[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
雖然開左題,但我仲未動筆
寫響講故台會唔會有人睇?

係返度寫會唔會好d

係返度寫會唔會好d

開新po講

係返度寫會唔會好d

開新po講

係返度寫會唔會好d

開新po講

咁就維持學術台,多少少互動
不過都係要等返幾個月先寫

係返度寫會唔會好d

開新po講

唔緊要
可以係度吹下戰國水

係返度寫會唔會好d

開新po講

唔緊要
可以係度吹下戰國水

咁遲下分享一位台灣高手拆解《甲陽軍鑑》種種疑點

係返度寫會唔會好d

開新po講

唔緊要
可以係度吹下戰國水

係返度寫會唔會好d

開新po講

唔緊要
可以係度吹下戰國水

以下既分享係轉載內容,由一位研究日本戰國超過八年既台灣人統整,近期佢致力查核經典武田家吹水雜誌 - 《甲陽軍鑑》既錯誤之處,我會用較灰諧既手法轉述,亦會貼上原文LINK。

有睇戰國史既都知道,《甲陽軍鑑》呢本書信度低,但偏偏記載軍制卻值得參考,而且由於此書「三分真,七分假」,往往令史學家又愛又恨。日本現時有學者比對各方史料,希望搵出呢本「武田家同人誌」真偽之處。《甲陽軍鑑》主要記載武田信玄、勝賴兩代既歷史,據聞係高坂昌信所著,但各位聽下就好,而家我地就分享第一則內容 - 「韮崎之戰,武田奮威殺三千?」

我地先睇下故事經過,以下為《甲陽軍鑑》記載:

天文七年(1538年),武田信虎被武田晴信驅逐出境,信濃守護 - 小笠原長時聯合諏訪賴重,響七月一齊入甲斐趁火打劫,人數接近萬人。冇睇錯,真係一萬人咁多,區區一個南信濃竟然聚集到如此龐大兵力!

武田晴信不甘示弱,率領六千人於韮崎迎擊,經過四輪既作戰之後,響年僅十八歲既晴信,以及一班甲州宿老猛將率領下,信濃聯軍簡直唔係對手,武田軍屠殺敵兵2748人,殺敵率係30.53%,呢個數值響戰國時代黎講,已經足以令信濃勢力無以為繼,步入滅亡喇!  而且,四年後信濃聯軍仲加入埋木曾、村上兩家,但都係被武田擊退!

偉哉!我大武田果真英勇無比呀!!!!!

《甲陽軍鑑》相關記載,轉載自PTT

好了,《甲陽軍鑑》內容結束,而家我地睇下疑點。首先,響其他甲斐國史料如《勝山記》、《妙法寺記》、《高白齋記》等都記載武田信虎係「天正十年」(1541年)被放逐(「關東英傑傳」都以此為據)。再者,上述三本史料都冇天文七年信濃入侵甲斐國既記載。

所以日本學者小和田哲男就認為,上述事跡只係粉飾武田家,為其於1542年攻打盟友諏訪家提供正當理由。再者,1541年期間,武田、諏訪、村上聯手攻打信濃東部既小縣郡,並抵禦山內憲政進攻,打完都接近7月,諏訪家又點有餘力進攻呢?

諏訪賴重:「明明我好專心湊仔,但晴信條反骨仔就黎打我了。

https://www.ptt.cc/bbs/WarringState/M.1496237130.A.8DA.html

https://zhuanlan.zhihu.com/p/27185456
原文網址: 「武田信玄的韮崎之戰與瀨澤之戰仍存疑點」
呢類轉載再創作大家點睇
仆街我打左天文十年做「天正十年」
呢類轉載再創作大家點睇

just do it
小和田哲男呢個阿伯真係勁,逢關於日本戰國的研究、書、電視節目,佢都老是常出現咁
小和田哲男呢個阿伯真係勁,逢關於日本戰國的研究、書、電視節目,佢都老是常出現咁

因為佢真係權威教授, 推出左好多著作, 方便人認識戰國史
下期轉載分享預告:

某苦主:「唉,明明我視手足為兄弟,每逢節日賞賜土產,等大家分甘同味,待人誠懇,親衛、重臣病逝時我仲幫佢風光大葬,厚待家人,但卻被指責陰險奸詐,詭計多端,這一定有什麼誤會了?」

「先不講誤會,佐吉,我特登帶左土產俾你,非常新鮮。有興趣可以黎,買夠五份我仲會送自傳畀你,一齊嘆下玄米茶,享受特產啦。」
下期轉載分享預告:

某苦主:「唉,明明我視手足為兄弟,每逢節日賞賜土產,等大家分甘同味,待人誠懇,親衛、重臣病逝時我仲幫佢風光大葬,厚待家人,但卻被指責陰險奸詐,詭計多端,這一定有什麼誤會了?」

「先不講誤會,佐吉,我特登帶左土產俾你,非常新鮮。有興趣可以黎,買夠五份我仲會送自傳畀你,一齊嘆下玄米茶,享受特產啦。」

松永久秀?
下期轉載分享預告:

松永久秀?

回答錯誤,歡迎再估
我想問三七桐係豐臣定公家架?
我想問三七桐係豐臣定公家架?

五七桐?係武家得到天皇贈賜既紋章,本質應該係朝廷
三文魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞