[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
題外話島津四兄弟開局 點樣可以統一天下

島津好易玩

遊戲既話,向北統一九州,再入西國會易打,四國位置幾雞肋,最好等可以夾攻伊予、讚岐時先進攻

島津好易玩

遊戲既話,向北統一九州,再入西國會易打,四國位置幾雞肋,最好等可以夾攻伊予、讚岐時先進攻

戰國史番外篇 信長之野望
睇緊大河劇風林火山
甲相駿三國同盟
當溫書
長尾政景單野,上杉自己正值壯年,又其他人唔搵,搵個七十幾歲老野殺人都幾唔合理
長尾政景單野,上杉自己正值壯年,又其他人唔搵,搵個七十幾歲老野殺人都幾唔合理

甚至個死亡位置都有疑問添,我都唔信宇佐美定滿謀殺說,但目前史料無法推定真相
閒時一推
用肝付家 食左毛利兩個本城都冇用
信長太強
個時日本 地區貧富 人口咁懸殊?

島津好易玩

一出中國就俾信長打返轉頭 佢d手下好好打 支援又快兵又多 又兵農分離 下下都幾萬幾萬打過黎 相反9州 中國 四國支援要好耐 兵又唔多 要維持戰線都做唔到 信長一出手直頭一打3咁制 仲有一埋9字頭既統率同武力 加埋仲多過9州 中國 四國d人 仲要打打下d勁既武將去左對而到

如果有九州加中國的武將應該夠打有餘。而島津都係創造型,起多少少大聖堂就開到兵農分離啦(唔記得係織田獨有定點)

島津好易玩

一出中國就俾信長打返轉頭 佢d手下好好打 支援又快兵又多 又兵農分離 下下都幾萬幾萬打過黎 相反9州 中國 四國支援要好耐 兵又唔多 要維持戰線都做唔到 信長一出手直頭一打3咁制 仲有一埋9字頭既統率同武力 加埋仲多過9州 中國 四國d人 仲要打打下d勁既武將去左對而到

如果有九州加中國的武將應該夠打有餘。而島津都係創造型,起多少少大聖堂就開到兵農分離啦(唔記得係織田獨有定點)

織田獨有果個係火器集中運用
兵農分離係創造性夠數就得
個時日本 地區貧富 人口咁懸殊?

京都、近江、濃尾同關東、甲信,再到陸奧已經相差極遠,就算係九州,都係北九州較富庶,南九州較貧
上杉逢仗必勝,就係衰左響臼井城,一鋪輸曬六年以黎既心血,你話幾咁可惜
上杉逢仗必勝,就係衰左響臼井城,一鋪輸曬六年以黎既心血,你話幾咁可惜

圍北條三個月都打唔入,退兵後關東變番北條獨大

川中島打左十年,寸土無收

只係越中算係有成果

北條武田上衫互相制衡 信長平安無事

信長響1570-72年包圍網時都面臨危機
只係本願寺主動一年就轉旁觀,淺井被秀吉打殘
其他乜野三好三人眾、三好義繼都無建樹

我地切合當時角度,織田家四面楚歌,大家都以為佢會玩完,又回點估到第一次包圍網原來係烏合之眾
閒時一推
屌,睇完上杉出關東,玩返場桶狹間上杉上級開局
一開波戰國傳就討伐北條,難打到仆街
關東堆垃圾毫無建樹,武田今川又走埋黎幫,媽呀為何不是我想那樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞