[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
追開支持
上星期去日本買左套真田同秀吉套甲返屋企J

巴打係邊到買 貴唔貴?想買謙信公件甲胄j
淨係識有d fd買大陸制既甲胄,但支那製不了

福岡
追開支持

福岡

2200yen 買黎擺都抵
追開支持

福岡

你買了我唔買
追開支持

福岡

你買了我唔買

可唔可以影張相上黎
追開支持

剩係擰過扭蛋中左上杉謙信套甲
追開支持

福岡

你買了我唔買

可唔可以影張相上黎

我以前響大坂拎過真田套甲cosplay
追開支持

福岡

你買了我唔買

可唔可以影張相上黎

大阪城入面果套?
我都有著過

上田城紅葉祭果時
都有得cosplay
真田歴史館入面有套full set
我想著
但有個細佬著住唔肯除
我就走左
追開支持

福岡

你買了我唔買

點解你會係到。。。。。。。。。
追開支持

福岡

你買了我唔買

可唔可以影張相上黎

呢張係淺草影
追開支持

福岡

你買了我唔買

可唔可以影張相上黎

重死
追開支持

福岡

你買了我唔買

有陽光的地方就有影
有人的地方就有我
追開支持

福岡

你買了我唔買

有陽光的地方就有影
有人的地方就有我

天空的使者,劍狼參上
[quote]追開支持

呢張係淺草影

我仲以為係1:1,著得既甲
追開支持

福岡

你買了我唔買

有陽光的地方就有影
有人的地方就有我

[quote]追開支持

呢張係淺草影

點拎返香港
[quote]追開支持

呢張係淺草影

點拎返香港

著住上機

如果黎套 我有真田幸村
[quote]追開支持

呢張係淺草影

點拎返香港

著住上機

如果黎套 我有真田幸村

入到禁區當你勝
[quote]追開支持

呢張係淺草影

點拎返香港

著住上機

如果黎套 我有真田幸村

入到禁區當你勝

無左把刀會唔會上到機
[quote]追開支持

呢張係淺草影

點拎返香港

著住上機

如果黎套 我有真田幸村

入到禁區當你勝

[quote]追開支持

呢張係淺草影

點拎返香港

著住上機

如果黎套 我有真田幸村

入到禁區當你勝

無左把刀會唔會上到機

唔會囉
其實景勝好似幾廢

算係咁
一上位先處理內亂
之後武田家收皮 又要同信長果邊玩
信長收埋皮 自己又內亂 (新發田)
到臣服豐臣 先平到亂
秀吉收皮 又壓錯注(支持石田)
最後只乖乖聽德川話

信長唔死就好

信長唔死上杉應該直接瓜老襯,遺書都寫好曬,信長又擺明支持新發田重家

咁即係話信長勢力本身可以去到越後?
如果佢遲少少死柴田勝家勢力咪可以同秀吉有得fight??

1. 當時柴田勝家、森長可、瀧川一益已經聯手殺入越後,上杉滅亡越後應該都係呢三家平分

2. 羽柴秀吉奇蹟擊敗明智光秀後,先吸收到大片勢力,並得到丹羽長秀、織田信雄支持壓倒柴田;如果信長唔死,佢地兩個依然擴張,但一定去唔到對立

3. 柴田勝家都用九日從北陸返到越前,即刻聯絡織田信孝、丹羽長秀,佢都好積極既。但羽柴秀吉能夠近乎無阻下強行軍,三日返到姬路城,先係最大奇蹟,亦係中國大折返最令人稱道既過程

所以,柴田輸既係運氣,佢決斷力不比秀吉遜色。

三日強行軍咁快返到京都 士兵咁攰都唔即時開戰 明智光秀戰略錯誤 仲要約好地點打多佢一倍以上既軍隊 點睇都唔多對路

光秀由謀反開始已經錯左,一開波連近畿都掌握唔到
同埋柴田唔止輸運
由清須會議就開始,你見好多原本信長舊臣都開始棄柴田而去投向秀吉
政治手段輸秀吉幾個Level
戰略部署又失當,又遲左好多先拉攏瀧川一益
柴田勝家上戰場好可能係一個有勇有謀既大將,但講到治國謀劃明顯技低一籌
其實景勝好似幾廢

算係咁
一上位先處理內亂
之後武田家收皮 又要同信長果邊玩
信長收埋皮 自己又內亂 (新發田)
到臣服豐臣 先平到亂
秀吉收皮 又壓錯注(支持石田)
最後只乖乖聽德川話

信長唔死就好

信長唔死上杉應該直接瓜老襯,遺書都寫好曬,信長又擺明支持新發田重家

咁即係話信長勢力本身可以去到越後?
如果佢遲少少死柴田勝家勢力咪可以同秀吉有得fight??

1. 當時柴田勝家、森長可、瀧川一益已經聯手殺入越後,上杉滅亡越後應該都係呢三家平分

2. 羽柴秀吉奇蹟擊敗明智光秀後,先吸收到大片勢力,並得到丹羽長秀、織田信雄支持壓倒柴田;如果信長唔死,佢地兩個依然擴張,但一定去唔到對立

3. 柴田勝家都用九日從北陸返到越前,即刻聯絡織田信孝、丹羽長秀,佢都好積極既。但羽柴秀吉能夠近乎無阻下強行軍,三日返到姬路城,先係最大奇蹟,亦係中國大折返最令人稱道既過程

所以,柴田輸既係運氣,佢決斷力不比秀吉遜色。

三日強行軍咁快返到京都 士兵咁攰都唔即時開戰 明智光秀戰略錯誤 仲要約好地點打多佢一倍以上既軍隊 點睇都唔多對路

光秀由謀反開始已經錯左,一開波連近畿都掌握唔到
同埋柴田唔止輸運
由清須會議就開始,你見好多原本信長舊臣都開始棄柴田而去投向秀吉
政治手段輸秀吉幾個Level
戰略部署又失當,又遲左好多先拉攏瀧川一益
柴田勝家上戰場好可能係一個有勇有謀既大將,但講到治國謀劃明顯技低一籌

與其話治國謀劃,不如話各城主國主因為謀求自家的存續而投向秀吉
今晚恢復更新
上個星期多事務,以致稿件延宕,實在萬分抱歉
今晚恢復更新
上個星期多事務,以致稿件延宕,實在萬分抱歉

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞