[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
巴打,我想問點解可以有咁多一揆,老是常出現咁,D人唔使耕田返工咩?

1. 列國打仗, 失去土地, 班農民想自成一個理想鄉
2. 宗教帶動, 例如本願寺光頭黨
3. 因大名政策高壓, 地方國人、土豪權益受損, 就聯合起來反抗大名

其實我諗一樣野, 如果香港人真係武勇反抗, 建立「香港國」, 呢個「國家」響大陸人眼中, 會否都係一揆呢?

可以下剋上 然後獨立自治

發少d夢,解放軍三個鐘頭內就可以佔領全境啦
想問雜賀孫市同依達政宗邊個對織田既威脅大d

前者有雜賀眾幫手,後者就出名火繩槍勁
想問雜賀孫市同依達政宗邊個對織田既威脅大d

前者有雜賀眾幫手,後者就出名火繩槍勁

閱讀理解題
雜賀孫市:呢個係織田信長,同我射!
伊達政宗:呢個係我爸爸,同我射!

附加題
伊達政宗:呢個係葛西、大崎一族,同我射!
伊達政宗:呢個係神保相茂,同我射!
巴打,我想問點解可以有咁多一揆,老是常出現咁,D人唔使耕田返工咩?

3. 因大名政策高壓, 地方國人、土豪權益受損, 就聯合起來反抗大名

其實我諗一樣野, 如果香港人真係武勇反抗, 建立「香港國」, 呢個「國家」響大陸人眼中, 會否都係一揆呢?

歷史就話俾大家知
係有可能

唔好成日以為自己要終生活於支那人腳下啦

歷史就話俾大家知
係有可能

邊到有咁細地方又自己獨立到

一係就歷史問題
大個邊唔吞得

一係就好似新加坡
大個邊主動唔要

歷史就話俾大家知
係有可能

邊到有咁細地方又自己獨立到

一係就歷史問題
大個邊唔吞得

一係就好似新加坡
大個邊主動唔要

建議你睇本書
《香港獨立戰爭》
1514年,越後方面,守護上杉定實終於忍唔住傀儡生活,開始密謀收拾長尾家,從弟上條定憲、家臣宇佐美房忠一同舉兵,但係被長尾為景先發制人,將定實幽閉,再殺死宇佐美房忠,斬殺親定實派家臣,長尾家依然屹立不倒。

同年7月,下野國亦有戰事發生,常陸佐竹義舜與宇都宮忠綱交手,土豪岩城氏、那須氏支持佐竹家,先在那須口壓勝宇都宮軍,但因為結城氏支援,宇都宮軍一氣逆轉,在竹林一帶擊敗佐竹聯軍,擴大足利高基派在關東東北部勢力。

1516年6月,宇都宮、佐竹兩家再次交手,宇都宮家在繩釣策反那須氏,經過幾場交戰後,佐竹聯軍戰死五千,宇都宮氏確立在下野國既地位,足利高基在古河亦穩如磐石。

7月,相模國戰事方面,扇谷朝良為拯救三浦氏,與伊勢家在玉繩城一帶交手,卻被伊勢盛時輕易擊破。解決外敵,就只剩低三浦氏,於是全力進攻三崎城,三浦義同、三浦義意父子戰死。自此,伊勢盛時控制統一相模國,由奪取小田原城起,總共21年。

伊勢盛時 平定相模足跡

1517年,足利高基掌握實權後,其弟足利義明還俗,奪取房總半島既小弓城,脫離古河公方,自稱「小弓公方」,由於其僧侶背景,小弓公方主要以當地寺社合作,開始與足利高基爭權。一波剛平,一波又起,呢班名門到底想爭到幾時?

1518年,老邁既伊勢盛時終於想休息了,就將家督退讓給兒子 - 伊勢氏綱,然後退居韭山城靜養。一年後盛時病逝,大器晚成、從劣勢中掌握時機,伊勢盛時以外來人身份,一躍而成戰國大名,響戰國初期黎講,無疑係一項壯舉,後世將伊勢盛時、毛利元就、尼子經久、織田信秀、越前朝倉家都視為早期下克上既代表,果真不簡單。

其實伊勢盛時終生冇被稱為「早雲公」,大多被稱為「伊勢宗瑞」,1495年伊勢盛時在早雲庵出家,法號為「早雲庵宗瑞」,後來伊勢家改姓北條,因此江戶時代起為統一史料,就使用「北條早雲」稱呼佢。

伊勢盛時死後,關東、甲斐、越後、駿河四家都進入革新,呢班「次世代」領袖到底如何從傳統勢力中脫穎而出?就請留意第二章「四傑立志篇」了。

伊勢盛時死後,關東局勢圖

第一章 「伊勢盛時」 完

次回

第二章 「四傑立志篇」

甲斐國內戰 - 武田、今川對立
甲斐國統一 - 武田信虎爆發
越中永正之亂 - 長尾為景的復仇
本來有更多圖,但唔見曬紀錄
正呀巴打
戰國除左信長,另一個我鍾意嘅人物就係上杉謙信。難得見有巴打咁有心機寫,要留名學野
早雲公
佢仲傳奇過三英傑
Btw 氏康表現都唔差得過早雲公好多
等巴打講河越
其實武田信玄係咪搞過gay?

戰國好男色好常見,打仗帶小姓,話男人會保留陽氣,令打仗時更剛強⋯

信玄係有垂涎過高坂昌信男色,而真田昌幸都被佢插過,基本上做得小姓就預左被人插,但之後會飛黃騰達啊
所以話「羈絆」呢個詞,在戰國真係好洗好用,大名與小姓透過親密接觸,從而建立忠誠死節既關係
石田三成正仆街
食咗我個真希

戰國好男色好常見,打仗帶小姓,話男人會保留陽氣,令打仗時更剛強⋯

信玄係有垂涎過高坂昌信男色,而真田昌幸都被佢插過,基本上做得小姓就預左被人插,但之後會飛黃騰達啊

俾信玄插過之後 會有種親密既感覺 所以到武田家滅左之後佢都想復興甲斐等地?

因為由細跟信玄大,所以君臣關係親密,小姓係將來既近臣,會盡忠都好正常,前田利家、丹羽長秀、本多忠勝、井伊直政、豐臣托兒所既三成、福島、清正、大谷等都係小姓出身,佢地對君主貢獻很明顯吧?

俾信玄插過之後 會有種親密既感覺 所以到武田家滅左之後佢都想復興甲斐等地?

因為由細跟信玄大,所以君臣關係親密,小姓係將來既近臣,會盡忠都好正常,前田利家、丹羽長秀、本多忠勝、井伊直政、豐臣托兒所既三成、福島、清正、大谷等都係小姓出身,佢地對君主貢獻很明顯吧?

即係全部插過

即係全部插過

冇詳細記載,但佢地做過小姓,而小姓做咩,你懂的
不過又唔好咁心邪,小姓除此之外仲有好多用途,例如做親衛隊、外交、情報收集、監視家臣、書信等
By the way,今日休刊一日,想執下北條氏綱既資料
lm
成個日本戰國時代,淨係鍾意武田信玄

原因係玩過一隻叫"武田信玄"o既game

如果川中島之戰唔打咁耐,或者信玄可以長命少少

武田信玄縱慾過度,成日養病都諗住開房,久而久之舊病未除,新病又起,睇完史料我第一感覺係咁

聽講信玄鍾意屌屎忽
為何最終織田建立的功業遠遠大於上杉?就是「失去目標,亂打一通」。上杉當時以越後之國(新潟)為據點,歷5戰全勝;再往東南攻北条的小田原(神奈川),取得38勝2敗3平手的氣勢;接著再向南走,進攻武田信玄的信濃(長野),1勝5平手;又朝西方攻打織田的北陸(富山),17戰全勝。察覺到不妥了嗎?不錯,他「幾乎」逢戰必勝,卻只有一個「亂」字,為打而打,沒有思考要擴展和經過的勢力範圍,也沒有鎖定對手,徹底擊潰一方勢力,更別說甚麼外交,借戰勝之機以大吞小,上杉像頭蠻牛一樣打來打去。

織田打下岐阜城後,即宣布以「天下布武」為最終目標,意思就是由武士建立統一全國的中央政權。為了朝往「天下布武」的目標進發,織田很在意京都的形勢與安危,先與德川家康結盟,免除腹背受敵之憂,再與武田信玄甚至上杉建立「基本友好」的關係,使自己的力量未至於要分散應付,四面受敵。

織田多敗也是小敗,穩住重點勢力,而且看準機會步步擴展,相反,上杉儘管戰勝率奇高,可惜原地踏步,到了上杉年紀趨近50歲,而且在手取川一役戰勝了織田後,才突然覺悟自己應該比織田更有條件統一天下。手取川之役不久,上杉終於下定決心,要擊倒織田勢力,在京都舉起上杉家的旗幟,怎料,到他整頓好一切,萬事俱備之時,出征前六日,家臣見他上廁所太久未回,發現他已死在廁所裡。
終於講到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞