[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
北條氏政尾幾年
會唔又開新章去講

計埋主線,以及排除休息既一個月,都寫左四個月喇,我諗都係得閒開點將錄就算,西國、四國、南九州、東北伊達家都響主線提過

會唔會冷門d又勁既武將?

盡量先講冷門
原來仲有人玩信長 好感動

好似出左新版?
大家就係玩緊新版?

就快有新一集,但我部laptop根本支援唔到
留個名先

好似出左新版?
大家就係玩緊新版?

新版叫咩 幾時出

https://m.gamer.com.tw/gnn/detail.php?sn=146468

信長之野望 - 大志
預計年底出,除左戰略,仲需要打好人際關係,PR都要做好

好似出左新版?
大家就係玩緊新版?

新版叫咩 幾時出

https://m.gamer.com.tw/gnn/detail.php?sn=146468

信長之野望 - 大志

屌我要射la

好似出左新版?
大家就係玩緊新版?

新版叫咩 幾時出

信長之野望 - 大志

屌我要射la

係咪吞併埋太閤立志傳咁RPG加戰略

好似出左新版?
大家就係玩緊新版?

新版叫咩 幾時出

信長之野望 - 大志

佢要強化下d ai就真
今日有事做,聽日睇睇能否一次貼兩回
今日有事做,聽日睇睇能否一次貼兩回

樓主加油
無啦無啦,無得上網下載大志,焗住課金買
話說武田信玄撤出駿府後不久,今川家在北條氏康幫助下,立即收復駿府城,東海道局勢又變返40年前今川氏親、武田信虎時期既對立局面。由於武田信玄變卦,對方又擁有西上野地區,隨時可以落黎關東搗亂,北條氏康響去年年底開始,就做出前所未有既戰略決定 - 與上杉家和談結盟,並於1月派使者商議。而上杉輝虎正為內憂外患煩惱,北條既提議簡直係及時雨,既令上杉家無後顧之憂,又能壓制武田,豈會拒絕呢?

兩家開始書信往來,互相交換條件,當時關東地區有個好尷尬既局面,就係上杉、北條各自推舉古河足利家後人,又以「關東管領」自居,上杉有朝廷賜贈,但北條唔承認,認為自己先係正宗。而根據《上杉家文書》既記載,兩家最先解決既問題,就係上杉輝虎承認北條推舉既足利義氏為古河公方,相對北條承認上杉輝虎係正宗關東管領,並且讓足利義氏回歸古河城。(如有印象,義氏正被北條帶到下總國看管)。

第二,上杉輝虎提出收回上野國,並且擁有下野、常陸、上總及安房四國既管轄權,而北條繼續擁有伊豆、相模、武藏、下總四國。不過,由於部份上野國人已投靠北條,呢個方案絕不可行,於是上杉退而求其次,要求北條讓出武藏國北部既岩付城,令太田資正回歸,結果又無法合意。兩家多次磋商後,終於同意以下定案:「武藏國深谷城、羽生城由上杉控制,北條撤出下總國關宿城,梁田晴助從屬上杉家。」

第三,作為關東最大戰略同盟,一定要有抵押既,上杉家派出重臣柿崎景家之子 - 柿崎晴家,而上杉輝虎提出由北條氏政次子 - 國增丸做人質,北條表面答允,但因為氏政愛子心切,一直拖延不讓,但無阻聯盟成立,「越相同盟」在1569年6月順利締結,北條氏康希望上杉輝虎在8月進入北信濃,更安排叛將北條高廣回歸上杉家。

「越相同盟」締結後,成個關東爆發大地震,我指局勢上既變化。關東土豪一直響兩家敵對下,保持浮擺不定既立場,但係兩大巨頭忽然和談,猶如晴天霹靂,本身買曬大細,開既竟然係圍骰,自然係大叫:「我頂你地個肺啊?」反應最大既係里見義弘、佐竹義重,佢地兩個一直對抗北條,當然拒絕和議,於是兩家就計劃攜手合作,提出:「上杉家垃圾黎既,自己領地自己救!」

越相同盟後局勢 (拙作一張)

響越相同盟締結同時,武田信玄又出兵駿河了,今次計劃奪取河東富士郡,阻截北條進入駿河,並且派穴山信君進攻重鎮 - 大宮城,當地由今川家臣葛山氏元把守,上次入侵時抵禦過武田軍進攻,但今次武田非取不可,雖然守軍奮戰,但北條援軍趕唔切,守軍在7月開城投降,呢個河東重鎮被武田奪取了。

呢段期間,北條一直催促上杉出兵,但武田信玄呢位戰略達人又搶先一步,今次仲識得搵織田家幫手,由足利義昭要求武田、上杉一時議和,北條當然嬲到飛起,但又唔想因此失去同盟,唯有繼續忍住。好了,繼續講上杉家,8月上杉輝虎再次出兵越中國,攻打椎名康胤及包圍松倉城。

期間,越中局勢有些許變化,反上杉中堅 - 神保長職幾年前被打敗後,對上杉態度轉軟,但內部卻因為長子 - 神保長住為首既反上杉派,與重臣 - 小島職鎮既親上杉派對立,頻臨內戰。1568年神保長職鎮壓反上杉派,令當地光頭黨大舉起事,上杉輝虎介入並擊破反上杉派,神保長住就去京都投靠織田信長。所以,今次圍城,神保家亦有參與行動,以清除死敵椎名家。

椎名康胤即刻向武田求救,武田信玄聞訊,就決定黎一招:「圍魏救趙!」
而家專注關東,仲會間中講講里見、佐竹既關東聯合軍局勢

佐竹打機幾好 統同武高
武將錄是咪會講?

佐竹打機幾好 統同武高
武將錄是咪會講?

鬼義重

佐竹打機幾好 統同武高
武將錄是咪會講?

鬼義重

佐竹義重,我覺得佢外交更好,德川家康掌權都對佢敬重三分。我唔熟佐竹義重,真係要寫就要翻查資料了
想問下日本最通行既招兵制度係咪兵農合一?
咁長宗我部既一領具足同佢有咩分別?

一領具足都係兵農合一既一種,形式上都係被農耕期限制,我諗最大分別係隨時候命。山內一豐接管土佐時,曾經被當地人以一領具足迅速動員反抗過,不過戰力上就不敢恭維了

始終長宗我部家只係戰國既二流大名

一領具足都係兵農合一既一種,形式上都係被農耕期限制,我諗最大分別係隨時候命。山內一豐接管土佐時,曾經被當地人以一領具足迅速動員反抗過,不過戰力上就不敢恭維了

對長宗我部家唔熟, 但佢打玩信長個陣嘅5圍都好勁個喎

對長宗我部家唔熟, 但佢打玩信長個陣嘅5圍都好勁個喎

佢成就係一領具足制,以及接近統一四國,但通說統一時(1585年)羽柴秀吉已經收拾柴田勝家、與德川議和、紀州平定,再過半年就被平定了

佢外交多次壓錯注,對抗織田而進入危機,支持柴田勝家,與德川聯手但對方和睦而被孤立。1586年愛子 - 長宗我部信親死後,開始濫殺家臣及其他兒子,早年意氣風發,晚年頹廢消沈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞