[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
Btw意外發現有同道中人寫緊戰國前中期既冷門強者
我盡量唔同佢重疊
超高質
我盡量唔同佢重疊

lihkg
唔見喎
我盡量唔同佢重疊

lihkg
唔見喎

https://wapp.baidu.com/p/4781727208?lp=5028&mo_device=1&is_jingpost=1&pn=210&
響大陸百度有人寫緊,佢列出既仲冷門
如果唔介意殘體可以睇下,但可能同我一樣,細節位未必完全正確
我盡量唔同佢重疊

lihkg
唔見喎

https://wapp.baidu.com/p/4781727208?lp=5028&mo_device=1&is_jingpost=1&pn=210&

識睇殘體
但真係睇得好辛苦
我盡量唔同佢重疊

lihkg
唔見喎

識睇殘體
但真係睇得好辛苦

d段落睇死人
我盡量唔同佢重疊

lihkg
唔見喎

識睇殘體
但真係睇得好辛苦

d段落睇死人

百度呢樣唔好
我發覺之前打既時候,有唔少細節有錯,或者打錯字
第時出返個修訂版,放響blog定google doc好?
推返上黎先,呢排有親戚過黎,要做接待,盡量睇下有冇得更新啦

姨媽到?

姨媽到?

扶老攜幼,我幫緊部電腦打護國戰爭

姨媽到?

血肉長城

姨媽到?

血肉長城

d老母通常都話開比細既玩下囉
通常咁就出事

姨媽到?

血肉長城

d老母通常都話開比細既玩下囉
通常咁就出事

拎左部機出去打, 總算拯救成功
隔離台既人見我落力打字, 係咁望過黎, 好唔習慣
其實景勝好似幾廢
其實景勝好似幾廢

算係咁
一上位先處理內亂
之後武田家收皮 又要同信長果邊玩
信長收埋皮 自己又內亂 (新發田)
到臣服豐臣 先平到亂
秀吉收皮 又壓錯注(支持石田)
最後只乖乖聽德川話
妙印尼
其實景勝好似幾廢

算係咁
一上位先處理內亂
到臣服豐臣 先平到亂
最後只乖乖聽德川話

信長唔死就好

信長唔死上杉應該直接瓜老襯,遺書都寫好曬,信長又擺明支持新發田重家
其實景勝好似幾廢

算係咁
一上位先處理內亂
到臣服豐臣 先平到亂
最後只乖乖聽德川話

信長唔死就好

信長唔死上杉應該直接瓜老襯,遺書都寫好曬,信長又擺明支持新發田重家

咁即係話信長勢力本身可以去到越後?
如果佢遲少少死柴田勝家勢力咪可以同秀吉有得fight??
其實景勝好似幾廢

算係咁
一上位先處理內亂
到臣服豐臣 先平到亂
最後只乖乖聽德川話

信長唔死就好

咁即係話信長勢力本身可以去到越後?
如果佢遲少少死柴田勝家勢力咪可以同秀吉有得fight??

1. 當時柴田勝家、森長可、瀧川一益已經聯手殺入越後,上杉滅亡越後應該都係呢三家平分

2. 羽柴秀吉奇蹟擊敗明智光秀後,先吸收到大片勢力,並得到丹羽長秀、織田信雄支持壓倒柴田;如果信長唔死,佢地兩個依然擴張,但一定去唔到對立

3. 柴田勝家都用九日從北陸返到越前,即刻聯絡織田信孝、丹羽長秀,佢都好積極既。但羽柴秀吉能夠近乎無阻下強行軍,三日返到姬路城,先係最大奇蹟,亦係中國大折返最令人稱道既過程

所以,柴田輸既係運氣,佢決斷力不比秀吉遜色。
追開支持
上星期去日本買左套真田同秀吉套甲返屋企J
追開支持
上星期去日本買左套真田同秀吉套甲返屋企J

巴打係邊到買 貴唔貴?想買謙信公件甲胄j
淨係識有d fd買大陸制既甲胄,但支那製不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞