[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
睇返詳細,似乎係講呢位明智後人係土岐賴勝後裔,大家都知土岐與明智係有關係,而呢位土岐賴勝流傳係光秀個仔,坂本城陷落時靜雞雞走甩左,目前考據不足,我就唔係好信
睇返詳細,似乎係講呢位明智後人係土岐賴勝後裔,大家都知土岐與明智係有關係,而呢位土岐賴勝流傳係光秀個仔,坂本城陷落時靜雞雞走甩左,目前考據不足,我就唔係好信

d乜乜後代真係好多都吹

d乜乜後代真係好多都吹

唔係既,至少做過華族都係真材實料,不過可能中間要收養子續嗣啫

老烏龜搞散織田先有機會得天下
猴子咁快處理局勢,可能老烏龜都始料不及

以秀吉係叛變之後趕頭趕命冇乜準備黎睇,秀吉煽動機會唔大
當然可能係明智光秀一己私欲,但係由於好撚憎老烏龜,所以覺得係佢做

本能寺之變後 老烏龜逃走返自己根據地
同行穴山就中伏死埋
順理成章接管埋武田舊領
合謀機會不大

我唔太同意德川係黑手,反而覺得明智光秀利慾熏心,因為佢響織田旗下已經鍾意爭取表現,係後期秀吉、柴田、丹羽各有表現,先令佢搖搖欲墜

點爭取表現??我覺得佐久間信勝同林秀貞無啦啦被放逐有好大原因

佐久間軍事太保守
林秀貞直頭毫無建樹

林秀貞重要支持過信行,唔即時郁佢算係咁

老屎忽心態

就係唔即時搞佢先有問題
佐久間有條罪狀係三方原之戰擅自撤軍 隔左7年先流放佢 林秀貞個case就仲離譜 如果真係因為信勝事件 洗唔洗成20幾年先搞佢

老烏龜搞散織田先有機會得天下
猴子咁快處理局勢,可能老烏龜都始料不及

以秀吉係叛變之後趕頭趕命冇乜準備黎睇,秀吉煽動機會唔大
當然可能係明智光秀一己私欲,但係由於好撚憎老烏龜,所以覺得係佢做

本能寺之變後 老烏龜逃走返自己根據地
同行穴山就中伏死埋
順理成章接管埋武田舊領
合謀機會不大

我唔太同意德川係黑手,反而覺得明智光秀利慾熏心,因為佢響織田旗下已經鍾意爭取表現,係後期秀吉、柴田、丹羽各有表現,先令佢搖搖欲墜

點爭取表現??我覺得佐久間信勝同林秀貞無啦啦被放逐有好大原因

佐久間軍事太保守
林秀貞直頭毫無建樹

老屎忽心態

就係唔即時搞佢先有問題
佐久間有條罪狀係三方原之戰擅自撤軍 隔左7年先流放佢 林秀貞個case就仲離譜 如果真係因為信勝事件 洗唔洗成20幾年先搞佢

當時唔搞係因為尾張國內部未定吧;到信長用完佢咪做佢

佐久間軍事太保守
林秀貞直頭毫無建樹

老屎忽心態

就係唔即時搞佢先有問題

當時唔搞係因為尾張國內部未定吧;到信長用完佢咪做佢

信長作風與其他大名不同,初時會留住班國人、豪族,但國人多次叛亂後,佢就逐漸安插親信,肅清國人勢力,再分成幾個軍團管理。
最近開始追緊, 而家先追到四傑篇

有個低層次問題想問, 喺哩個紛亂時代, 究竟天皇家喺度做乜春呢?
照計出面打到炒蝦拆蟹, 應該無人得閒去進貢錢米
大名城主有錢都有糧都用嚟打仗啦, 邊個得閒益佢
不過又唔見會餓得死皇室咁
究竟皇室佢地當地有咩搞? 同收入來源喺邊?

賣官位 好似係
其實不嬲有個問題,其實以前守護同守護代呢樣野係米on99,守護要留守幕府,守護代卻留在領地,山高皇帝遠,班守護代咪易下剋上。特別係,之前聽過對馬島係今川氏做守護,宗氏做代理

仲有個D咪和泉守、日向守,條友又唔係住個到,有D甚至去都未去過要守個到,真係幾on9

有個低層次問題想問, 喺哩個紛亂時代, 究竟天皇家喺度做乜春呢?

賣官位 好似係

織田信長入京前
天皇:戰國限定,天皇御筆字畫,埋黎睇埋黎揀

除左賣官外,天皇窮到賣字畫維生,初期既後柏原天皇窮到冇登基儀式,要之後幕府捐錢先做到。另外宮女賣身、公家賣女嫁都證明當時幾頹

應仁之亂之後天皇係極度手緊,連登基/上一任天皇既葬禮都無錢搞,要靠大名籌錢畀皇室、天皇賣親筆字先勉強頂到(幕府/本願寺都有出過錢),去到織田信長、豐臣秀吉個陣先大有改善(因為佢地要靠天皇發號施令,同時因為秀吉出身低微,就更要搬天皇出黎抬高自己)

賣官位 好似係

織田信長入京前
天皇:戰國限定,天皇御筆字畫,埋黎睇埋黎揀

除左賣官外,天皇窮到賣字畫維生,初期既後柏原天皇窮到冇登基儀式,要之後幕府捐錢先做到。另外宮女賣身、公家賣女嫁都證明當時幾頹

後土御門天皇條dead fish慘到要放係宮入面成個月先有錢落葬.....
治部呢?
治部呢?

處理緊政務
治部呢?

處理緊政務

可能去咗探大谷吉繼

治部一個frd係大谷
佢同桶口兼續係咪都係frd?
講完上杉,我地就睇返關東北條家,響氏政、氏直父子經營之下,現時北條家勢力已達到240萬石,領土更係北條家創立以來最大,對北條家黎講,昔日敵對既關東土豪已不足為慮,但就總係解決唔到頑抗既真田家。1588年,隨著豐臣平定日本西部,家督 - 北條氏直為左認識秀吉,就透過德川家康仲介,希望與秀吉接觸。

當聚樂第完成後,豐臣秀吉就要求北條氏政、氏直父子上京參訪,呢項邀請響北條家引起分歧,北條家雖然名義上由氏直領導,但氏政仍掌握實權,佢地響小田原評定商議後,北條氏政堅決反對上京,表示:「上京勤見秀吉,即係代表我地北條家俯首稱臣,昔日投靠織田,因為當時大勢已定,加上織田亦係大名出身,我地都算心服口服。但呢六年,我地已經將領地拓展到上野、下野,又與德川、伊達同盟,勝負尚未分曉。」

「但係父親,豐臣秀吉已經平定西日本,隨時可以動員二十萬大軍,再加上對方繼承織田信長既遺產,我地根本毫無勝算!不如早日歸順,我地仲可以維持在關東既勢力。」與氏政相反,北條氏直比較權變,認為時勢已定,應當看清大勢。

「年輕人就係年輕人,我地北條家自早雲公入主關東至今,已有五代經營,期間面對關東聯軍、上杉謙信、武田信玄既危機,依然屹立不倒,證明我地根基穩固。再講,我地關東政權一向獨立,唔需要親近中央!」

北條氏政立場強硬,然後端起一副老屎忽樣子繼續說教:「我地北條家紮根百年,而家係關東名門,秀吉只係農民出身,豈有名門投身一介賤民既理由?簡直係侮辱!」

於是北條氏政堅拒上京,豐臣秀吉大怒,有意討伐北條家,德川家康唯有出面,向北條寫信勸說對方上京,否則收返盟約並接走女兒督姬。北條氏直知道父親頑固,但知道若不遵從,後患無窮,就搵支持自己既北條氏規幫手上京,順便去京都探路。

北條氏規上京後,就向秀吉表示:「北條家有意歸順既,氏政大人年底將會參見,請關白息怒。」於是,北條家既外交危機暫時解除,北條氏政亦對外宣佈隱居,表示不再插手北條政務,但實情又是否如此?本身諗住一切好說,點知北條氏政年底話自己感冒,不便上京,豐臣秀吉祝佢身體健康,但內心就想整治對方。

「要平定關東,北條不可不除。」秀吉心裏如是想著,但暫時並無藉口。

本文結束時,日本勢力地圖,九州已被豐臣征服,北條確實有力一戰?

次回
佐渡、庄內爭霸戰
名胡桃城事件 - 覆水難收
治部呢?

處理緊政務

可能去咗探大谷吉繼

治部一個frd係大谷
佢同桶口兼續係咪都係frd?

個人所知就史料不足證明佢地好frd
不過因公互相往來嘅書信仲有留低, 不過又睇唔出佢地兩個本身私交好深厚
可以算係公事上互相信賴嗰種
因為上杉家上洛承認豐臣嘛, 而兼續又係上杉家代表
亦有一說話, 因為關原戰敗, 上杉家面臨改易, 所以將同豐臣, 包括埋三成有關嘅往來証據全部消滅都有可能

上杉、豐臣關係不錯,所以兩者都有接觸,但三成、兼續未必去到《天地人》咁深厚。公事上,石田三成幫過上杉出聲幾次,包括同盟事件,以及下回既庄內事件。
最近進修完,事務又完成,時間安排充裕返,應該可以今個星期內結尾。
信長都未得閒玩
留名推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞