[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
自家製圖,如有錯誤,敬請指正

小畫家三成
自家製圖,如有錯誤,敬請指正

小畫家三成

上網搵唔到圖,唯有自己搵其他,加google map推算坐標整出黎

我又唔識製圖
上網搵唔到圖,唯有自己搵其他,加google map推算坐標整出黎

我又唔識製圖

真係用小畫家? 見到你噴深藍色 spray

我又唔識製圖

真係用小畫家? 見到你噴深藍色 spray

Spray唔係我整,原圖黎
早雲公因為出身而被關東班友歧視。咁木下滕吉朗農民出身,最後做埋關白天下人,D大名有冇歧視佢。我淨係知佢係信長時期,D人唔係咁like佢。
響講解關東局勢前,我地先複習四家彼此,以及對關東上杉家既關係,請參照下圖:

話說北條氏綱改姓後,開始對外擴張,首當其衝係鄰近既扇谷上杉家,先將對方武藏國西、南部國人收攬旗下,扇谷家督 - 扇谷朝興感覺危機潛伏,於是與山內家聯手應戰。第一章最後有提過房總半島既「小弓公方」,呢個對抗古河足利家,與當地土豪、寺社結盟,自成一國既勢力被北條睇中,結成聯盟,但係兩者既陸路交通 - 武藏、下總國被上杉、古河足利兩家控制,所以北條氏綱決定先攻打武藏國沿海重鎮 - 江戶城。

1524年1月,江戶城城主 - 太田資高向北條家表示願當內應,於是北條氏綱出擊,於高輪原與扇谷朝興交戰,雙方經過至少七場死鬥後,北條軍擊破上杉軍,扇谷朝興退到江戶城附近時,太田資高立即叛變,扇谷軍只能退到河越城重整旗鼓。2月,北條軍北上進攻岩付城,扇谷家臣太田資賴亦叛投北條,擊破其兄既部隊;此外,武藏國西部既親北條勢力亦響應氏綱,截斷河越城與山內家的聯繫,扇谷上杉家陷入極大危機。

北條軍圍到6月,山內家、古河足利家聯手拯救扇谷,並請甲斐武田信虎幫手,當四家部隊在武藏會合後,原先背叛既太田資賴又回歸扇谷,邀請武田信虎攻打岩付城,一個月後將其攻破,響關東、甲斐四大勢力夾攻,北條氏綱步入劣勢,立即退到相模國防守,並在10月向對方提出割讓武藏國西部 - 毛呂城予扇谷,不再進犯武藏國,最終雙方達成協議,北條氏綱亦明白關東勢力不可忽視,然而...佢再次犯下錯誤。

北條氏綱進攻路線

1525年,趁山內、武田、古河足利遠去,北條氏綱在2月撕毀和約,再將岩付城奪回,今次山內、扇谷兩家反應迅速,再次以兵力優勢壓制北條,北條家撤退到相模玉繩城死守。結果1526年,山內、扇谷、武田、古河足利聯手收復武藏國大半失地,先前既努力化為烏有。不只如此,昔日戰略夥伴 - 小弓公方、房總武田氏,以及安房領主 - 里見家都分一杯羹,在關東建立「北條包圍網」。

「北條包圍網」

11月,里見義豐、里見實堯及安房勢力橫渡到相模南部,攻陷重鎮鎌倉城,同時關東聯合軍強攻玉繩城,里見家入城後燒燬關東知名神社 - 鶴岡八幡宮,呢個鐮倉武士既精神大社,在此戰付之一炬。前有關東軍、西北有武田、東有小弓公方、南有里見家,四面楚歌既環境,令北條陷入前所未有既劣勢,莫非北條家就此滅亡?

呢個時候,我地賣個關子,睇返駿河今川家,自從對松平、武田家失利後,今川家較少對外擴張,專注國政,今川氏親在1526年因病倒下,一直潛心鑽研,希望修繕出分國法令既目錄尚未達成,呢個時候正室 - 壽桂尼在旁提出意見,終於在4月推行知名既分國法令 -《今川假名目錄》共三十三條。

《假名目錄》明定國內土地擁有權,大名、領主、平民權力關係,其餘任官、治安、裁決、嫁娶、買賣、私鬥、宗教等都有明確規管[1],呢套《假名目錄》嚴謹列明國制,為後世治國定下方向,可以話係戰國知名既法典。當今川氏親完成呢本鉅世之作後,在7月病逝,由14歲既長子 - 今川氏輝繼任,母親壽桂尼擔任監護人,呢位女性在今川家地位舉足輕重,容後再介紹,之後今川以《假名目錄》為基礎治國,在此不述。

壽桂尼,出身京都名門 - 藤原北家,今川氏親死後出家,在今川家歷史上,此女地位舉足輕重(概念圖 - 信長之野望)
回到關東方面,被徹底包圍既北條氏綱,於1527年與小弓公方、房總武田氏、里見氏停戰,東、南兩方既包圍得以解除,北條氏綱總算舒緩一口氣,武田信虎眼見包圍瓦解,便退兵專注內政,開始染指信濃國。雖然如此,北條氏綱仍處於挨打局面,至少兩年左右,期間關東聯合軍又發生一連串內訌。

1529年,古河足利家 - 足利晴氏成人後,安房里見家煽動晴氏對抗家督 - 足利高基,襲擊古河城,下野國人又再一次為呢個家族既內亂對立,宇都宮、芳賀兩族支持足利晴氏,成田、結城氏支持足利高基。

同一時間,山內家亦發生內訌,因為家臣長尾景誠被謀殺,山內憲寬與上野國人 - 安中氏交戰,呢個憲寬並非山內家直系,而係足利高基給山內家既養子,所以山內家並不接受佢,相反真正有山內家血統既,係年紀尚幼既山內憲政(上杉憲政),所以家臣西氏、小幡氏推舉山內憲政,結果山內家全境內戰,扇谷家阻止不果。

關東三大勢力中,有兩個內訌,北條氏綱終於聞到反擊既狼煙!1530年,扇谷朝興為繼續緊咬北條,出兵進攻武藏國南部 - 小澤城,年僅十五歲既北條氏康初次上陣,突襲扇谷軍獲勝,呢場勝仗令北條再次問鼎武藏國,並於1531年收復岩付城。

6月,足利晴氏驅逐足利高基,奠定古河公方地位,三個月後山內憲政擊敗山內憲寬,繼任關東管領,家督一位重返山內血脈手中。雖然享祿之亂兩年收場,事發兩家都係新血換舊血,但關東聯合軍再犯下內耗既錯誤,已經阻止不了北條家漁人得利,對外擴張既局面。

北條氏綱:「我忍左好耐喇!」

次回
甲斐豪族叛亂 - 武田信虎平國
越後國內亂
花倉之亂 - 今川義元登場

註1:《今川假名目錄》翻譯

https://tw.ixdzs.com/read/153/153141/274391872.html
今回可能有啲倉卒,或者考據不足,敬請見諒
早雲公因為出身而被關東班友歧視。咁木下滕吉朗農民出身,最後做埋關白天下人,D大名有冇歧視佢。我淨係知佢係信長時期,D人唔係咁like佢。

單係織田旗下,已經有個柴田勝家不妥佢
北條當年被人歧視,結果之後亦間接因為歧視馬騮,被人殲滅。
豐臣秀吉既出身問題,我地一直都討論過,基本上大部份名門出身都有歧視佢,但同佢出身入死既戰友,基本上都尊重佢才華,好似丹羽長秀、前田利家完全當佢老友。

單係織田旗下,已經有個柴田勝家不妥佢
北條當年被人歧視,結果之後亦間接因為歧視馬騮,被人殲滅。
豐臣秀吉既出身問題,我地一直都討論過,基本上大部份名門出身都有歧視佢,但同佢出身入死既戰友,基本上都尊重佢才華,好似丹羽長秀、前田利家完全當佢老友。

唔好話人地
豐臣秀吉係自己都睇唔起自己
佢做左好多野想提高自己個地位
叫天皇賜姓豐臣(佢受封關白個陣仲係叫藤原秀吉)
好似收左一堆武家名門出身做御伽眾
收左一堆名門之女做側室個D
無非係佢自卑作崇
lm
話時話,玩信長都唔太鍾意玩上杉,雖然兵多將勁,但係個地理位置唔太好
話時話,玩信長都唔太鍾意玩上杉,雖然兵多將勁,但係個地理位置唔太好

好多山地,難發展城下町,而且下面武田、北條都難打

越後邊到多山而且潛力不知幾撚大
越後去到江戶時代末期石高係由江戶時代初既四十幾萬石
明治五年檢地係變左百鳩幾萬石
新潟稻米產量依家係日本第二多
至於上杉時期其實都唔差
都幾十萬石
而且佐渡有銀山(金山個陣就未開發)
又可以經日本海海路同近畿通商
其實資源係夠如果唔係點會支撐到上杉連年征戰
其實玩上杉最快擴張係向左,但係成個領地就會變長,係game入面好難控

至於上杉時期其實都唔差
都幾十萬石

等我仲以為雪國少產,才需要出外擴張,同時想要關東既溫暖、肥沃地區

至於上杉時期其實都唔差
都幾十萬石

等我仲以為雪國少產,才需要出外擴張,同時想要關東既溫暖、肥沃地區

所以我唔係好明,只要羅曬越前、中、後,又近近畿,要號令天下其實唔難,不過就似樓上巴打話戰線長
若謙信公無咁早死,信長會唔會收皮

至於上杉時期其實都唔差
都幾十萬石

所以我唔係好明,只要羅曬越前、中、後,又近近畿,要號令天下其實唔難,不過就似樓上巴打話戰線長

又或者咁講,唔做關東管領專注向住做管領的目標對長尾家黎講會唔會好d?

至於上杉時期其實都唔差
都幾十萬石

又或者咁講,唔做關東管領專注向住做管領的目標對長尾家黎講會唔會好d?

上杉下關東因為北條擴張,迫近鄰接既上野國,山內憲政(上杉憲政)、關東土豪們請求下才需要出手。

關於擴張,要考慮埋武田既動向,上杉有向越中發展,證明佢都有西進既打算,只係武田同時間攻打飛驒國、策動神保長職、椎名康胤對抗上杉,利用神保家與光頭黨關係,爆發越中一揆,截斷西面進路,同時策反本庄繁長

後園著火、西有一揆、南有武田、東有北條,上杉分身無暇,等到本庄平定、武田西上作戰、關東越相同盟,上杉都要到1572年之後先有空暇,越中一揆都係因為織田平定加賀、足利義昭請光頭黨斡旋先停止,之後上杉打倒神保、椎名氏,重掌越中已是1576年既事

結論:對手牽引厲害
想快啲睇晒武田家

btw講開信長game,每次用武田家都係打爆關東到陸奧、再西進

如果揀西進先,上衫或者伊達都好快統一東面,好易兩面受敵

至於上杉時期其實都唔差
都幾十萬石

上杉下關東因為北條擴張,迫近鄰接既上野國,山內憲政(上杉憲政)、關東土豪們請求下才需要出手。

關於擴張,要考慮埋武田既動向,上杉有向越中發展,證明佢都有西進既打算,只係武田同時間攻打飛驒國、策動神保長職、椎名康胤對抗上杉,利用神保家與光頭黨關係,爆發越中一揆,截斷西面進路,同時策反本庄繁長

後園著火、西有一揆、南有武田、東有北條,上杉分身無暇,等到本庄平定、武田西上作戰、關東越相同盟,上杉都要到1572年之後先有空暇,越中一揆都係因為織田平定加賀、足利義昭請光頭黨斡旋先停止,之後上杉打倒神保、椎名氏,重掌越中已是1576年既事

又會唔會調返轉係佢外交弱呢

今川義元上洛果時,咪又係武田同北條隊住個後欄,一樣係領地由東至西長型

但佢就用手段保住自己後欄,再快快樂樂去桶狹間野餐。 如果唔係撞正織田呢隻小學雞,可能最早做左天下人

至於上杉時期其實都唔差
都幾十萬石

今川義元上洛果時,咪又係武田同北條隊住個後欄,一樣係領地由東至西長型

但佢就用手段保住自己後欄,再快快樂樂去桶狹間野餐。 如果唔係撞正織田呢隻小學雞,可能最早做左天下人

甲相駿同盟係當時三方都有需要先達得成
當時武田係一心北進
北條都係一直方向就係關東
根本就撞到正仲可以有咩外交可言
至於全力西進從來就唔多算係佢主要目標
大家利益衝突太大

至於上杉時期其實都唔差
都幾十萬石

今川義元玩信長就勁 ,
實際上佢係好平庸

佢只沉迷玩樂風流
在內靠母幹
在外領軍靠和尚

佢個人冇實力去統一天下

至於上杉時期其實都唔差
都幾十萬石

今川義元玩信長就勁 ,
實際上佢係好平庸

佢只沉迷玩樂風流
在內靠母幹
在外領軍靠和尚

佢個人冇實力去統一天下

關於今川義元,我之後會為佢平反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞