[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
福島正則冇貶去淡路島,佢本身分封廣島,之黎因為修復廣島城被德川秀忠搵藉口,貶到北信濃兩郡,由一國大名變城主

至於淡路島響邊?位於四國、大坂中間既一座小島,分封大名依次係仙石秀久(轉封北信濃)、加藤嘉明(轉封會津)、脇坂安治。

唔好意思 記錯改封地址

不過結果一樣 福島都係俾人用完即棄
心都涼埋

唔知樓主有無想出埋個秀吉兵團仆街記

寫完關東我就會收檔了,間中會分享下戰國點將錄

即係將來會獨立一個勢力出post

類似武將列傳
福島正則冇貶去淡路島,佢本身分封廣島,之黎因為修復廣島城被德川秀忠搵藉口,貶到北信濃兩郡,由一國大名變城主

至於淡路島響邊?位於四國、大坂中間既一座小島,分封大名依次係仙石秀久(轉封北信濃)、加藤嘉明(轉封會津)、脇坂安治。

唔好意思 記錯改封地址

不過結果一樣 福島都係俾人用完即棄
心都涼埋

唔知樓主有無想出埋個秀吉兵團仆街記

類似武將列傳

類似武將列傳

真田三代
BTW,樓主今次D圖點解好似咁低清

類似武將列傳

真田三代

因為今次響公司打
關於桶狹間之戰呢..

我就有幾點想講...

1. 桶狹間附近其實係一馬平川既平地/農地..

2. 清洲城離桶狹間其實只有30幾公里 (拉直 )..

3. 熱田神宮離桶狹間就有十幾公里..

由呢幾個點去分析既話 , 可以得到幾個結果..

1. 若果信長真係帶住大隊人馬由清洲出發 , 經熱田神宮再急襲義元大營既 , 騎兵最少要跑2-3個鍾 , 而步兵就要行足8-10個鍾 , 仲要計埋急襲急行軍既 , 真係未開打已經全部腳仔軟..

2. 桶狹間附近都係一馬平川 , 絕大部份唔係平地就係農地 , 除非義元班兵全部都係盲既 , 否則大隊人馬殺過黎就肯定睇到...

3. 若果開戰前真係落過雨/冰雹既 , 咁要負責住急行軍既信長軍就一定比義元大隊更加疲憊...

結論 : 其實我覺得有關桶狹間之戰經過既史料其實全部都係鳩吹...最大可能係中間有少少唔見得光既野 , 又或者信長授意唔可以如實咁報導...

我個人估計義元軍裡面係有25仔 , 除左一直同信長互通消息之外 , 亦都唔排除呢個25仔有份將義元引入伏擊圈 , 甚至同埋信長一齊伏擊元義大營...

而呢個25仔最大嫌疑既就係松平元康(德川家康)..

類似武將列傳

真田三代

因為今次響公司打

你公司位於伏見~ IP都唔洗CHECK
姓足利[無論係京都定關東]同源個d 將軍真係好廢,
捱唔到兩三代就比下面權臣奪權騎住,完全無方法制得住下面,
三個幕府得德川先叫發展得完整保到德川家,仲可以持續擴大勢力,由親藩內藩御三家御三卿每一層到諸法度、參覲交替每一樣都維持德川至高無上既權力

呢個就係閉關鎖國既好處...

將D平民好似愚民咁養住養住......

同對面河既情況差唔多...

唔可以咁講,因為幕府時代正係日本文化發展最為蓬勃既時期,無論插畫、說故事、浮世繪、歌舞伎、建築文化、茶道等都有所發展,今日既漫畫都係由二百年前既插畫故事開始演變。

常言鎖國脫離世界,日本既鎖國係重視文化發展,雖然國內金山開始乾塘、統治肥上瘦下,但整體黎講佢地將自己既文化保育完善,呢點與對岸不可同日而語

治部殿

我少少愚見 想討論下
我好同意樓上巴打嘅論點
德川閉國穩定統治

結果幕府藩政 要到明治先被推到
雖然江戶時期文化保持良好發展
但係 日本國 嘅概念仲未形成
藩主仍然割據一方

無對外嘅危機意識
而秀吉當年出兵朝鮮
除咗想擴張領土外
佢想建立 日本係一個國家 嘅概念
停止大名之間爭鬥
共同抵抗外敵

結果呢種戰略思維
要去到幕未先萌芽
德川幕府令日本落後於時代洪流

幕未仲用緊武士刀對外國人而言係笑話

都係既,我平時睇歷史都好重視文化傳承,所以會常讚揚幕府既文化發展,總忽略大局觀。講到明治維新,日本人用咁短時間可以飛躍為世界大國,佢地既堅毅、學習能力真係值得參考, 除左德國人,都冇咩民族有相同覺悟。

所以呢個先係我鍾意日本歷史既原因,以小搏大 反而對岸既清朝就繼續內鬥內行,泱泱大國而不思進取,將有識之士打壓,講求革真係拍馬都比唔上日本

賭國運起家
姓足利[無論係京都定關東]同源個d 將軍真係好廢,
捱唔到兩三代就比下面權臣奪權騎住,完全無方法制得住下面,
三個幕府得德川先叫發展得完整保到德川家,仲可以持續擴大勢力,由親藩內藩御三家御三卿每一層到諸法度、參覲交替每一樣都維持德川至高無上既權力

呢個就係閉關鎖國既好處...

將D平民好似愚民咁養住養住......

同對面河既情況差唔多...

唔可以咁講,因為幕府時代正係日本文化發展最為蓬勃既時期,無論插畫、說故事、浮世繪、歌舞伎、建築文化、茶道等都有所發展,今日既漫畫都係由二百年前既插畫故事開始演變。

常言鎖國脫離世界,日本既鎖國係重視文化發展,雖然國內金山開始乾塘、統治肥上瘦下,但整體黎講佢地將自己既文化保育完善,呢點與對岸不可同日而語

治部殿

我少少愚見 想討論下
我好同意樓上巴打嘅論點
德川閉國穩定統治

結果幕府藩政 要到明治先被推到
雖然江戶時期文化保持良好發展
但係 日本國 嘅概念仲未形成
藩主仍然割據一方

無對外嘅危機意識
而秀吉當年出兵朝鮮
除咗想擴張領土外
佢想建立 日本係一個國家 嘅概念
停止大名之間爭鬥
共同抵抗外敵

結果呢種戰略思維
要去到幕未先萌芽
德川幕府令日本落後於時代洪流

幕未仲用緊武士刀對外國人而言係笑話

都係既,我平時睇歷史都好重視文化傳承,所以會常讚揚幕府既文化發展,總忽略大局觀。講到明治維新,日本人用咁短時間可以飛躍為世界大國,佢地既堅毅、學習能力真係值得參考, 除左德國人,都冇咩民族有相同覺悟。

所以呢個先係我鍾意日本歷史既原因,以小搏大 反而對岸既清朝就繼續內鬥內行,泱泱大國而不思進取,將有識之士打壓,講求革真係拍馬都比唔上日本

賭國運起家

佢又真係無講錯..

明治開始日本行既每一步真係賭住國運咁黎行...

用20令年將一個同世界脫節既國家到列強...
點解當時北條唔同武田一齊瓜分今川,武田攞左半個駿河都可以保護北條後欄,純粹為左道義而唔係現實利益考慮?
點解當時北條唔同武田一齊瓜分今川,武田攞左半個駿河都可以保護北條後欄,純粹為左道義而唔係現實利益考慮?

當時真係為左道義,因為北條算係靠今川起家

其實有時D野好難用現代人既常理去解釋...

即係好似織田信長 , 武田信玄咁..

一個用左差唔多十年先統一尾張 , 一個用左超過十年先統一信濃...

我地現代人就會覺得 , 哇屌 , 一個名古屋咁大既地方洗唔洗搞十年呀?

但係當時既意識形態上黎講或者真係需要都唔定...

當時既日本仍然係行緊分封制 , 而唔係中央集權...

就算我今日打左一個國返黎 , 除左要照顧當地大戶既利益之外 , 仲要照顧埋自己家臣既利益...

咁到底自己既利益又有幾多 ? 又合唔合乎成本呢 ?
長尾景虎睇住小田原城既精密結構,望門輕嘆,但又不能就此退縮,就繼續圍城。3月24日,武田信玄、今川氏真援軍終於進入相模國,長尾景虎圍到3月30日時,判斷關東軍已深入內地,擔心長期作戰影響補給,就撤離小田原城,長尾景虎感概地說:「十萬大軍,竟然連小田原城一道牆都爬唔過,點會咁架?」

然後,關東軍轉移到鎌倉,參拜重建後既源氏大神社 - 鶴岡八幡宮,山內憲政響神社面前,宣佈將關東管領讓俾長尾景虎,更將名諱賜與景虎,自此長尾景虎改名「上杉政虎」,亦係我地廣為流傳既上杉家。呢度要分享一件逸話,相傳關東軍參拜八幡宮時,關東國人 - 成田長泰表示自己係藤原家後裔,家族有不需下馬參拜既傳統,上杉政虎勃然大怒,命令周圍既人強拉長泰下馬,仲將代表身份既烏帽打落地上,自此成田長泰開始心生怨恨,不過逸話當故仔聽下好了。

1561年,關東軍進軍路線 概念圖

就任關東管領 概念圖

1561年4月,落難里見家既足利藤氏,被上杉政虎推舉,重返古河城擔任古河公方,自此北條、上杉兩家各自推舉一個公方,上杉政虎想藉著足利藤氏、山內憲政,以及幕府賜與既名義,準備重建關東勢力既秩序。然而,此時傳出一件壞消息:「武田信玄進攻北信濃,先進入海津城,偷襲川中島各郡,越後告急!」

上杉政虎立即放低關東,撤回越後國,北條氏康趁機向武藏、上野國各地進軍,意圖收復失地。上杉政虎既南下,將上野、武藏國等關東土豪整合,但仍未能越過小田原城既高牆,撤離後一班關東土豪因為失去靠山,又再次叛投上杉,留待下次再講。

之後,上杉政虎出兵川中島地區,與武田信玄第四度交手,呢次交手將係超出二人預料之內,一場腥風血雨既大戰,即將展開。

次回
龍虎激戰 - 血染川中島
北條強勢回歸 - 搖擺不定既關東土豪
西上野作戰開始
就快黎料了...
https://www.youtube.com/watch?v=_6lLUjH8Fz8

整條川山島既片先...

雖然《天與地》同史實偏差幾多下,但真心經典好睇
https://www.youtube.com/watch?v=_6lLUjH8Fz8

整條川山島既片先...

川中島之戰,真係要靠甲陽軍鑑講最好
淚推

整條川山島既片先...

呢套野真係落重本.....

連普通足輕都著晒甲...

整條川山島既片先...

我睇過果套講山本勘助果套風林火山... 真係ok

整條川山島既片先...

山本勘助係咪有呢個人,都仲被懷疑,我一直冇提佢,就係呢個原因

整條川山島既片先...

山本勘助係咪有呢個人,都仲被懷疑,我一直冇提佢,就係呢個原因

山本勘助简介中介绍到他出生在1501年,关于他的出生时间还有另一种说法就是他的出生时间是1493年,原本他的名字是山本源助,在发生花仓之乱的时候山本勘助都四十多岁了,所以他很有可能加入到这场战斗之中,历史上记载他很可能就是在这之后由一名浪人转变为武田家的家臣的,因此还得到了封地和俸禄。他也曾经因为武田晴信的关系而将名讳改为晴幸。

《甲斐国志》上曾经记载到他本来是山本家的第二个儿子,因为小的时候左眼看不到东西,而右腿也出现了一些残疾,因此他的父亲想要他出家,后来被左卫门贞次收为养子,名字也改成了大林勘助,之后学习了很厉害的剑术,有了自己的成绩后才改回了原来的名字。

呢種似有還無既感覺...

令我覺得歷史上係有呢個人..

但未必係呢個名...

即係好似某d家臣犯左某1d既事 , 令呢個人既事跡被主公抹殺..

只可以用另一個形式出現係歷史上....
八幡原之戰又係可以有好多野值得討論既一場史詩大戰,不同史料互相抵觸,場戰爭又有幾多疑點下,但又成為膾炙人口,令人津津樂道的合戰

整條川山島既片先...

呢樣係以前日本戰國電影既通病,係史實根本武士佔好少,大多係足輕,電影卻個個著唒甲胄同兜......

整條川山島既片先...

呢樣係以前日本戰國電影既通病,係史實根本武士佔好少,大多係足輕,電影卻個個著唒甲胄同兜......

顏色分明,可以做到戲劇效果,係出於藝術角度
大河劇近年重視返史實,所以衣著都開始講究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞