[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
當時足利義輝在六角義賢幫助下,遷移到坂本城,正與三好家陷入膠著,長尾景虎參見正親町天皇後,與關白 - 近衛前久互為盟友,然後前往坂本城拜見義輝,獲賜於管領特權、關東管領存續權等等,得到出兵關東既名份,收獲真不少。

對方邀請景虎一齊驅逐三好家,但越後咁遠水路,中間仲要隔著光頭黨、朝倉、淺井家,後方又有北條、武田既威脅,所以正常都知冇可能。話說,長尾景虎逗留期間,一個老人主動打招呼說:「話說我家犬兒,倒給你不少麻煩呢。」

「你家的...原來是信虎大人,閣下想將本人的計劃,告知宿敵嗎?」話說武田信虎滯留駿河國一段時間後,在1550年後就前往京都,於足利義輝旗下擔任奉公眾,武田信虎即使失去國土,依然抖擻精神,不失武人風範,道:「哼,年輕人既事關我咩事?但請記住:『二虎競食,兩敗俱傷』。」

之後長尾景虎留到11月左右,就以治理國政為由,返去越後國了,臨別前仍表示會支持義輝,至於同行既前信濃守護 - 小笠原長時,就選擇逗留京都,得閒傳授小笠原家既獨門弓騎術。當長尾景虎離去後,足利義輝、六角義賢與三好長慶議和,重返京都並修補關係。

呢個時候我地稍為講下內政,武田信玄對北信濃做了兩件事:第一,在1559年命令高坂昌信修建海津城,作為北信濃前線基地;第二,就係將善光寺供奉既「善光寺如來」本尊搬到甲斐國。

我地稍為講下後者,善光寺如來係仿照如來佛像,又稱為「一光三尊阿彌陀佛像」,自鎌倉時代已經在日本各地製作,係日本歷史上最古老既佛像,川中島戰場既「信濃善光寺」剛好有一尊,但因為川中島戰事而摧殘,長尾景虎在善光寺奪取佛像,帶到越後如來堂供奉。然而,長尾家既佛像只係老翻,真正既佛像響武田信玄手中,1558年武田信玄將佛像帶返去甲斐國,下令收建甲斐善光寺,然後宣稱甲斐善光寺先係「傳統正宗」,偷完唔緊要,偷完仲要打正牌先夠可惡。

甲斐善光寺

善光寺如來 概念圖

跟住我地就講下信玄時代既大型建設 - 信玄堤了,雖然有關記載於1560年代才初次出現,但實際工程早在十幾年前已經開始,話說本據 - 甲府城被兩條河流 - 笛吹川、釜無川包圍,經常飽受洪水滋擾,於是武田信玄就在旁邊既釜無川、御勅使川匯流點 - 龍王岩修築堤防,以改變兩川流向,並開墾農田。

信玄堤既運作模式就係故意建立不相連既堤防,分流洪水衝擊,減少災害程度,洪水結束後引分流水回到河流,利用上游既豐富資源灌溉,令土地更肥沃。除此之外,仲響兩川引流放置巨石,減輕洪水衝擊。最終,甲府城一帶洪水問題減輕,大幅提高甲斐國糧食生產,係武田信玄著名既內政。

信玄堤 運作模式

輪到關東既回合,而家講下北條家內政,1558年北條氏康在國內設置「傳馬制度」,如果有睇主線既應該明白「德川傳馬制」,即係響路上設置各個驛站,驛站內養馬,方便在各站間替換馬匹,快速傳遞訊息、運送貨物等。

1559年,關東、越後國爆發大飢荒,由於發生在永祿年間,被稱為「永祿大飢荒」。響之前,我地就講下「小冰河時期」,話說1550年開始,地球進入小冰河時期,土地貧瘠並嚴重影響植物生長,大幅減少糧食產量,全世界陷入容易發生飢荒、瘟疫既不安時代。有一套講法係戰國時代因為小冰河時期,全國陷入糧食危機,幕府無力控制地方,引致戰亂頻生,目的係為爭奪糧食資源,從此日本陷入史無前例既戰亂時代,甚至應仁之亂都係小冰河時期所催生,有關詳細講法請參閱附註2。

小冰河期、戰爭、飢荒關係示意圖

1559年,由於梅雨季節時降雨量少(空梅現象),令糧食生產大幅減少,結果關東一帶陷入大飢荒,不少民眾餓死並引致瘟疫流行,北條氏康唯有再度推行「德政令」,豁免領內各項債務,以及減稅,甚至免除當年既稅收。

另外,北條氏康改革貨幣制度,其實與後來織田信長既統一貨幣令相似,就係規定只能用永樂通寶、宋錢等為合法貨幣,禁止私鑄貨幣,但由於禁絕困難,所以北條家亦允許少量惡錢流通;然後,北條家統一度量衡,方便商業活動及稅收。

同年,北條氏康將家督退讓給北條氏政,自己在背後繼續參政,開創北條家既「雙頭政治體制」。
昨日冇分析好內容篇長,結果最後係要寫咁長,各位慢慢睇啦
姓足利[無論係京都定關東]同源個d 將軍真係好廢,
捱唔到兩三代就比下面權臣奪權騎住,完全無方法制得住下面,
三個幕府得德川先叫發展得完整保到德川家,仲可以持續擴大勢力,由親藩內藩御三家御三卿每一層到諸法度、參覲交替每一樣都維持德川至高無上既權力

呢個就係閉關鎖國既好處...

將D平民好似愚民咁養住養住......

同對面河既情況差唔多...

唔可以咁講,因為幕府時代正係日本文化發展最為蓬勃既時期,無論插畫、說故事、浮世繪、歌舞伎、建築文化、茶道等都有所發展,今日既漫畫都係由二百年前既插畫故事開始演變。

常言鎖國脫離世界,日本既鎖國係重視文化發展,雖然國內金山開始乾塘、統治肥上瘦下,但整體黎講佢地將自己既文化保育完善,呢點與對岸不可同日而語

治部殿

我少少愚見 想討論下
我好同意樓上巴打嘅論點
德川閉國穩定統治

結果幕府藩政 要到明治先被推到
雖然江戶時期文化保持良好發展
但係 日本國 嘅概念仲未形成
藩主仍然割據一方

無對外嘅危機意識
而秀吉當年出兵朝鮮
除咗想擴張領土外
佢想建立 日本係一個國家 嘅概念
停止大名之間爭鬥
共同抵抗外敵

結果呢種戰略思維
要去到幕未先萌芽
德川幕府令日本落後於時代洪流

幕未仲用緊武士刀對外國人而言係笑話

呢壇野真係講開又講...

秀吉遠征朝鮮呢...

我懷疑成件事佢係有意無意咁借D2黎想削弱大名既實力.....

我持相反意見,因為參戰大名除左島津、有馬、宗、鍋島外,大多係秀吉托兒所、毛利、小早川等親秀吉大名,而秀吉亦諗過將朝鮮分封俾佢地,只係事與願違

睇返關原大戰果陣 , 倒戈左去德川家既原豐臣家將領之後我就有呢種感覺..

成件事其實好詭異...

若果最後可以將德川家康都拉埋落水 , 無論係朝鮮係贏定係輸都好 , 應該都可以保佑豐臣家三代太平...

上個post都講過關東遠過頭好難郁佢
原豐臣家人士都係唔滿意石田而已,但點估到戰後德川家真係完全同石田當初擔心既一樣

三成有先見之明
加上福島班友都係衝動派 意氣用事被老狐狸利用
最後無個有好下場 福島最後改封淡路島真係抵佢死
同普通卒仔差唔多石高

治部無做錯到
奉行 地檢 全部揸正黎做
唔識玩利益輸送
係一個清官
LM

唔可以咁講,因為幕府時代正係日本文化發展最為蓬勃既時期,無論插畫、說故事、浮世繪、歌舞伎、建築文化、茶道等都有所發展,今日既漫畫都係由二百年前既插畫故事開始演變。

常言鎖國脫離世界,日本既鎖國係重視文化發展,雖然國內金山開始乾塘、統治肥上瘦下,但整體黎講佢地將自己既文化保育完善,呢點與對岸不可同日而語

治部殿

我少少愚見 想討論下
我好同意樓上巴打嘅論點
德川閉國穩定統治

結果幕府藩政 要到明治先被推到
雖然江戶時期文化保持良好發展
但係 日本國 嘅概念仲未形成
藩主仍然割據一方

無對外嘅危機意識
而秀吉當年出兵朝鮮
除咗想擴張領土外
佢想建立 日本係一個國家 嘅概念
停止大名之間爭鬥
共同抵抗外敵

結果呢種戰略思維
要去到幕未先萌芽
德川幕府令日本落後於時代洪流

幕未仲用緊武士刀對外國人而言係笑話

呢壇野真係講開又講...

秀吉遠征朝鮮呢...

我懷疑成件事佢係有意無意咁借D2黎想削弱大名既實力.....

我持相反意見,因為參戰大名除左島津、有馬、宗、鍋島外,大多係秀吉托兒所、毛利、小早川等親秀吉大名,而秀吉亦諗過將朝鮮分封俾佢地,只係事與願違

睇返關原大戰果陣 , 倒戈左去德川家既原豐臣家將領之後我就有呢種感覺..

成件事其實好詭異...

若果最後可以將德川家康都拉埋落水 , 無論係朝鮮係贏定係輸都好 , 應該都可以保佑豐臣家三代太平...

上個post都講過關東遠過頭好難郁佢
原豐臣家人士都係唔滿意石田而已,但點估到戰後德川家真係完全同石田當初擔心既一樣

三成有先見之明
加上福島班友都係衝動派 意氣用事被老狐狸利用
最後無個有好下場 福島最後改封淡路島真係抵佢死
同普通卒仔差唔多石高

治部無做錯到
唔識玩利益輸送
係一個清官

石田三成都有個錯誤,就係唔擅長同人相處
依家先搵到嗰post

貼返張信張公賀下佢先...
福島正則冇貶去淡路島,佢本身分封廣島,之黎因為修復廣島城被德川秀忠搵藉口,貶到北信濃兩郡,由一國大名變城主

至於淡路島響邊?位於四國、大坂中間既一座小島,分封大名依次係仙石秀久(轉封北信濃)、加藤嘉明(轉封會津)、脇坂安治。
諗返轉頭,似乎小冰河時期應該係15世紀開始,計返應仁之亂都係差不多15世紀中期開始,呢點將來整個好讀版本時修正

各位對小冰河時期,對全球局勢影響有冇咩見解
環境決定一切 , 小冰河時期對於日本既影響係微乎其微...
lm

好似之前話日本陷入戰國,係因為小冰河時期令各地豪族互片爭資源喎

好似之前話日本陷入戰國,係因為小冰河時期令各地豪族互片爭資源喎

日本戰國時間係由1467年開始...

同小冰河其實無咩關係..

爭奪資源呢樣野 , 人類做左幾千年架啦....
戰國歷史撚留名,唔知治部有冇留意東北個邊既大名
福島正則冇貶去淡路島,佢本身分封廣島,之黎因為修復廣島城被德川秀忠搵藉口,貶到北信濃兩郡,由一國大名變城主

至於淡路島響邊?位於四國、大坂中間既一座小島,分封大名依次係仙石秀久(轉封北信濃)、加藤嘉明(轉封會津)、脇坂安治。

唔好意思 記錯改封地址

不過結果一樣 福島都係俾人用完即棄
心都涼埋
可唔可以講下立花宗茂

治部無做錯到
唔識玩利益輸送
係一個清官

石田三成都有個錯誤,就係唔擅長同人相處[/quote]

唔貪污 唔利益輸送 根本埋唔到堆
地檢做得公正 啲大名唔鍾意都無計

又例如肅清秀次一事
三成只係負責人 好多人懷恨在心都唔關佢事
佢經常為秀吉做dirty job........

好似有本書講天災同日本戰國既關係,難得竟然會譯左中文版,唔知係咪樓主之前引用個本

唔好意思 記錯改封地址

心都涼埋

唔知樓主有無想出埋個秀吉兵團仆街記
可唔可以講下立花宗茂

前一個post篇幅唔少
戰國歷史撚留名,唔知治部有冇留意東北個邊既大名

如果係東北大名,我響主線post有提到伊達政宗、九戶政實、最上義光,但冇提及南部、津輕家

好似有本書講天災同日本戰國既關係,難得竟然會譯左中文版,唔知係咪樓主之前引用個本

http://lite.blogos.com/article/164537/
呢段有埋氣象分析,但全部日文,搵日試下用三腳貓日文解解

唔好意思 記錯改封地址

心都涼埋

唔知樓主有無想出埋個秀吉兵團仆街記

寫完關東我就會收檔了,間中會分享下戰國點將錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞