Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
岩先用佐陣r+24 70 f2.8
真係好重
但影出黎真係好靚
早幾日星際買左5300咋
我知呀....岩岩呢水貴左
開心使用,表現同EF支2470II差唔多
感覺上有冇咩明顯唔同
Sharp黎講好似24105邊位靚D,最大分別就多左105同IS,
原生RF對焦再快D,冇左轉接EF合焦之前有一下輕微停頓
不過本身轉接2470II都已經好快
升埋1.4簡直新機一樣
但2.8 同 4 光圈體驗上會唔會好大分別

低光始終爭一級光圈
咁睇你個人需要D咩囉,我自己用開2.8都係收到f/4用多,而家全開f/4都咁sharp夠哂我用
反而有時zoom到70覺得唔夠要返去crop,而家有105就好用好多

咁低光黎講我認為2.8其實都唔係好夠用啦夜晚拎支35.8好過

睇自己需要快一級既快門/低一級既ISO定多35mm+IS黎決定要2.8定4囉
有冇人入手左RF1535? 街價係咪冇點平?
升左1.4,真係快左好多人面對焦似番樣了,差個無crop 4k,如果有得軟升就正了
眼對焦勁左好撚多
Sad but true,本身真係連人面都唔多掂
一次過跳左幾級 受寵若驚

本身用開6D2 個liveview 有Dual Pixel 其實都好快

升左EOS R 話有5655個對焦點 又唔覺勁好多

今次upgrade真係超越埋5D4 再跟得上A7III

早2日拎去影人 好遠都cap到隻眼 除左準確度之外

其實我都有用A7III (同人share用 執頭執尾)佢啲綠色既phase detection 對焦點好快 無論反應定速度

今次1.4 真係見到車尾燈 成部機個對焦勁左一代
Sharp黎講好似24105邊位靚D,最大分別就多左105同IS,
原生RF對焦再快D,冇左轉接EF合焦之前有一下輕微停頓
不過本身轉接2470II都已經好快
升埋1.4簡直新機一樣
升左1.4,真係快左好多人面對焦似番樣了,差個無crop 4k,如果有得軟升就正了
Sad but true,本身真係連人面都唔多掂
一次過跳左幾級 受寵若驚

本身用開6D2 個liveview 有Dual Pixel 其實都好快

升左EOS R 話有5655個對焦點 又唔覺勁好多

今次upgrade真係超越埋5D4 再跟得上A7III

早2日拎去影人 好遠都cap到隻眼 除左準確度勁左之外 速度都快左

其實我都有用A7III (同人share用 執頭執尾)佢啲綠色既phase detection 對焦點好快 無論反應定速度

今次1.4 真係見到車尾燈 成部機個對焦勁左一代
Sony出左3代機先有而家個速度,canon仲可以靠Fw就提升到對焦系統都算係咁

Sony配原廠鏡就好,之前我都有用過A7iii,果陣仲未出fw更新,配canon鏡都係差少少,限左係中間區域咁,不過果陣既EyeAF都已經好勁

不過我果陣用A7III插小小白多,當時轉插長鏡對焦更加唔太好,所以先轉返EOS R,而家R有咁既表現都覺得冇話由A7iii換返EOS R有咩損失咁
佢影相而家好正,touch mon一篤即中焦,加埋強化人面對焦部機潛力都唔細,upgrade一下,機能提升唔知仲會唔會有得升,升既話玩d咩
而家可以拎部機去打蝶打雀夠快了
唔係咁講 canon做左咁多年相機 sony先得3代 canon廢到
Sony以前都有單反架
咁無反計sony係3代Canon先一代
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭6千咋
2支鏡 插咁快
入RF 24-105 F4 KIT 真係唔洗再諗24-70 F4 , 24-105畫質非常之好, 唔追求F2.8嘅話直接加支WIDE ZOOM / 定焦 已經夠應付大部份攝影場合
lm
各位巴打又係新手小弟
敗家買左90D 不過睇唔啱鏡好掙扎
假如平日出街只能夠帶一枝鏡 應該24-70定18-135好
因為暫時想入住枝咩都影得下既鏡練下先 所以呢個階段恐防1018同50.8唔係好啱
第一次買相機?有冇跟kit 鏡?

搵支24~35呢個range 既定焦大光圈會最有感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞