[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
武田晴信再次攻打諏訪郡前,曾經在1543年進攻東部小郡縣,與豪強大井貞隆交手,呢個大井貞隆響信虎時代已經對抗武田家,雖然一度被擊敗,但乘著晴信攻打諏訪郡既空隙,復奪城池。今次,大井貞隆死守長窪城,土豪 - 望月氏亦支援大井,但因為家臣蘆田信守、相木昌朝私通武田,大井貞隆被押往甲斐、望月氏居城被攻陷,但望月氏繼續在信濃抵抗武田。

信濃國勢力圖

1545年,收拾周邊勢力既晴信,銳意再度攻打諏訪郡,討伐叛徒 - 高遠賴繼。4月2日從甲斐出兵,路上不停散佈謠言,指武田對敵對者毫不手軟,甚至會將全城民眾送去做奴隸,高遠賴繼聽到大叫:「武田軍殺到埋黎,諏訪高遠都無得避,我要化身諏訪大明神打救世人,哈哈哈....」

結果,高遠賴繼嚇到棄城而逃,武田晴信入城後安撫民眾,高遠賴繼知道中左流言,但亦死死氣投降武田,就此諏訪一族暫投武田家。但係,武田晴信立場轉向下一個目標 - 藤澤賴親,此人係信濃諏訪郡一帶土豪,與信濃大名 - 小笠原長時為姻親關係,亦被認為係策動高遠賴繼造反既幕後黑手。

6月武田大舉進攻福與城,小笠原、藤澤兩軍抵抗,小笠原長時據守旁邊既龍崎城,武田家臣 - 坂垣信方在6月1日夜襲龍崎城,擊破小笠原軍,迫使藤澤賴親送出人質投降,武田晴信改造高遠城,作為信濃既前線基地,6月中旬回到甲府,與側室 - 湖衣姬共赴巫山雲雨。

今日既高遠城,已經係賞櫻聖地

不久,關東三國終於再次角力,話說今川義元即位後被北條奪取河東,更煽動遠江國人造反,今川壓住叛亂後,本來計劃透過武田仲介,與北條家和睦,但北條氏康拒絕和議。於是,為重奪河東地區,今川義元更心生一計:「既然北條響關東樹敵無敵,就黎個『合縱』,將北條徹底壓死。」

於是,今川義元安排太原雪齋聯絡武田晴信、山內憲政、扇谷朝定、足利晴氏等人,準備結成「北條包圍網2.0」,武田與今川聯盟、山內扇谷與北條敵對,當然爽快參與;山內、扇谷兩家不計前嫌,攜手合作;至於足利晴氏,雖然曾經與北條協力對付小弓公方,但北條氏綱死後就與北條家反目,所以上述幾家響1545年7月,全部參加「合縱」計劃。

今川義元率先出擊,7月率兵抵達善得寺,北條氏康立即急行到河東地區應戰,武田晴信亦率兵五百增援今川,但與其話增援,不如話係食花生。9月16日,今川軍攻破吉原城,並進入三島地區,將北條幻庵守衛既地方徹底包圍。

同一時間,山內憲政、扇谷朝定、足利晴氏攜手出擊,召集關東各大土豪,以超過八萬人既大軍,攻打北條家,首先進攻武藏國,意圖收復河越城。身在駿河既北條氏康收到消息後,感到非常頭痛,前有今川武田,後有關東聯軍,所面臨既困局比其父親 - 北條氏綱時代更嚴峻,北條氏康響絕境之中,決定放手一搏:「比起河東,關東更重要,就透過武田晴信幫忙,與今川義元停戰!」

「北條包圍網2.0」

10月下旬,今川義元、武田晴信、北條氏康首次相聚,由太原雪齋協助於11月順利交換誓詞,北條家答應今川家收回屬於駿河國範圍既河東地區,三家完成和議後,北條氏康立即收兵趕回關東,迎擊聯合軍。

「雪齋,你認為三家會有進一步發展嗎?」今川義元問道。
「如果北條撐得過去,或者應該三家聯合,各取所需。」太原雪齋既建議,或者將來會有所應驗。「前提,係佢地撐得過去。之後,佢地就要賣我地一個人情了。」

北條氏康快馬加鞭,返到小田原城一帶,當時關東軍依然包圍河越城,幸好有猛將 - 北條氏綱以三千兵力死守保住,但關東軍三面夾攻,遲早都會失陷,北條氏康立即率領八千人救援,前往河越城既路上,係扇谷家臣 - 太田資顯把守,但太田並冇參加包圍,北條氏康就籠絡太田,打通前往河越城既要道,確保兵糧運輸。

北條氏綱及守軍有飯食,自然唔怕關東軍,相反關東聯軍圍城後,終日吃喝玩樂,就同三國時代既十八路諸候相似,怠慢軍心,守備鬆懈,山內家臣 - 長野業正多次勸說不果,結果你有你圍,我有我守,就咁拖延左半年時間。

關東聯軍佈陣圖

呢段時間,我地暫且睇睇越後長尾景虎,即使櫪尾城勝利,但越後國人仍在四處叛亂,其中越後上杉家家臣 - 黑田秀忠在1545年10月突襲春日山城,殺死長尾景虎兄長 - 長尾景康,然後死守黑瀧城。隨後,長尾景虎臨危領兵,將黑田秀忠擊敗,秀忠投降,然而1546年2月黑田秀忠再次謀反,長尾景虎輕鬆輾壓,黑田秀忠不服道:「這是什麼軍法?點解我地咁輕易被擊敗?」

「吾的兵法,凡人根本無法理解,沒有看清自己實力,甚至連如何戰敗都不清楚,愚昧至極!」長尾景虎訓斥後,黑田秀忠不服氣的切腹自殺。呢場平亂後,長尾景虎既名聲傳遍越後,無論長尾家,還是揚北眾,甚至連守護 - 上杉定實都有推舉景虎做領導既打算。
回到關東,1546年4月,北條氏康、北條氏綱保持聯絡,知道關東軍戰意低下既消息,北條氏康派綱成從弟 - 福島勝廣殺入河越城,通知北條綱成:「現時關東軍戰意低下、守備鬆懈,我軍將會抵達現場,到時一齊夜襲關東軍!」

同時,北條氏康向關東聯軍派使者詐降,雖然聯軍拒絕北條投降要求,但因此變得驕傲自滿,完全忽視北條軍,繼續沉溺酒色之中。終於,在4月20日晚上,北條氏康抵達關東軍本陣一帶,兵分四隊,命令多目元忠在後方指揮,睇準時機下令撤退,自己就率領三隊潛行,臨行前鼓舞士氣道:

「一直以黎,我地北條家都被呢班自比名門既關東武士歧視,話我地係外鄉人。但事實係,我既祖父 - 伊勢盛時,以五百浪士奪取一國,成為大名。我既父親(北條氏綱),面對關東包圍網仍面無懼色,逐一應對,豎立我家根基,全部都係白手興家建立!」

「相反,呢班所謂名門在做什麼?佢地只顧爭權奪利,經過長享、永正之亂,將近六十年了!而家佢地就只靠名氣,聚集一群烏合之眾,響我地面前縱慾聲色,呢種係武家風氣嗎?今日,我地就要好好教導佢地,即使唔係傳統名門,我地都有武家人既志氣!」

北條軍無一不受鼓舞,迅速潛入敵陣附近,到左午夜時份,北條氏康下令全軍卸甲,綁上白布辨識,輕裝突襲關東軍本陣,突襲扇谷朝定既本營,鬆懈不備既關東軍人馬大亂,整個本陣陷入火海,北條氏康下令:「唔好同我執人頭!打完有排你地執呀!殺呀!」

北條軍一直衝前,扇谷朝定走備不及被當場殺死,家臣難波田憲重聞訊後,投井自盡,而山內憲政響長野業正掩護下,倉皇撤離戰場,部份重臣殿後陣亡,北條氏康全軍殺得性起,不覺過份深入,多目元忠立即吹螺收兵。

河越夜戰,北條軍進攻路線

呢個時候,北條綱成率領著名既「黃備」部隊,大叫「勝利!勝利!」,鼓舞全軍突擊足利晴氏既部隊,北條氏康、北條綱成會合繼續衝殺,紅、黃、藍、黑、白五色會合。

「紅戰士(赤備) - 北條綱高!」
「黃戰士(黃備) - 北條綱成!」
「藍戰士(青備) - 富永直勝!」
「白戰士(白備) - 笠原康勝!」
「黑戰士(黑備) - 多目元忠!」
「我地就係,守護北條家既五色力量 - 『北條連者』(北條五色備)!」然後,關東軍本陣亦跟住一兩道火光爆發,為五色備助威。

北條五色備 示意圖

北條綱成 概念圖 (信長之野望)

最終,北條軍憑著呢場夜襲大獲全勝,扇谷上杉家因家督、重臣戰死,正式滅亡;山內上杉家、古河足利家失去大量勢力,自此一蹶不振;北條氏康威震關東,掌握主導權,積極對外擴張。

然而,有關呢場戰役,由於記載不足,所以現今仍有不少質疑河越城之戰,是否真係如通說所講,北條軍以11000人擊敗八萬關東軍?其實北條軍人數方面,由於有過去既檢地資料,北條家當時估計所領約60萬石,以平均1萬石動員300-500人既算術,可以知道北條至少有18000人動員力,依此判斷北條軍人數不成問題。

然而,關東軍缺乏檢地紀錄,實際參戰既家族亦沒有記載詳盡,最詳細都要等到豐臣秀吉太閤檢地,方有數字記錄,因此到底「八萬兵力」一說如何肯定?就不得而知,亦不見站得穩。另外,「河越夜戰」既記載,只見於《關八州古戰錄》、《北條五代記》等軍記物,詳細記載不足,所以至今仍有歷史學家爭論中。

北條氏康

河越夜戰後, 關東局勢圖

次回
小田井原之戰 - 武田盡收東信濃
猛將村上義清 - 武田晴信初嘗敗果
第二次小豆坂之戰 - 太原雪齋的軍略
眾望所歸 - 長尾景虎就任家督

延伸閱讀:
關於河越人數分析, by台灣網民
https://www.ptt.cc/bbs/WarringState/M.1182416153.A.BBA.html
樓主打錯北條綱成做北條氏綱
樓主打錯北條綱成做北條氏綱

又真係啊......
戰國三奇襲,得陶賢晴唔係輸輕敵咁易比人殺敗,只係輸太過急進,毛利算唔算贏得最險?
戰國三奇襲,得陶賢晴唔係輸輕敵咁易比人殺敗,只係輸太過急進,毛利算唔算贏得最險?

三大奇襲,桶狹間、嚴島都好靠運氣
嚴島除左靠天雨,仲要好彩村上水軍願意幫手,好多因素。你講得岩,真係得毛利贏得最險;而桶狹間之戰,遲啲會有另一個版本,你就知道今川義元有幾黑仔
不過老實講句,關東班名門一直內訌,聯軍就只係縱情享樂、不思進取,會被淘汰真係難免。
淚推
樓主會唔會詳細講下島津發跡史?btw,由第一個post追到而家,加油!
希望日後有機會 西軍主將 逐個介紹
三成 吉繼 行長 秀家

治部 好少講自己嘅事
樓主會唔會詳細講下島津發跡史?btw,由第一個post追到而家,加油!

我之前寫左外傳,基本上係島津義久一族既發跡了
痛失重臣、五百兵士,一直長勝既武田晴信難以接受敗戰既事實,一直在原地駐兵二十幾日,死不撤退,不時喃喃自語地說:「不要怕,只係技術性調整,不要怕...」家臣不忍睇住晴信如此呆滯,就請晴信母親 - 大井氏派人指摘勸退,最終武田晴信在3月撤軍,到湯村溫泉養傷。

武田失利,北信濃勢力包括村上義清、小笠原長時、藤澤賴親、仁科盛能、諏訪氏餘黨乘機聯合,企圖奪取佐久郡、諏訪郡,村上義清在4月燒毀內山城,而小笠原長時等人亦響6月攻陷諏訪下社一帶,諏訪郡東西分裂,武田及信濃眾各佔一方,武田家正面臨危機。

此圖恰好形容武田晴信既心情

呢個時候,我地暫且轉移到今川家,之前提到松平依賴今川,與尾張織田家對抗,但因為織田家攻陷安祥城,擴大在三河國勢力,身為外戚既國人 - 水野信元率先叛投織田家。1547年,松平廣忠為左得到今川家全力支持,就將年僅六歲既兒子 - 松平竹千代送往今川家做人質,但在田原城被家臣 - 戶田康光背叛,綁架到織田信秀旗下,今川義元怒派太原雪齋攻打田原城,將戶田康光誅殺。

同一時間,織田信秀因為年前對美濃攻略時,被大名 - 齋藤道三以伏兵擊破,便改變戰略,以入侵三河國為主。同時,為左鞏固後方,便與齋藤道三結成姻親關係,由兒子 - 織田信長與道三女兒 - 齋藤歸蝶結親,正式建立兩家關係。

「你就同我睇睇信長既為人,如果佢係蠢材,就用我呢把脇差刺死佢。」齋藤道三叮囑歸蝶道,但對方亦一臉腹黑地回應:「如果佢係能人,我呢把刀就會刺向父親大人啊?」呢對腹黑父女既對話,正好代表呢場美好親事背後,隱藏著一輪竊國既陰謀。同一時間,在那古野城,年僅十四歲既織田信長,與六歲既松平竹千代初次會面,然而有邊個會估到,日本既命運就決定響呢兩個細路身上。

1548年3月,織田信秀進攻三河,派織田信廣為先鋒,攻打岡崎城,松平廣忠立即向今川家求救,一直監視三河動態既太原雪齋,終於等到賣人情既機會,率領一萬人抵達小豆坂地區,以山丘為本陣,佔盡地利,織田信廣初時擊破松平軍,再與今川前軍交手,一度將其擊退,結果織田軍不覺驕傲起來,過份深入。太原雪齋睇準機會,發動伏兵,從三面包圍織田軍,將織田軍殺個陣型崩壞,織田信秀無奈撤退,在三河國局勢變得被動,松平廣忠亦銳意重拾勢力。

第二次小豆坂之戰

太原雪齋 (風林火山劇照)

返到甲斐國局勢,7月11日,隨著諏訪西部國人 - 矢島、花岡氏背叛,武田晴信終於養傷完畢,從甲府城出發,故意隱瞞出兵消息,七日後到上原城後才發表消息,小笠原長時、仁科盛能期間不歡而散,只有小笠原氏抵抗。

7月19日凌晨,武田晴信趁夜潛行,於清晨抵達小笠原軍本陣,突襲鬆懈既敵軍,小笠原家臣 - 山氏、三村氏已成武田內應,從背後偷襲,結果小笠原軍戰死千人,小笠原長時慘敗逃到林城,更丟失大片城池,藤澤賴親向武田投降,而仁科盛能亦有投靠武田既意思,呢仗勝仗後武田重奪諏訪郡,更直迫小笠原家領地,果真絕境逢生。

小笠原長時 (風林火山劇照)

輪到越後國既回合,長尾景虎鎮壓黑田秀忠後,有越後家臣、國人不時標榜景虎有大將之風,想推舉佢上任家督,包括柿崎景家、直江景綱、高梨政賴、揚北眾中條、本庄氏等人;不過,家督長尾晴景都有支持者,包括姐夫長尾政景、揚北眾黑川清實等。就響大家擔心越後國爭權時,傀儡越後守護 - 上杉定實在1548年12月出面調停,讓長尾晴景收景虎為養子,並立即隱退,呢場家督爭奪戰雙方好來好去,年僅19歲既長尾景虎,在青壯之年即位家督,為越後國開創新既一頁。

本回結束後,關東勢力圖

次回
今川統領三國、戶石城大敗、長尾政景之亂、北條公事赦免令
延伸閱讀

http://home.d03.itscom.net/p-l514/kousyuhato.html

《甲州法度》五十七條原文
留名等睇川中島
各位真不好意思,最近生活事務實在太繁瑣,身邊有人出事,自己又忙得不可開交,屋企人咩都唔記,旨意在下處理

所以呢排更新得慢左,我自己真係講句萬分抱歉,應該下星期開始可以重回正軌,畢竟歷史事件、大綱我都寫好曬,在下絕不爛尾,務求完整奉上關東四英傑歷史,多謝各位戰國迷支持
唔緊要,支持巴打
呢排追翻以前日本戰國電影同紀錄片解渴
石田三成
十卜樓主

搞掂家事先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞