細啲

理論還理論 用ff張圖crop番 apsc然後比較梗係一樣 個實際上apsc影你個人要企後啲影番一樣嘅嘢
咁已經唔同啦
唔使啦,我遲啲學校會有部90D,可以借來試吓先。
Anyway thx
人景都想影
又想拍埋片
M6 Mark ii + 22mm f2
你prefer 單反?
見你一講就係200d II
同有冇budget 幾多
用M6 Mk2拍片用
22mm,定11-22mm會好D?
睇習慣喎 22就大光圈 影夜景好
1122就flexible啲 但細光圈 日光鏡
如果vlog呢 就1122好啲嘅 夠wide影自己
如果影其他嘢/b roll呢 就兩枝各有各好
謝謝師兄。

下次影夜景用22mm试下先。不過又不夠Y
新手最近買左部EOS R, 黎緊就去日本, 打算買samyang 14mm f2.8, 想問下只係影景, 其實係咪買手動就OK? 另外想問有無細枝腳架可以推薦下?
唔係男單反 女就無反?
200dii 77d 800d遊走中...
under 5k
見200dii有得拍4k又比較輕
新手就唔好手動啦
拎枝24105算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞