[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
食更多既三文魚
一路睇一路諗起蔡瀾
食更多既三文魚

雖然三文魚真係好食
最上義光臨老有無生蟲?
最上義光臨老有無生蟲?

只知病逝。最上義光死後因為繼承問題,被德川秀忠捉到把柄,成個藩被改易
食更多既三文魚

雖然三文魚真係好食

我都鍾意食,但而家唔食生,改食熟
食更多既三文魚

雖然三文魚真係好食

驚生蟲?
我就唔理了,死咪死,我都預左一係生蟲死一係重金屬中毒死(個人好鍾意食甲殼類海鮮)
食更多既三文魚

雖然三文魚真係好食

驚生蟲?
我就唔理了,死咪死,我都預左一係生蟲死一係重金屬中毒死(個人好鍾意食甲殼類海鮮)

甲殻類除左花甲、聖子、蜆,其他都不了,特別係生蠔,食親我病痛會發作 而家仲死,鹹水類海鮮要節食
食更多既三文魚

雖然三文魚真係好食

驚生蟲?

甲殻類除左花甲、聖子、蜆,其他都不了,特別係生蠔,食親我病痛會發作 而家仲死,鹹水類海鮮要節食

治部 你要處理咁多事務
小心身體
最上義光臨老有無生蟲?

只知病逝。最上義光死後因為繼承問題,被德川秀忠捉到把柄,成個藩被改易

山形城跡旁邊有一座最上義光紀念館。唔係好大,但係凍到仆街都有人參觀
食更多既三文魚

雖然三文魚真係好食

驚生蟲?

蠔我都唔得,生同焗都唔鍾意,雖然係廣島食過焗蠔係幾正
食更多既三文魚

雖然三文魚真係好食

驚生蟲?

蠔我都唔得,生同焗都唔鍾意,雖然係廣島食過焗蠔係幾正

好想去一次廣島食蠔

無人睇系列
治部預告下下個講邊個

無人睇系列

自從樓下漫畫鋪執左之後無租漫畫睇
佢畫既戰國書我有睇
同埋有獨特見解

無人睇系列

佢畫既戰國書我有睇
同埋有獨特見解

宮下英樹高質
但我睇既第一部戰國背景漫畫,係《花之慶次》

無人睇系列

佢畫既戰國書我有睇
同埋有獨特見解

宮下英樹高質

我都係
畫到好重武士道同埋好浪漫
你男人既浪漫!

無人睇系列

佢畫既戰國書我有睇
同埋有獨特見解

宮下英樹高質

我都係
你男人既浪漫!

花之慶次 有齊曬一套閒時重溫
戰國頭三部齊
第四部仲出緊

無人睇系列

佢畫既戰國書我有睇
同埋有獨特見解

宮下英樹高質

我都係
你男人既浪漫!

花之慶次 有齊曬一套閒時重溫
戰國頭三部齊
第四部仲出緊

好想上預左巴打屋企睇
治部寫完都繼續講歷史 ho ball
治部寫完都繼續講歷史 ho ball

都係吹兩句啦,我之後會休息一輪先出點將錄,偶爾手痕就分享下
德川家康:「即使大坂城拆曬防禦工事,將二、三丸堤防填埋也好,但期間我方更發現有豐臣方士兵並冇出力。因此幕府客觀認為,豐臣秀賴對幕府存有異心,擾亂日本和平,現裁定再度討伐豐臣家。」

「一切都係為左日本既國泰安康,不容豐臣擾亂法治。」
德川秀忠無將才 但政治手腕強橫

係,大多數廢藩改易,以及染指朝廷既事都係佢做,較家康無理,但建設不多,因此家光聲望較秀忠好

係,大多數廢藩改易,以及染指朝廷既事都係佢做,較家康無理,但建設不多,因此家光聲望較秀忠好

到底家光係咪家康私生子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞