Canon用戶討論區(14) 大三元都外變焦 係咪傻撚左?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
15mm 果陣
歐洲旅行帶邊支zoom好 另有wide同 50mm

RF 24-105

RF 24-240

有冇人想要枝kit lens ef 24 105 想平平地放左佢換枝rf 24 105
如果想一機一鏡, EOS R + RF 28-70 f/2 好唔好?
(主要都要係覺得大光圈好吸引, 平時最常用焦矩係 35-50mm)
用緊Rp 2870
你接受到個size同重量就去馬
冇投訴架啦
35 1.4 ii 會唔會好啲?
一代定二代?
Same

寧願要35mm f/1.4
有budget = EF 35mm f/1.4L ii
冇budget = Tamron 35mm f/1.4 SP
再低啲budget = 二手sigma 35mm Art / EF 一代
二代呀
M6 mk2廣角鏡 有有推介
影人像攰咪休息一陣 打少幾張唔會死嘅
認同
小白三代色水正 對焦快
同埋平過N記同Sony 果支好多
借比fd用都正
我想問攝影技術問題可唔可以係度問架?

問 大家都可以學下野
多謝.
剛剛禮拜六同老婆&仔仔落樓下海濱玩 + 影相.
擺定老婆&仔仔兩個係一個順光位, 吹下波波咁. 面對問題如下:
1. 對焦慢, 我用M5 + 85 1.8, 初初用1 shot AF, 然後用servo + 連拍. 屋企check相中焦唔算多.
2. 影嘅時候係差不多日落前1個鐘,所以大部份都係順光影以求多d中嘅相。

大家有冇貼士,例如影逆光有啲咩可以試吓?
收少少光圈 對眼
Apsc85mm = 12x mm 個光圈有機會太大 景深太淺 好難中 收到2.8會好啲
係咪用官方adapter?

M5 Servo應該幾快

景深太淺對焦係會有影響速度

同埋太淺你對左條頸/耳仔都可能out fo

同埋支85/1.8 都好舊 轉落M機係慢

如果我用呢個combination 會用servo + face detection 一直半按 然後手動連續禁快門制
用原生Mount 會快好多

真係去度極端情況對極對唔到就用手動對焦
收左,如果冇記錯光圈應該當時大概係四到五呢啲位。今晚返去再睇下check check。

有對眼⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞