[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
會唔會講下甲斐姬同妙印尼?
兩個好強既女人

btw本書就睇到石田三成個part

由良、成田家?成田甲斐我主線忍城之戰有提過
妙印尼我只知道守金山城,但唔知實際人物特色

原來提過?睇返先

好多人都話妙印尼係戰國最強老太婆
差唔多八十歲重跟前田利家同上杉景勝打後北条氏

不過自己睇返,好似都冇詳細介紹成田甲斐
諗下小田原城要唔要做個簡短,但以北條立場寫呢
兩個好強既女人

原來提過?睇返先

幾好呀,捱打既角度
兩個好強既女人

原來提過?睇返先

幾好呀,捱打既角度

咁我諗下點包裝佢地既固執與失策
今晚有update
今晚有update

今晚打老虎
今晚有update

今晚打老虎

我係殺死德川呢個仆街
但係,上杉景勝厚此薄彼,冷待外拒蘆名既揚北眾,協助締結甲越同盟既新發田長敦更因此鬱鬱而終,其弟 – 新發田重家抗戰蘆名、收復失地有功,亦得唔到上杉重視,開始心懷鬼胎。其中一個原因係山崎秀仙向景勝進諫,指責叛投勢力不可信任,得罪左一班「魏俊傑」。呢下令安田顯元非常難受,佢響景勝及國人間周旋,結果左右不是人,佢深感歉意而切腹自殺,因為安田既死,最初叛投既國人開始另有打算,越後國正潛伏危機。

新發田重家

除左內憂,仲有外患,10月,織田家既北陸軍團開始進攻越中國,將能登半島、越中西部逐一攻破,迫近越中東部重鎮 – 魚津城,當地由重臣河田長親把守,織田信長曾經利誘對方,卻被斷然拒絕,隨後景勝援軍抵達,並鞏固魚津、松倉城一帶防線,雖然上杉在越中只剩下東部,但有河田長親一日,西部防線依然安穩。

返黎武田既回合,去年底武田勝賴曾經出兵東上野,攻破幾座城池。然而,遠江重鎮高天神城被德川包圍,彈盡糧絕,雖然武田勝賴曾被織田拒絕,但仍希望與對方和好,就猶豫不決,沒有派兵救援,此舉備受家臣質疑。

1581年1月,由於甲府城一帶土地飽和,加上信玄留低既勢力依然強橫,就決定遷移本據,在甲府西北既山區,修築新府城。比起甲府城,新府城有山城特徵,更適合用作防守,城下有廣大平原可以發展,由於甲信地區金山經信玄過度開採,早已枯竭,所以武田勝賴為左長線發展,先決定遷移以提高其他生產,但係大興土木、轉移中心既結果,當然令百姓、老臣派甚有怨言,招來怨恨。

新府城 復原概念圖

2月,上野沼田城發生戰事,當地土豪沼田景義為左復興領地,向由良國繁求助,進軍沼田城,真田昌幸負責平亂,前沼田部屬 - 金子泰清請沼田景義敘舊,引入城內誅殺,上野傳統土豪 - 沼田氏就此滅亡。

3月25日,高天神城繼續告急,響餓死大半城兵既情況下,守將岡部元信拚死突擊,被德川軍全滅,德川家康自此收復遠江重鎮,而武田勝賴因為袖手旁觀,引起家臣包括穴山信君、木曾義昌、小山田信茂等人不滿,埋下禍根。只不過,武田勝賴亦唔係被動既,響高天神城失陷同時,武田軍水陸並進,水軍先勝並襲擊伊豆半島西海岸,擾亂伊豆一輪後,亦響5月出兵遠江國,只係人心漸變,想點挽救都冇用。

關於第二次高天神城之戰,可以參考主線第一post

輪到越後,上面提到上杉景勝封賞不均,埋下禍根,而家終於爆發,東部既揚北眾 - 新發田重家自恃功高,卻不獲重視,就響6月派人私通織田、蘆名及伊達三家,宣佈起兵造反。關於謀反原因,除左封賞不足,仲因為去年平定三條城時,上杉景勝直接賞賜俾兩位親信,新發田重家本身係三條城奉行,呢項賞賜變相剝削原來權利,亦係叛亂動機之一。

新發田重家得到加地秀綱、景虎派餘黨支持,襲擊越後重要海港 – 新潟,將當地城主 – 竹俁慶綱驅趕,封鎖越後國對外既海上航路,有記錄指織田信長希望新發田可以繼續控制海港。隨後,越後國陷入東西內亂,織田家亦趁機搗亂,開始向越中進發,內憂外患夾擊,越後上杉家陷入管治危機。

接下來,將會係關東英傑既重要轉捩點。

黑圈為新發田重家之亂大概範圍

次回
四面楚歌 – 上杉家滅亡危機
絕境逢生 – 本能寺之變勃發
投機取巧 – 北條家再度擴張
1582年之前為止
武田勝賴:睇下斷盟之後邊個得益最大
北條氏政:東佐竹、北上杉、西武田,不如一槍打死我
Btw, 呢排怕唔怕累贅?我有少少跟書講

咁講幾好啊
佐吉加油
少輔,點睇你八月主演個套關原
wwwsp.sekigahara-movie.com/sp/
wwwsp.sekigahara-movie.com/sp/

好想睇,但香港應該唔會上?
http://wwwsp.sekigahara-movie.com/sp/

香港唔會上
http://wwwsp.sekigahara-movie.com/sp/

香港唔會上

我都係等出碟

咁講幾好啊
佐吉加油

治部武將錄會唔會講自己

香港唔會上

我都係等出碟

飛過日本睇

咁講幾好啊
佐吉加油

治部武將錄會唔會講自己

排隊都未到我,想介紹一堆利害卻較少聽到既人

咁講幾好啊
佐吉加油

治部武將錄會唔會講自己

會唔會講下東北地區?伊達蘆名最上南部安東

咁講幾好啊
佐吉加油

治部武將錄會唔會講自己

會唔會講下東北地區?伊達蘆名最上南部安東

安東真係唔熟,要惡補下
寫完關東我會整理個List,閒時響學術/講故台post
而家plan左尼子經久、宇喜多直家、最上義光、塚原卜傳/上泉信綱
講下島津點跡啦

講下島津點發跡

https://lihkg.com/thread/21926/page/1

「外傳 薩摩島津家」
島津貴久時代 Page 35 #871, 877
木崎原之戰 Page 36 #880-881
耳川之戰 Page 36 #882-883
沖田畷之戰 Page 36 #885-886

戰國第一個post分享過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞