[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
為何最終織田建立的功業遠遠大於上杉?就是「失去目標,亂打一通」。上杉當時以越後之國(新潟)為據點,歷5戰全勝;再往東南攻北条的小田原(神奈川),取得38勝2敗3平手的氣勢;接著再向南走,進攻武田信玄的信濃(長野),1勝5平手;又朝西方攻打織田的北陸(富山),17戰全勝。察覺到不妥了嗎?不錯,他「幾乎」逢戰必勝,卻只有一個「亂」字,為打而打,沒有思考要擴展和經過的勢力範圍,也沒有鎖定對手,徹底擊潰一方勢力,更別說甚麼外交,借戰勝之機以大吞小,上杉像頭蠻牛一樣打來打去。

織田打下岐阜城後,即宣布以「天下布武」為最終目標,意思就是由武士建立統一全國的中央政權。為了朝往「天下布武」的目標進發,織田很在意京都的形勢與安危,先與德川家康結盟,免除腹背受敵之憂,再與武田信玄甚至上杉建立「基本友好」的關係,使自己的力量未至於要分散應付,四面受敵。

織田多敗也是小敗,穩住重點勢力,而且看準機會步步擴展,相反,上杉儘管戰勝率奇高,可惜原地踏步,到了上杉年紀趨近50歲,而且在手取川一役戰勝了織田後,才突然覺悟自己應該比織田更有條件統一天下。手取川之役不久,上杉終於下定決心,要擊倒織田勢力,在京都舉起上杉家的旗幟,怎料,到他整頓好一切,萬事俱備之時,出征前六日,家臣見他上廁所太久未回,發現他已死在廁所裡。

前幾日先響第二度插完篇文,佢冇深究到點解上杉冇擴張
為何最終織田建立的功業遠遠大於上杉?就是「失去目標,亂打一通」。上杉當時以越後之國(新潟)為據點,歷5戰全勝;再往東南攻北条的小田原(神奈川),取得38勝2敗3平手的氣勢;接著再向南走,進攻武田信玄的信濃(長野),1勝5平手;又朝西方攻打織田的北陸(富山),17戰全勝。察覺到不妥了嗎?不錯,他「幾乎」逢戰必勝,卻只有一個「亂」字,為打而打,沒有思考要擴展和經過的勢力範圍,也沒有鎖定對手,徹底擊潰一方勢力,更別說甚麼外交,借戰勝之機以大吞小,上杉像頭蠻牛一樣打來打去。

織田打下岐阜城後,即宣布以「天下布武」為最終目標,意思就是由武士建立統一全國的中央政權。為了朝往「天下布武」的目標進發,織田很在意京都的形勢與安危,先與德川家康結盟,免除腹背受敵之憂,再與武田信玄甚至上杉建立「基本友好」的關係,使自己的力量未至於要分散應付,四面受敵。

織田多敗也是小敗,穩住重點勢力,而且看準機會步步擴展,相反,上杉儘管戰勝率奇高,可惜原地踏步,到了上杉年紀趨近50歲,而且在手取川一役戰勝了織田後,才突然覺悟自己應該比織田更有條件統一天下。手取川之役不久,上杉終於下定決心,要擊倒織田勢力,在京都舉起上杉家的旗幟,怎料,到他整頓好一切,萬事俱備之時,出征前六日,家臣見他上廁所太久未回,發現他已死在廁所裡。

睇下上杉周圍咩對手先啦阿哥

我轉貼姐,都已經刪左好多好廢既point,
雖然呢個case 未必岩用,但的確有d 大名係地方主義心態,雄霸一方就夠,無唸過統一,
實情比上杉平定關東,就算無強大外敵,都未必會再向外發展

雖然呢個case 未必岩用,但的確有d 大名係地方主義心態,雄霸一方就夠,無唸過統一,

其實上杉唔係唔擴張
問題在於越後擴張方向得四個
奧羽太窮唔會打
信濃同武田打左N年但更多都只係留北信黎想做緩衝
關東打過打唔掂
最後就係北陸但其實只係為勢所逼冇地方可以再打先去打
其實係得關東叫有價值
講起唔擴張
最唔明就係毛利家
講起唔擴張
最唔明就係毛利家

毛利家元就一代已經將勢力擴到中國大半係手
北九州同伊予都係佢勢力範圍所及
其實係有少少消化不良一直唔算整合得好
好似尼子再興勢力一直都存在直到尼子勝久死左先搞掂
所以佢先遺命叫佢地唔好急於統一天下
主要就係費事𠼰死
但就算輝元年代都一直有向東推
講起唔擴張
最唔明就係毛利家

毛利家元就一代已經將勢力擴到中國大半係手
北九州同伊予都係佢勢力範圍所及
其實係有少少消化不良一直唔算整合得好
好似尼子再興勢力一直都存在直到尼子勝久死左先搞掂
所以佢先遺命叫佢地唔好急於統一天下
主要就係費事𠼰死
但就算輝元年代都一直有向東推

毛利元就 生得太早 個時勢局限咗佢
lm

其實上杉唔係唔擴張

奧羽太窮唔會打
關東打過打唔掂
其實係得關東叫有價值

有邊個大名唔係,唔通打上宇宙

就係上衫好似冇總體戰略目標,邊度有交打就去打下,而唔係集中資源去一個地區,例如關東

其實上杉唔係唔擴張

奧羽太窮唔會打
關東打過打唔掂
其實係得關東叫有價值

就係上衫好似冇總體戰略目標,邊度有交打就去打下,而唔係集中資源去一個地區,例如關東

咁要講返上杉既心態,佢接左管領後,首要任務係復興關東勢力,所以先一直進軍關東

其實上杉唔係唔擴張

奧羽太窮唔會打
關東打過打唔掂
其實係得關東叫有價值

咁又係
信長都係搞好周邊關係
都要用7年先收到美濃返黎

其實上杉唔係唔擴張

奧羽太窮唔會打
關東打過打唔掂
其實係得關東叫有價值

係邊個同你講冇目標
只係佢打係打左唔少只係打極都冇咩成果
問題在於越後地理問題四個方向都好睇唔好食
南進根本係好難確保後方
打關東個陣要面對武田係北信方向威脅爆菊
根本就冇法子全力經略關東所以咪難有所成

其實上杉唔係唔擴張

奧羽太窮唔會打
關東打過打唔掂
其實係得關東叫有價值

咁要講返上杉既心態,佢接左管領後,首要任務係復興關東勢力,所以先一直進軍關東

基本上第四次川中島前上杉都稱唔上有餘力全面進軍關東
第四次川中島之後其實2軍都轉左方向
一個開始西進(但關東經略都仲係主軸直到越相同盟)
一個開始轉向東海同西上野
我發現氏綱時代雖然辛苦, 但真係唔夠多野寫
轉眼已經準備到「花倉之亂」
信長多得上衫同信玄成日係川中島曬馬 唔得閒理信長 信長不停向西發展 之後近機 尾濃 堺在手 資源多到想點玩都得 而上衫 武田都仲係鄉下 信長既領地就城市商業化 最後信長點打都贏啦 用人數 車輪戰打 我真係唔覺武田可以打得起消耗戰 武田軍應該最多唔過5萬 仲要分兵防上衫北條 睇返信長 是但一個軍團都幾萬兵 係戰鬥力差過武田

我諗係大家估唔到信長食完美濃,僅一兩年就進入近畿,發展咁快。信長入近畿,頭兩年被包圍網打到差點玩完,係班友冇把握機會,本願寺三面進攻時整定靚助攻俾淺井、朝倉、六角,冇個把握到,呢樣怪邊個呢?

北條家既精華其實係氏康年代

關東早期都係名門內亂
長享、永正、永享,之後仲有,佢地真係鬥到我都覺得煩

關東早期都係名門內亂
長享、永正、永享,之後仲有,佢地真係鬥到我都覺得煩

武士內鬥史
基本上煩既程度係越早就越煩
第二章 「四傑立志篇」

首先,我地集中在甲斐國,話說1515年(伊勢盛時死前四年),武田信直矢志統一甲斐國,開始與其他土豪交手,首先係穴山氏,當武田家內訌時佢地一直食花生睇戲,然而1513年家督穴山信懸被幼子 - 清五郎謀殺篡位,後來被另一個兒子穴山信綱反殺。

當時今川家因為遠征三河失利、關東又有盟友伊勢家,於是轉向北邊既甲斐國,眼見甲斐土豪割據,今川氏親想維持亂象,好讓勢力遍及此地,先看上接壤既穴山氏,穴山信綱眼今川勢大,主動投靠並成為對甲斐的橋頭堡。

接著係西北豪強大井家,家督大井信達積極與甲斐土豪,包括小山田、今井、逸見氏等,與南部穴山、東部武田兩家分庭抗禮,形成三分甲斐既局面,大井信達與穴山家一樣,投靠強大既今川氏親,作為對甲斐、南信濃擴展既後盾。

最後係小山田家,過去小山田、武田都有多次共鬥既經歷,到左1510年武田信直統一宗家後,對方積極拉攏小山田家,更與其建立婚姻同盟,基本上武田與小山田已經達成聯盟關係,而且對當時既武田非常忠心。

甲斐國人勢力,紅色為武田方、橙色為今川方,伊勢家為今川盟友

1515年,武田信直與大井信達對立,派小山田信有進攻富山城,駿河今川氏親收到消息後,立即派千幾兵力介入,在10月擊敗武田軍並解除富山城之圍,飯富道悅、飯富源四郎戰死,士兵死傷二百人左右。武田信直怒不可遏,封鎖甲駿邊界,今川家亦於1516年9月開始進攻,武田軍在萬力被對方大敗而退,更失去東部重鎮 - 勝山城,武田在甲斐勢力搖搖欲墜,幸好12月小山田氏攻破吉田城,稍微挽回局勢。

同一時間,1516年3月,遠江引馬城城主 - 大河內貞綱趁今川專注甲斐,舉兵背叛今川,並聯絡身在尾張既前遠江守護 - 斯波義達,企圖東山再起,斯波義達立即到場增援,籠城死守。1517年3月,因為吉田城失利,甲斐東部國人亦稍為動搖,於是今川氏親見好就收,立即與武田家講和,隨後親征遠江,進攻引馬城(後來既濱松城)。

6月,今川軍包圍引馬城,但係呢座城易守難攻,而且有尾張斯波家做後盾,不宜妄自出擊,所以今川氏親派境內安倍金山既礦工掘坑,截斷城內水源。兩個月後,大河內貞綱缺水投降,切腹自盡;斯波義銀出家,被送回尾張國,今川氏親安排家臣飯尾乘連做城主,遠江國再冇對抗今川既勢力了。

隨後,今川氏親對遠江全面「檢地」,確保對當地既控制權,全力開發駿河國內既安倍金山,又專注發展貿易。隨著領土擴大,今川氏親認為應該要有一套好既法制,鞏固自己既「東海道王國」,當時西國大內家、越前朝倉家,甚至據聞鄰近既伊勢盛時都有一套分國法,所以今川氏親開始派人研究了。

今川平定遠江國

甲斐國方面,武田信直自今川撤退後,1517年迎娶大井信達既女兒,與甲斐西部土豪和睦,但係好景不長。1519年,武田信直為左統一控制,要求家臣遷居到甲府城,並著手修築躑躅崎館,打算建立戰國特色既天守-城下町系統,為戰國大名化鋪路,然而,以大井、今井、栗原氏為首既國人反對,1520年武田與呢班國人再次決裂。

6月,武田信直率先擊敗栗原氏,兩日後再擊敗大井、今井兩族,西部國人勢力大致平定。之後,武田信直將矛頭指向穴山氏,1521年8月武田信虎擊敗穴山、今川聯軍,穴山信綱向武田臣屬,但今川軍再度回歸,將重鎮 - 富田城攻陷。10月,武田軍以二千兵力,在飯田河原斬殺百幾名今川軍獲勝,一個月後更於上條河原打敗今川軍,將對方驅逐出駿河,自此武田家正式統一甲斐國,信直改名為「武田信虎」,隨後登上富士山高喊:「甲斐猛虎 - 武田信虎,今日正式統一甲斐國!今川、伊勢,儘管來吧!我會好好招呼你地!」

今川、武田甲斐之戰略圖
甲斐國暫時講完,我地睇下越後國點樣,話說長尾為景擊敗上杉定實一派後,越後暫無太多紛爭,直到1519年,越中國守護代、昔日背叛長尾晴景既神保慶宗,因為與北陸本願寺家修好,就想借對方力量,脫離當地傳統勢力 - 畠山家獨立,家督畠山尚長立即聯絡能登半島既同族,以及長尾為景到場鎮壓。

復仇機會在即,長尾為景又點會放過呢?於是1520年,長尾為景親自出擊,聯合畠山家在新庄、守山城一帶擊敗神保慶宗,對方在撤走逃中,因走投無路而切腹自盡,大仇已除,隨後又將越中國新河郡收歸旗下,長尾為景滿載而歸,之後因為對一向宗忿恨,所以禁止該宗教在境內傳播。

越中永正之亂,長尾為景進攻路線

1523年,掌握相模、伊豆既伊勢氏綱就任家督至今,已有五年左右,期間氏綱專注建設寺廟、神社,並且發行印判狀,只準有印狀既人方可徵收稅款、附加費用,呢個時候伊勢氏綱已經在關東順利紮根。但係,作為外來人,伊勢家總係被關東一眾勢力睇唔起,為左得到在關東名正言順既統治地位,剛好據聞其中一個老婆係鎌倉名門 - 北條家後裔,氏綱就順水推舟,改姓「北條」,又稱為「後北條氏」。

「你姓北條?我地成班都姓源喇。」關東一眾武家根本WFC,繼續對呢個外來勢力甚為忌憚。

本回結束後,關東局勢一覽,「反武田勢力」已成為武田領地

真北條、後北條家徽分別,後者較正版扁身

次回 
關東聯合軍 - 北條家困局
戰國著名分國法 - 《今川假名目錄》
危機中既轉機 - 享祿之亂
留名
自家製圖,如有錯誤,敬請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞