[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
謙信公真係慘,人生不斷奔波勞碌打仗冇停過 ,仲慘撚過打工港豬
謙信公真係慘,人生不斷奔波勞碌打仗冇停過 ,仲慘撚過打工港豬

留名
哎呀,下回預告漏左「親臣事變 - 長尾政景之死」

某程度真係自己攞黎,周圍幫人頂,連常陸房總都參一手,見到今川內部不穩都仲唔去傾甲相越同盟,然後推入越中佢就唔駛四十九年一睡夢

某程度真係自己攞黎,周圍幫人頂,連常陸房總都參一手,見到今川內部不穩都仲唔去傾甲相越同盟,然後推入越中佢就唔駛四十九年一睡夢

遲多幾年會有新變局,上杉終於有新既戰略同盟,但作用如何,請拭目以待

江戶係經過德川過百年經營發展
參勤交替應記一功
上上落落,搞到島津差少少破產
就知洗費幾大

呢個係天下普請搞出黎..

目的就係要拖垮其他大名既財政...

老烏龜呢一招好辣....

德川家康:為左幕府既安泰,定期上繳、為幕府分憂係好正常既 金山港口都屬於我,要不是德川照顧,你們地方大名早就完蛋了

老烏龜呢樣野真係有先見之明...

大名呢樣野真係靠唔住...

最後都係俾啲藩成功報仇

御三家齊齊反台
證明德川慶喜好大問題

御三家?

即水戶、尾張、紀州藩,德川家康曾規定如果直系斷絕,就要收尾張、紀州藩既松平氏為繼承人,水戶藩因為德川家光升格,才成為三家,但冇繼承權

紀州藩後來在德川吉宗時代,建立三個分家,又稱為御三卿,分別係田安、一橋、清水家,因為隸屬紀州家,所以都有繼承權。

然而有邊個估到,末代將軍竟然係水戶藩出身,拜一橋家為養父呢?(一橋慶喜:⋯)

遲多幾年會有新變局,上杉終於有新既戰略同盟,但作用如何,請拭目以待

越相同盟其實都係得個吉,三個關東大勢力互耗,我其實想知點解上衫謙信無打過越中既主意硬係要用信玄互劈

越相同盟其實都係得個吉,三個關東大勢力互耗,我其實想知點解上衫謙信無打過越中既主意硬係要用信玄互劈

唔係無打主意,係無辦法剷草除根,等佢搞店得黎,下面已經打緊長篠之戰
一個賣油既商人靠住下剋上而做到一國大名..

雖然最後都不得善終 , 但係腹蛇呢條友都值得敬佩...

佢同松永久秀係大器晚成既代表

都係少數...

戰國時代始終都係武家同氏族既天下.....

當然 , 猴子係唯一既另類...

係佢老豆先賣淫...國盜係兩父子成果....
日本屎尿大多江戶時代寫,當小說睇先
史學似乎係希臘,羅馬,拜占庭,同中國先多D同準D(係DD)

唔係無打主意,係無辦法剷草除根,等佢搞店得黎,下面已經打緊長篠之戰

咁係因為佢唔同甲相同盟既問題,佢成世好似無單一擴張策略咁周圍打
上杉既政治係咪無分國法?少中央集權/改革,又少分封親族家臣,逐步蠶食周邊地區,又少振興文化,連越相同盟亦只係北條主動提出

一生只係一個地方大名淨係識打,唔識玩外交,又唔識玩政治,臨死仲淨係識唸住趕去救人,其實算唔算自己攞黎?
延伸閱讀:

http://www.gamebase.com.tw/forum/3867/topic/89172411/1
武田義信事件 整體分析
上杉既政治係咪無分國法?少中央集權/改革,又少分封親族家臣,逐步蠶食周邊地區,又少振興文化,連越相同盟亦只係北條主動提出

一生只係一個地方大名淨係識打,唔識玩外交,又唔識玩政治,臨死仲淨係識唸住趕去救人,其實算唔算自己攞黎?

越後國內,上杉、長尾分家林立,東北部係一班好勇鬥狠既揚北眾,要不是輝虎打得,越後班土豪又點會服?上杉中央集權相對武田、北條並不強勢

佢算唔算攞黎?我唔評價,但佢既例子真係:出外要靠朋友
一直唔明武田要上野既目的何在
佢係想用上野做踏板東進?但明明個邊係北條一直想染指既勢力範圍
定係幫北條斷左上衫落關東條路?
見治部冇咩講過長野業正呢個人,佢對阻止武田攻略上野都幾有貢獻,佢一死左個防衛網就散晒
題外話島津四兄弟開局 點樣可以統一天下

島津好易玩
一直唔明武田要上野既目的何在
佢係想用上野做踏板東進?但明明個邊係北條一直想染指既勢力範圍
定係幫北條斷左上衫落關東條路?
見治部冇咩講過長野業正呢個人,佢對阻止武田攻略上野都幾有貢獻,佢一死左個防衛網就散晒

上杉出關東,必定要經過三國嶺,經西上野再到厩橋城,箕輪城非常接近厩橋城,攻破西上野可達到甲相同盟挾制上杉既作用,就係你後面指既「斷路」

長野業正我確實少提,畢竟武田正式進攻西上野係佢死後,佢貢獻主要係企定定阻止武田、北條夾攻,有關佢幾次抵抗入侵,都冇太多史料記載,甚至後來持續六年既西上野侵略,都要靠真田家、關八州古戰錄等零散記載。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞