[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
等治部既武將錄
源平氏 會唔會請呢
源平氏 會唔會請呢

自問對源平研究唔多,而且人物姓名差唔多,好易混淆,我未夠料寫
Cheers 多謝治部
源平氏 會唔會請呢

自問對源平研究唔多,而且人物姓名差唔多,好易混淆,我未夠料寫

源義經好慘
個江山佢打返黎
阿哥就忌佢要將佢殺左

同幸田一樣悲狀
但回響好似無幸村咁大
源平氏 會唔會請呢

源義經好慘
個江山佢打返黎
阿哥就忌佢要將佢殺左

同幸田一樣悲狀
但回響好似無幸村咁大

因為真田幸村年代較近,留低既記載、創作眾多,最後力抗德川家康既歷史又充滿悲劇色彩,先會咁大迴響。

源義經戰後待遇可比劉邦對韓信,擔心功高蓋主,卻落得鳥盡功藏既下場。可惜年代較遠,不見坊間延續,故迴響不及真田。其實試過用佢既背景傳說出遊戲,但反應真係唔夠,太可惜了。
第一個post 開始追到而家
多謝巴打咁高質咁寫足幾個月

x2
等睇石田巴寫其他戰國史

而家會休息一段時間做自己野,得閒都會搵定資料
對關東歷史有咩問題、分享,我都會盡量回答,或者拋磚引玉討論啦
源平氏 會唔會請呢

源義經好慘
個江山佢打返黎
阿哥就忌佢要將佢殺左

同幸田一樣悲狀
但回響好似無幸村咁大

因為真田幸村年代較近,留低既記載、創作眾多,最後力抗德川家康既歷史又充滿悲劇色彩,先會咁大迴響。

源義經戰後待遇可比劉邦對韓信,擔心功高蓋主,卻落得鳥盡功藏既下場。可惜年代較遠,不見坊間延續,故迴響不及真田。其實試過用佢既背景傳說出遊戲,但反應真係唔夠,太可惜了。

去旅行大阪 九度山 上田 都揾到幸村既身影
義經真係少之又少
平泉同高野山 京都 都無乜
源平氏 會唔會請呢

源義經好慘
個江山佢打返黎
阿哥就忌佢要將佢殺左

同幸田一樣悲狀
但回響好似無幸村咁大

義經真係少之又少

歷史太悠久了
足利氏又點睇
治部會唔會開下篇幅介紹下自己同其他托兒所朋友

我都想知如果加藤清正冇別咁早死嘅話豐臣家應該都冇咁早滅
源平氏 會唔會請呢

源義經好慘
個江山佢打返黎
阿哥就忌佢要將佢殺左

同幸田一樣悲狀
但回響好似無幸村咁大

義經真係少之又少

歷史太悠久了
足利氏又點睇

唔熟足利氏
治部會唔會開下篇幅介紹下自己同其他托兒所朋友

我都想知如果加藤清正冇別咁早死嘅話豐臣家應該都冇咁早滅

德川老烏龜最忌就係前田利家同清正
可惜兩個都早死

btw清正築城、治水技術
源平氏 會唔會請呢

源義經好慘
個江山佢打返黎
阿哥就忌佢要將佢殺左

同幸田一樣悲狀
但回響好似無幸村咁大

義經真係少之又少

歷史太悠久了
足利氏又點睇

唔熟足利氏

個個都姓足利、京極、畠山、斯波、細川、上杉
點解日本人對伊達政宗嘅評價咁高 打信長個陣五圍同信長差唔多一樣咁滯,但明明好多柒事
點解日本人對伊達政宗嘅評價咁高 打信長個陣五圍同信長差唔多一樣咁滯,但明明好多柒事

同情敗者

同情敗者

江戶幕府最大外樣之一,家族至今勢力依然強大,仙台縣既筆頭。最主要係佢年紀輕輕就打敗蘆名佐竹奪會津,永遠都唔會揀錯位置,仙台藩又管理妥當

佢治理仙台既部份我要補強下,但佢因為摺上原之戰成名係不爭事實

同情敗者

江戶幕府最大外樣之一,家族至今勢力依然強大,仙台縣既筆頭。最主要係佢年紀輕輕就打敗蘆名佐竹奪會津,永遠都唔會揀錯位置,仙台藩又管理妥當

佢治理仙台既部份我要補強下,但佢因為摺上原之戰成名係不爭事實

正宗政治手段頭腦都有既
不過佢遇到係比佢更醒既家康

同情敗者

正宗政治手段頭腦都有既

重有殺自己老豆
同埋敢打破東北地區既常規

同情敗者

正宗政治手段頭腦都有既

重有殺自己老豆
同埋敢打破東北地區既常規

仲有⋯ 伊達政宗:「係自己人呀,殺呀!!」
推廣到1001
推廣到1001

有文咪推
推廣到1001

有文咪推

治部開左新po
記得係度放link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞