[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
不過諗諗下家康都六十歲打後先生左御三家個三件
六十歲生仔又好似冇咩問題
問題係六十歲先有第一個仔就好有問下
問題係六十歲先有第一個仔就好有問題下
問題係六十歲先有第一個仔就好有問題下

咁又係,新聞都見過唔少70歲仲生到個仔
伊勢盛時早年幾乎冇記載,似乎都無從考究了,除非發掘到新消息
啱啱睇緊真田丸
留名
我想問日本戰國史有無咩書推介

介唔仲意大陸式行文同殘體
唔介意既話我覺得有套書係夠深入淺出幾好做入門
不過書名要今晚揾下先

有得唔殘體當然最好
不過你講低邊幾本都無妨
我想問日本戰國史有無咩書推介

介唔仲意大陸式行文同殘體
唔介意既話我覺得有套書係夠深入淺出幾好做入門
不過書名要今晚揾下先

有得唔殘體當然最好
不過你講低邊幾本都無妨

最好看的日本戰國史

類似明朝那些事兒咁既類型
如果想睇信長個堆應該係後三四本
不過呢套好在係成個武士歷史都有講
連鐮倉幕府同之前武士既源流都有講下講到江戶時代開始
咁成個戰國時代歷史既脈絡係會清楚好多
點睇男子漢仙石權兵衛秀久

戶次川之戰害死人個仔
早雲公竟然用火牛陣攻城 ,我仲以為得中國獨有,估唔到係日本戰國出現。

不過有另一套講法,近年有人發掘到小田原一帶有海嘯侵犯相模灣既痕跡,時間約莫係明應地震時期(1495-1498左右),所以認為伊勢盛時趁明應大海嘯偷襲小田原城

戶次川之戰害死人個仔

但之後成功保住秀忠
有從龍之功

好啦我都知佢都係廢
不過戰國系列真係好好睇
成個日本戰國時代,淨係鍾意武田信玄

原因係玩過一隻叫"武田信玄"o既game

如果川中島之戰唔打咁耐,或者信玄可以長命少少
留名
成個日本戰國時代,淨係鍾意武田信玄

原因係玩過一隻叫"武田信玄"o既game

如果川中島之戰唔打咁耐,或者信玄可以長命少少

武田信玄縱慾過度,成日養病都諗住開房,久而久之舊病未除,新病又起,睇完史料我第一感覺係咁
好多年一開始睇汪公紀本日本史話,好易入口,講故事講得幾好,又有晒咁多時期既歷史
好多年一開始睇汪公紀本日本史話,好易入口,講故事講得幾好,又有晒咁多時期既歷史

我當年因為茂呂美耶本《曖昧的日本人》開始認識日本,再因為戰國無雙開始睇通史,大學都上過堂,但當時著重講源平
lm
留名
巴打,我想問點解可以有咁多一揆,老是常出現咁,D人唔使耕田返工咩?
巴打,我想問點解可以有咁多一揆,老是常出現咁,D人唔使耕田返工咩?

1. 列國打仗, 失去土地, 班農民想自成一個理想鄉
2. 宗教帶動, 例如本願寺光頭黨
3. 因大名政策高壓, 地方國人、土豪權益受損, 就聯合起來反抗大名

其實我諗一樣野, 如果香港人真係武勇反抗, 建立「香港國」, 呢個「國家」響大陸人眼中, 會否都係一揆呢?
今次有一張圖係自己加料既,希望冇搞錯位置

1. 列國打仗, 失去土地, 班農民想自成一個理想鄉
2. 宗教帶動, 例如本願寺光頭黨
3. 因大名政策高壓, 地方國人、土豪權益受損, 就聯合起來反抗大名

其實我諗一樣野, 如果香港人真係武勇反抗, 建立「香港國」, 呢個「國家」響大陸人眼中, 會否都係一揆呢?

可以下剋上 然後獨立自治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞