[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
八幡原之戰又係可以有好多野值得討論既一場史詩大戰,不同史料互相抵觸,場戰爭又有幾多疑點下,但又成為膾炙人口,令人津津樂道的合戰

有激戰係一定,因為文書都記載上杉政虎親自拔刀作戰。最大爭議都係上杉軍本陣、啄木鳥戰術、車懸陣
不知不覺殺到早上約9時左右,武田分隊終於抵達戰場,與殿後既甘粕景持、村上義清激戰,即使「鬥將」村上義清幾咁勇猛都好,人數上完全不及武田,結果後軍潰散,武田分隊乘勢背刺上杉,上杉政虎收到消息後,立即向善光寺方向轉進,再撤退返去越後國,武田信玄並冇追擊。呢場血戰起因係受濃霧影響,完全出乎意料之外,《甲陽軍鑑》記載上杉死三千、武田死四千,死亡率大概係25%左右,與戰國時代各大戰役相比,堪稱為最高死亡率既戰事之一。

武田信繁

最終呢場川中島之戰,兩軍損耗不少,武田信玄損失多名重臣,最傷痛係損失被稱為「文武兼備」既弟弟 – 武田信繁,幸好上杉政虎一時無力出兵北信濃,變相加強武田對當地既控制力,所以通說武田信玄輸左戰術,贏左戰略。

接下來探討有關「山本勘助」既問題,響1969年由居民 - 市河家遺留既書信物中,發現一個署名「山本菅助」既書信,並且得到武田信玄花押,推斷呢位人兄係武田家臣,亦可能係傳說中既「山本勘助」,後來郡馬縣收藏呢批書信研究,並在2007年發現「山本菅助」有出家,法號如勘助一樣,被稱為「道鬼」,所以得出山本勘助此人確實存在,但其事蹟依然不明朗。

有關「山本菅助」既書信

9月,北條氏康進攻松山城,太田資正向上杉家求救,迫使上杉政虎在11月再度出兵關東,並號召關東土豪支援,但係成田長泰不滿上杉政虎,帶頭支持北條家,令一班土豪包括佐野氏、小田氏等跟風,令上杉動員人數劇減至兩萬人。

同時,西上野大名 – 長野業正在6月病逝,武田信玄見猛將身亡,開始染指西上野地區,在11月正式開始西上野侵略作戰,響戰略上既可支援北條,又可以牽制上杉,擴大控制範圍,係一石二鳥既進軍。武田軍先收復國人 – 高田氏,然後殺向國峰城,幫小幡憲重復辟,同時真田幸隆接觸當地豪族鐮原氏、海野氏,試圖爭取更多支持。

12月,上杉政虎獲足利義輝賜名,自此改名「上杉輝虎」,越後之龍取左新名字,是否會為自己帶來新氣象呢?我地下回拭目以待。

西上野地區 據點圖

次回
西三河起義 – 松平元康獨立
腹背受敵 – 難走的上杉家
我都係第一次聽條西條山佈陣呢觀點,同埋座山大既係川中島咩位
我都係第一次聽條西條山佈陣呢觀點,同埋座山大既係川中島咩位

呢個未算定論,所以有以下觀點
1 西條山其實係妻女山同音異字
2 位於淺川西岸,即係善光寺西南,茶臼山一帶
3 位於若槻山城既「西條山」

然而,第一點已經被日本人分析過,指西條、妻女二字既日語音不同,好難成為理據。第二點淺川既「西條」亦同理,片假字不同,令呢兩個講法成疑

第三點,若槻山城響邊度?
都係位於淺川西岸一帶,只係上杉政虎要進入,必須穿過八幡原南部既支城地帶,就算入到,補給線都會因此截斷。所以點解上杉入到?有可能係支城未發揮作用,畢竟海津城響1560年先完成;另一個講法係有人做內應。

不過最大疑點,都係若槻山城離川中島戰場太遠(東、西岸相隔),理據亦未夠嚴謹,所以依然有好多未解既原因

因此我先響正文用返「妻女山」
我岩岩查左google..

西條山其實即係妻女山...

其實當時有兩條路可以去到八幡原...

一條係經飯山城 , 另一條就係經若槻山城下...

若果謙信其實係經飯山城到八幡原既...

咁就可以解釋到點解若槻山城果幾個支城發揮唔到作用..

確實有呢個觀點,但我好奇上杉點會深入腹地,終究西邊鹽崎城、八幡原南部都係武田控制範圍,後援留守善光寺,好難去接應,除非佢心急想攻陷海津城,但到左妻女山佢只係對峙監視,由得武田佈好陣型,真係好莫名其妙

確實有呢個觀點,但我好奇上杉點會深入腹地,終究西邊鹽崎城、八幡原南部都係武田控制範圍,後援留守善光寺,好難去接應,除非佢心急想攻陷海津城,但到左妻女山佢只係對峙監視,由得武田佈好陣型,真係好莫名其妙

其實呢個問題唔難解釋...

地方土豪望族就係牆頭草 , 風吹去邊就擺去邊...

今日我插住武田家既旗 , 聽日我就可以換插上杉家...

八幡原北部果幾個支城看風駛裡同謙信互通有無既機會好大...

所以謙信直插八幡原其實唔奇怪...

而至於八幡原合戰既問題...

武田家唔洗諗 , 一定係想打野戰架啦...

至於上杉方面應該係硬掘同武田家打野戰...

所以先會係妻女山附近擺陣...
留名
但係有講法話妻女山冇可能佈到陣。妻女山在山下有海津
城與附屬支城大堀館、広田砦、横田城所構成的防禦地
帶,妻女山後面又有鞍骨城 、天城城。先唔講點解謙信可
以無視呢D城,去上山佈陣。日本學家近年考察發現妻女地形係容許唔到佈陣,山的後方崎嶇不平,山脊是只容1人通過非常窄的山道,而且兩側都是陡峭的懸崖。大佬,就算軍神都冇可能佈到陣,仲有一點係,後方條路咁窄,武田別働隊又點從後突撃謙信公。網上的圖片
但係有講法話妻女山冇可能佈到陣。妻女山在山下有海津
城與附屬支城大堀館、広田砦、横田城所構成的防禦地
帶,妻女山後面又有鞍骨城 、天城城。先唔講點解謙信可
以無視呢D城,去上山佈陣。日本學家近年考察發現妻女地形係容許唔到佈陣,山的後方崎嶇不平,山脊是只容1人通過非常窄的山道,而且兩側都是陡峭的懸崖。大佬,就算軍神都冇可能佈到陣,仲有一點係,後方條路咁窄,武田別働隊又點從後突撃謙信公。網上的圖片

個陣可能係佈係山腳.. ha..
7月,由於國人相繼背叛,今川氏真失去耐性,近臣小野道好既家族一向與井伊家不和,又計劃奪取井伊谷,便誣衊井伊直親意圖謀反,井伊直親前往解釋,但今川氏真當時怒上心頭,直接派朝比奈泰朝到掛川城伏殺直親,小野道好本想斬草除根,誅殺直親遺子 - 虎松,好彩另一位家臣 - 新野親矩保住井伊家,虎松就由在桶狹間戰死既井伊直盛之女、曾經與井伊直親有婚約既女中豪傑 - 井伊次郎法師收養,佢係邊個?

「既然我嫁唔到畀你,咁我就收養你個仔,就當係我同你既兒子啦。」仲未知?人地做過主角架,冇錯了...佢就係後來聞名既女城主 - 井伊直虎。(不過,去年有史料發掘,懷疑井伊直虎其實係男人,但尚待考證)

傳說的女城主 - 井伊直虎

1562年7月神保長職、光頭黨再度響越中搗亂,將椎名康胤壓制,上杉輝虎唯有再次出擊,擊退神保家後返國。點知,9月神保家強勢回歸,仲聯合光頭黨出擊,在神通川擊敗椎名軍,更大舉包圍松倉城,上杉輝虎真係頂唔順呢個豬隊友,又率兵救援,面對毘沙門天大軍,神保長職贏既機會等於零啊!仲將對方反壓至本據地。10月,神保長職認輸,能登守護 - 畠山義綱出門調停,保住神保家一命,但椎名康胤感到不滿,上杉輝虎唯有讓親戚 - 長尾景直拜椎名家做養父,加強兩家關係。

點知,北條氏康趁上杉輝虎遠去,向武田信玄借兵,12月包圍武藏國松山城,上杉輝虎剛從越中回來,又要繼續東奔西走,連休息既時間都冇!上杉抵達沼田城後亦進入嚴冬,關東地區一時休戰。到左1563年2月初,上杉輝虎立即前往武藏國,但一切為時已晚,松山城被聯軍攻破。

於是,上杉輝虎唯有轉移陣線,偽裝進攻北條家,令對方進入守勢,再趁機收拾其他叛投北條既關東土豪,首先在2月中旬擊破小田朝興,然後進攻忍城,迫降成田長泰。4月上杉軍轉戰下野國,佐野昌綱因為關東土豪相繼降伏,亦跟隨眾人腳步投降,上杉軍繼續向南出發,下總國小山秀綱亦望風歸降。

雖然上杉輝虎救唔到松山城,但成功將關東土豪再度收服,算係有少少收穫,安排北條高廣在厩橋城留守後,上杉輝虎滿意歸國。雖然如此,但關東土豪一向係牆頭草,上杉輝虎黎左關東四次,卻不見增加控制範圍,相反武田、北條聯手響越中、西上野、北信濃及關東四面夾擊,反而令上杉家應接不暇,陷入腹背受敵既困境。

1563年 上杉輝虎進軍路線 構想圖

次回
第二次國府台之戰
三河一揆 - 三河一向宗禁絕
西上野、飛驒攻擊
所以我成日都話...

今川義元橫死係同德川家康有關係...
如果上杉打得贏小田原,就一統天下,可惜。。。
上杉每次出兵都唔可以斬草除根,神保光頭平唔到,武田主力滅唔到,北條滅唔到
其實都係差個有力隊友
上杉每次出兵都唔可以斬草除根,神保光頭平唔到,武田主力滅唔到,北條滅唔到
其實都係差個有力隊友

野史裡面有段野係咁既...

川中島大戰之後 , 織田信長就係笑淫淫咁同家臣講..

" 上杉 , 武田 , 佢地註定只係鄉下大名 , 而我將會席捲天下... "

呢句說話有兩個含意

1. 佢兩個既實力差唔多 , 命中註定互相牽制..

2. 甲信同越後距離京都太遠...
lm
其實都係差個有力隊友

野史裡面有段野係咁既...

川中島大戰之後 , 織田信長就係笑淫淫咁同家臣講..

" 上杉 , 武田 , 佢地註定只係鄉下大名 , 而我將會席捲天下... "

呢句說話有兩個含意

1. 佢兩個既實力差唔多 , 命中註定互相牽制..

2. 甲信同越後距離京都太遠...

真係地緣注定北條、武田、上杉力戰到底,信長有濃尾平原已贏地利
其實都係差個有力隊友

你打一邊,另外兩邊立即搞事,都好難收拾妥當
其實都係差個有力隊友

所以我話上衫係戰略,外交失敗造成關東三家攬炒

係呀你戰場上戰無不勝,所以有乜事第一時間就拳頭解決,又中意威人地叫就去插下手,周圍撩事鬥非。 仇家多朋友少。 打人又唔夠狠斬草除根
自己個領地本身狹長,唔適合兩邊兼顧。
結果就係面面都唔討好,一邊做到野,另一邊就俾第二個搞,又抽身去另一邊,個人一走班仆街又反,變左最初成果冇晒。 大半生東奔西跑俾人撚狗咁撚
其實都係差個有力隊友

所以我話上衫係戰略,外交失敗造成關東三家攬炒

係呀你戰場上戰無不勝,所以有乜事第一時間就拳頭解決,又中意威人地叫就去插下手,周圍撩事鬥非。 仇家多朋友少。 打人又唔夠狠斬草除根
自己個領地本身狹長,唔適合兩邊兼顧。
結果就係面面都唔討好,一邊做到野,另一邊就俾第二個搞,又抽身去另一邊,個人一走班仆街又反,變左最初成果冇晒。 大半生東奔西跑俾人撚狗咁撚

打漏左重點

相比三國同盟,清洲同盟果份高瞻遠矚,上衫就係一個名副其實淨係識打爛仔交嘅鄉下佬,抵佢冇做天下人嘅命
以北條 , 上杉 , 武田呢三家黎講..

最有機會做霸主既就係北條..

北條家隔離就係千業 , 佐竹 , 里見呢三家規模比較大..

但講真其實佢地都係渣渣...

可惜北條氏康晚年只係安於現狀, 維持自己果一畝三分地 , 錯過左發展既機會...

上杉家雖然係越後霸主 , 上杉謙信亦都有做霸王既潛質 , 但可惜係越中 , 關東 , 甲信耽誤得太耐 , 就算比佢死磨爛磨磨到連北條氏康同武田信玄都相繼瓜柴 , 自己亦都唔擺得幾耐...

若果上杉謙信一早向越中 , 能登又或者東北發展既話 , 相信又會係另一番光景...

武田家就係呢三家裡面最苦逼果個...

甲信本身係山區 , 窮就已經係緊局 , 好在仲有個馬場頂住頂住...

東有北條 , 北有上杉 , 南有今川 , 西有腹蛇 , 西北最大獲 , 係比甲信更加山區既飛驒......................

今川死後想向南發展 ? 北面既上杉同東面既北條又昅住你...

想向北面發展咩 ? 上杉又死死咁頂住你...

想向東面發展咩 ? 北條頂住你 , 上杉又昅住你...

想向西發展咩 ? 腹蛇瓜左之後又有信長頂住你...

好啦 , 望川秋水都等到甲相越同盟 , 信玄食左今川之後終於可以安安定定咁由東海道進軍既時候 , 德川同織田夾埋一齊頂住你 , 最後就連上天都頂埋一份....

後世講到呢三位幾咁雄才大略 , 上杉謙信仲被稱之為軍神...

講真 , 呢壇水真係吹得太大.....
德川面對既仲難攪
今川氣數已盡 過左今川m
要面對武田
過左武田仲有北條
德川面對既仲難攪
今川氣數已盡 過左今川m
要面對武田
過左武田仲有北條

講地理環境同大圍戰略黎講..

老烏龜的確係最差..

但係老烏龜好命 , 條命夠長 , 又夠忍得...

忍到北條氏康瓜左 , 上杉謙信瓜左 , 武田信玄瓜左 , 織田信長瓜左 , 就連老猴子都香埋既時候就得返佢一家獨大............

所以話 , 條命生得唔夠好唔緊要 , 最緊要係條命夠硬同夠長.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞