[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
上杉最好戰略都係攞北信濃做緩衝防武田,再全力西進
其實歷史上都係咁做,不過好多外憂內患,貶下眼就俾信長拋離
睇睇下想拎返隻信長之野望14出黎玩

今川義元玩信長就勁 ,
實際上佢係好平庸

佢只沉迷玩樂風流
在內靠母幹
在外領軍靠和尚

佢個人冇實力去統一天下

關於今川義元,我之後會為佢平反[/quote]

雖然唔可以單從桶狹間一役去評價佢
但係呢仗的確無和尚 、老母幫手
佢擔大旗結果就⋯⋯

佢比我感覺係 掛住化妝 踢波 同 爆菊花
可能先入為主有負面感覺

希望三成可以討論正反兩面
等你出文
留名
上衫真係好難玩國境線太長

武田成日打過黎 仲要d軍隊唔差

想打盧名家伊達又幫 個關東出口又俾北條佔領左 一打成個關東北條殺過黎 起碼係上衫兩倍以上
西又有光頭王 d兵差唔上衫幾個城既兵力 明明得兩三城

一向一揆係好大殺傷力,淨係睇長島就知難搞,何況加賀的一向宗勢力更加強大。上衫要打要傾全力,一定會比人係後面執雞,所以根本無辦法打。

想打盧名家伊達又幫 個關東出口又俾北條佔領左 一打成個關東北條殺過黎 起碼係上衫兩倍以上

一向一揆係好大殺傷力,淨係睇長島就知難搞,何況加賀的一向宗勢力更加強大。上衫要打要傾全力,一定會比人係後面執雞,所以根本無辦法打。

所以話武田上杉真係死敵,如果佢地係fd就可以全力西進
但係諗諗下,就算搞掂光頭佬都應該要好多時間,到時越前都俾信長攞左。就算快得過信長都要對住朝倉淺井聯軍

但係諗諗下,就算搞掂光頭佬都應該要好多時間,到時越前都俾信長攞左。就算快得過信長都要對住朝倉淺井聯軍

如果發展方向轉為南下信濃甲州有無得諗?
川中島個陣殺左信玄有無可能破竹咁直入躑躅,然後再西進?

如果發展方向轉為南下信濃甲州有無得諗?
川中島個陣殺左信玄有無可能破竹咁直入躑躅,然後再西進?

北条一定唔會容許上杉勢力伸延到甲州,行呢套戰略至少要面對甲相兩國的大部分主力部隊,我唔信上杉會冒呢個險。
好正,加油
留名
LM
想問雜賀孫市同依達政宗邊個對織田既威脅大d

前者有雜賀眾幫手,後者就出名火繩槍勁

閱讀理解題
雜賀孫市:呢個係織田信長,同我射!
伊達政宗:呢個係我爸爸,同我射!

附加題
伊達政宗:呢個係葛西、大崎一族,同我射!
伊達政宗:呢個係神保相茂,同我射!

痴線佬政宗專打自己友

甲相駿同盟係當時三方都有需要先達得成
當時武田係一心北進
北條都係一直方向就係關東
根本就撞到正仲可以有咩外交可言
至於全力西進從來就唔多算係佢主要目標
大家利益衝突太大

當初甲相駿三方都有打黎打去,
就係打完先知唔可以一下打冧大家,先開始想變,
外交有時係順應時勢,但有時可以將不可能變左可能,歷史都見唔少,
但上杉既政治、外交手段都似乎唔多夠,
一有人話比個關東管領佢做就死都要掙呢舊豬頭骨,就算唔計北條呢d 硬手,關東班人都唔會擺得平,都唔知浪費左幾多年係關東到

當時武田係一心北進
大家利益衝突太大

外交有時係順應時勢,但有時可以將不可能變左可能,歷史都見唔少,
一有人話比個關東管領佢做就死都要掙呢舊豬頭骨,就算唔計北條呢d 硬手,關東班人都唔會擺得平,都唔知浪費左幾多年係關東到

關東管領係因為強硬後台 - 足利義輝、上杉憲政任命,你有呢個位,都唔會想做光棍司令。外交方面當時上杉與里見、佐竹、宇都宮等結盟對抗

但係,最傷既⋯唔係小田原城失利,而係臼井城、唐澤山城失利,前者被大敗,後者一直收服唔到,大家見你武功不行,自然有疑慮。

最後,黎左個為牽制武田而締結既「越相同盟」,班關東土豪見你無意

當時武田係一心北進
大家利益衝突太大

關東管領係因為強硬後台 - 足利義輝、上杉憲政任命,你有呢個位,都唔會想做光棍司令。外交方面當時上杉與里見、佐竹、宇都宮等結盟對抗

但係,最傷既⋯唔係小田原城失利,而係臼井城、唐澤山城失利,前者被大敗,後者一直收服唔到,大家見你武功不行,自然有疑慮。

最後,黎左個為牽制武田而締結既「越相同盟」,班關東土豪見你無意

見你無意再理,自然轉投北條,結果既無推進,又失人心,真係莫名既雙輸局面⋯
正呀喂

當時武田係一心北進
大家利益衝突太大

見你無意再理,自然轉投北條,結果既無推進,又失人心,真係莫名既雙輸局面⋯

打咁咁耐都冇咩得著佢想打越後班國人都唔多想
當時越相同盟北條係係認佢係山內上杉家督
啫係算係認左佢關東管領
咁名義上算政治勝利都叫𢲡番個彩
實際上其實就好似你講咁囉

當時武田係一心北進
大家利益衝突太大

關東又點會係豬頭骨直情係肥肉
關東管領更加係俾左佢一個名正言順既名份佢呢個外來戶介入關東
反而北陸方面一黎光頭喱勢大
二黎搞掂光頭喱領土都係一字長蛇控制都有難度
呢個就真係豬頭骨
今晚會夜少少貼
各位玩信長點令上衫打到天下返黎 上衫勢力得上衫好打

快過武田,向南發展,轉入關東
不過係打機先得,因為電腦ai 廢
各位玩信長點令上衫打到天下返黎 上衫勢力得上衫好打

快過武田,向南發展,轉入關東
不過係打機先得,因為電腦ai 廢

信長12係可以第一下滅左武田,跟住用車懸,攻城鎚都唔洗,10年之內就統一左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞