[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
德川家康:「即使大坂城拆曬防禦工事,將二、三丸堤防填埋也好,但期間我方更發現有豐臣方士兵並冇出力。因此幕府客觀認為,豐臣秀賴對幕府存有異心,擾亂日本和平,現裁定再度討伐豐臣家。」

「一切都係為左日本既國泰安康,不容豐臣擾亂法治。」

點解日本海貿易中心唔係出雲果邊、而新潟遠d反而更旺

出雲都好富饒呀,主力與九州、朝鮮貿易
新潟主要對象係東北、能登、越前

出雲好似重有石見銀山優勢?

除左石見銀山,出雲本身都係山陰既糧倉,仲有出產砂鐵、鐵礦石,西國我仲需要補完佢既土產
巴打真係好有心
利伸:乜都唔識

除左石見銀山,出雲本身都係山陰既糧倉,仲有出產砂鐵、鐵礦石,西國我仲需要補完佢既土產

果邊依家唔係比較窮咩、又少人

江戶幕府時期山陽地區既岡山、廣島地區發展得好快;到明治維新之後山陽連埋瀨戶內海成為左軍事重鎮,中日甲午戰爭個陣甚至將大本營搬左去廣島(如果唔係美軍粒小男孩唔會送畀廣島);

反觀山陰地區山地較多,要發展相對地難,而且幕府時期山陰地區比較多外樣大名,經濟上就相對地比山陽地區弱

個人分析,歡迎指正同討論補充

江戶幕府時期山陽地區既岡山、廣島地區發展得好快;到明治維新之後山陽連埋瀨戶內海成為左軍事重鎮,中日甲午戰爭個陣甚至將大本營搬左去廣島(如果唔係美軍粒小男孩唔會送畀廣島);

反觀山陰地區山地較多,要發展相對地難,而且幕府時期山陰地區比較多外樣大名,經濟上就相對地比山陽地區弱

個人分析,歡迎指正同討論補充

大致係巴打所講,石見銀山挖空、政策向太平洋沿岸城市傾斜,雖然後來東北、新潟、北陸有改善,但山陰依然被人忽略,以至年輕人口大量流失。既缺乏吸引力,又流失勞動力,就令山陰變得落後

江戶時代既差距未算大,係明治維新後先有距離,山陽既鐵路線比山陰早20年開通
巴打真係好有心
利伸:乜都唔識

我都係重新臨陣磨槍
幾時講下北部班窮鬼
幾時講下北部班窮鬼

點將錄先講啦,暫定有津輕為信、安東愛季
幾時講下北部班窮鬼

咁南部晴政呢
幾時講下北部班窮鬼

津輕海峽
幾時講下北部班窮鬼

津輕海峽

不過南部、津輕既恩怨又係可以講下
預告

話說我準備緊點將錄時,意外搵返一份筆記摘錄,雖然只係日記節錄,但覺得將有趣,打算分享俾各位睇。

提示:來源自西日本地區(包括四國、九州)
預告

話說我準備緊點將錄時,意外搵返一份筆記摘錄,雖然只係日記節錄,但覺得將有趣,打算分享俾各位睇。

大友家?
預告

大友家?

正本係草書黎,我都要靠其他人翻譯轉載
預告

大友家?

正本係草書黎,我都要靠其他人翻譯轉載

朝鮮?對馬宗氏?
今次要分享既,並唔係咩特別史料,只係我覺得有趣,純粹想分享既一則戰國生活小事。以下內容係一則週記,出處係島津家一級史料 - 《上井覺兼日記》第265-270頁左右,由島津家臣上井覺兼撰寫。

上井覺兼既家族出自神道名門 - 諏訪氏位於薩摩國既分家,祖父諏訪為秋於1548年投靠島津家後,轉封到大隅國上井。五年後覺兼父親 - 諏訪薰兼轉封到薩摩西部既日置郡,為左紀念原址而改姓上井,就係家姓由來。上井覺兼響1559年為島津效力,當時正值島津貴久時代,主要響大隅、日向既戰事上活躍。

1573年繼任上井家督,隨後輔助島津義久,平步青雲成為家老重臣,島津家多場在日向國戰役(對伊東、大友氏、耳川之戰等)都有參戰,被賜封日向國宮崎地頭,主理當地政務,響行政方面有建樹。

其後亦有參與北伐,幾次進軍肥後國,然而1586年攻打大友家岩屋城時(主線有提及)身受重傷,一年後豐臣秀吉攻打九州,失去在日向國既領地,之後上井覺兼將工作交俾伊集院氏後,就鮮有記載,大概係安穩渡過餘生了,覺兼於1589年離世,終年44歲。

上井覺兼最著名既唔係事跡,而係佢留低既《上井覺兼日記》,以日記形式逐日詳述1574年至1586年既生活事跡,由於詳述九州歷史、生活風土、文化、信仰等等,所以被視為國家一級史料,至今保存響東京大學既史料編纂所中。

今次既節錄,係天正十年(1582年)11月一則週記,當時既島津家已經平定南九州,並與龍造寺隆信約定平分肥後國,上井覺兼是次出征,係參與島津掃蕩肥後國國人包括阿蘇氏等,週記內容係上井覺兼抵達肥後八代城既一週大要。

以下係週記內容,會用第一人稱口語敘述:

「11月11日,今日我到左八代城,諗下都應該係第三次吧?入城第一件事唔係休息,而係搵(島津)義弘大人問安啦,見左一面佢就叫我休息了。」

「11月12日,一早伊集院忠棟先生就黎拜訪我,話(島津)義久大人召集,我地就一齊出發,去到義久大人講:『咁人齊,梗係飲宴啦!』,就即刻叫人拎薩摩盛產既燒酎酒[註1],我地薩摩男兒咁熱血,當然好飲得啦!結果就由朝飲到晚了。」

「11月13日,琴晚義弘大人第一個貓低,今朝就叫我地去佢屋企開會,會議間提及出外既使者返黎了,講唔夠兩句,大人就突然拎支酒起身大叫:『開完會喇,飲勝!』結果,我地又飲到夜晚,大人依然係第一個冧低。」

「11月14日,琴晚飲太多,個頭少少痛,但係伊集院忠棟、肝付兼寬先生一早登門拜訪,難得有人客黎,就忍痛隊隊酒啦!飲到夜晚,伊集院先生邀請我地去佢屋企浸溫泉,然後當晚又隊酒喇!」

「11月15日,字跡潦草,我唔識解讀喇,總之今日冇飲酒,你班友俾我逗逗啦。」

「11月16日,又去義弘大人屋企開會,今次講肥後國事務,不過會後大人又發癲喇!結果?當然又飲勝啦!今次仲有位叫石原既武士表演狂言劇[註2],係幾搞笑既,但我個頭真係好痛啊。」

「11月17日,伊集院、肝付兩條友仔,又係一朝早邀請我上去飲宴,媽呀放過我啦!好彩,中途義弘大人召集開會,調派部份兵力到肥前示威,飲完做咩?今次唔係大人喇,係兩條蛋散捉我返去繼續飲酒呀。屌!我唔想飲酒呀!」

「11月18日,今日去左義弘、家久大人,以及伊集院先生屋企拜訪,點知到左夜晚又黎飲宴,請左兩個人表演,一個係兩日前那位石原;另一個係藝人,叫幸若與十郎(編註:幸若舞家族成員不見此人名字),佢跳得唔錯,帶動會上氣氛,連我都興奮過頭,集體飲通頂。算啦,跟住島津家就預左要飲酒,只係我副肝,仲可以捱到幾耐呢????」

以上就係週記節錄,呢種生活仲要持續到1583年1月撤兵後,似乎島津家都好鍾意飲酒啊,七日有五日都係飲宴,薩摩國民風一向熱血單純,而且位置偏遠,點知京都咁多娛樂呢?冇事做就會搵酒飲架喇。好似1575年「島津家久上京參訪團期間」,就記錄過佢地日飲夜飲,去到京都更加放肆,呢班薩摩痴線佬真係無酒不歡呢。

註1:燒酎酒,即係日本燒酒,根據1546年葡萄牙商人既筆記,薩摩國當時已經利用白米、土豆煮蒸餾酒,1559年薩摩已有燒酎酒既記載,係此酒最早記載年份,但係當時既酒精度數應該冇今日咁高(今日約為36%-45%以下)

註2:狂言劇,係日本傳統戲劇之一,與能劇既超凡脫俗、重視服裝不同,狂言比較似相聲,以滑稽既台詞呈現一套戲劇,可以話係當時既喜劇,多數飾演神鬼妖怪、動物老人等,表情面具比能劇異常豐富,對音樂、場景既需求較寬鬆,所以節奏輕快有趣,較適合九州班痴線佬。

上文《上井覺兼日記》 節錄

[img]http://i.imgur.com/czPRNXP.jpg[/img

島津家入門條件 - 要飲得

現代既狂言劇

原來係島津

btw對島津家既印象只有太閤立志傳入面好型既島津義久同幕末既篤姬,宮崎葵

原來係島津

btw對島津家既印象只有太閤立志傳入面好型既島津義久同幕末既篤姬,宮崎葵

島津四兄弟都係型既

原來係島津

島津四兄弟都係型既

太閤四、五都畫到義久好型,義弘就光頭佬
日本大學生活咪又係日日飲み会
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞